ΑΑΔΕ: Πως θα ενημερώνεστε μέσω του κινητού σας για τις οφειλές σας

ΕΝΦΙΑ myAADE ΑΑΔΕ στάση Επιστρεπτέα προκαταβολή

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Μέσα στις επόμενες ημέρες, χάρη στην ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι της χώρας θα έχουν στα κινητά τους  όλη την ενημέρωση που χρειάζονται για το φάσμα των συναλλαγών τους με την εφορία.

Ακολουθώντας το τραπεζικό μοντέλο με τα ηλεκτρονικά statements στους πελάτες της για τις κινήσεις των λογαριασμών τους, η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί μία νέα εφαρμογή την «Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης».

Με τα statements της ΑΑΔΕ οι πολίτες θα έχουν συνολική εικόνα για τις οφειλές τους, τις δόσεις, τις επιστροφές φόρου και τους συμψηφισμούς, ενώ θα γνωρίζουν τα ποσά που τους καταβάλει το κράτος από αποζημιώσεις μέχρι και επιδόματα.

Η πρόσβαση στην εφαρμογή που θα είναι διαθέσιμη στην ψηφιακή πύλη myAADE θα γίνεται με τους κωδικούς του Taxisnet, ενώ η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει ηλεκτρονικά σημείωμα στους φορολογούμενους με το οποίο θα τους παρέχει αναλυτική ενημέρωση κάθε μήνα για:

– Τα ποσά των φόρων που εξόφλησαν εφάπαξ ή τις δόσεις που πλήρωσαν για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, πάγια ρύθμιση 24 δόσεων ή 48 δόσεων, ρύθμιση 120 ή 100 δόσεων, ρύθμιση χρεών πανδημίας ακόμα και για τις δόσεις που πληρώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες για τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

– Τα ποσά φόρου που έχει συμψηφίσει η ΑΑΔΕ με βεβαιωμένες οφειλές καθώς και ποιες είναι αυτές οι οφειλές που περιορίστηκαν ή μηδενίστηκαν μετά το συμψηφισμό με επιστροφές φόρου.

– Τις επιστροφές φόρου που έχουν πληρωθεί και πιστώθηκαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

– Τα ποσά των αποζημιώσεων (κρατική αρωγή, «κουρεμένα» ενοίκια κλπ) που έχουν δει στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

– Τα ποσό του επιδόματος θέρμανσης που θα καταβληθεί στους δικαιούχους το Δεκέμβριο

– Τις υπερεισπράξεις, τα επιπλέον ποσά δηλαδή που έχουν πληρώσει στην ΑΑΔΕ για φόρους και τέλη.

Διαβάστε επίσης
Χατζηδάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό από τον Μάιο

Αναλυτικότερα μπαίνοντας στην εφαρμογή οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν:

τα βεβαιωμένα χρέη εκτός ρύθμισης όπως για παράδειγμα ο ΕΝΦΙΑ, το ποσό της βεβαίωσης, τις πληρωμές, τους τυχόν συμψηφισμοί με επιστροφές και το υπόλοιπο της οφειλής στο τέλος του μήνα

το συνολικό ποσό της βεβαίωσης για το φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, τις καταβολές και το υπόλοιπο της οφειλής

τυχόν οφειλές και πληρωμές για το φόρο μεταβίβασης ακινήτων

τα χρέη που έχουν ενταχθεί σε ρυθμίσεις, τις δόσεις που έχουν πληρωθεί και τα ποσά που απομένουν για εξόφληση

τα ποσά που πιστώθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς όπως για παράδειγμα κέρδη από την φορολοταρία, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κ.α.

σύνοψη των συναλλαγών του μήνα με τις πληρωμές, τους συμψηφισμούς, τις διαγραφές, τις εισπράξεις από το δημόσιο καθώς και τα υπόλοιπα των ρυθμισμένων η μη οφειλών.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ προχωρά στην επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους πολίτες που θα εξαλείψουν την ταλαιπωρία και τη γραφειοκρατία στις συναλλαγές τους με τις φορολογικές αρχές.

Στο πλαίσιο αυτό μέσα στο 2022 θα τεθούν σε εφαρμογή η δημιουργία πλατφόρμας για την υποβολή δηλώσεων λοιπών φόρων που υποβάλλονται χειρόγραφα, η αναβάθμιση του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων και των υπηρεσιών «Τα αιτήματά μου» και «Τα ραντεβού μου», η ανάπτυξη εφαρμογής κινητών συσκευών για πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ και σήμανση των εγγράφων της ΑΑΔΕ με QR Code για την επαλήθευση της εγκυρότητάς τους, η ψηφιακή υποβολής δηλώσεων Φόρου Κληρονομιάς, η αυτόματη ενημέρωση Ε9 για τις δηλώσεις που υποβάλλονται μέσω του myProperty και η ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για τα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ που εκδίδονται με χειρόγραφη διαδικασία.