Αδήλωτα τετραγωνικά: Κλείνει σήμερα (30/6) η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

ακίνητα Θεσσαλονίκη αγορά ακινήτων πρόγραμμα Γέφυρα προστασία πρώτης κατοικίας πωλήσεις αντικειμενικές αξίες

Τι θα γίνει με τις επιστροφές προστίμων

Λήγει σήμερα (30/6) η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να δηλώσουν στην πλατφόρμα των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων (https://tetragonika.govapp.gr/news/anoigei-ksana-i-platforma-tetragonikon-26-04-22) την πραγματική επιφάνεια του οικήματός τους και να μην πληρώσουν πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των οικημάτων τους έως αύριο Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2022 και αυτό αφορά και σε όσους υπέβαλαν δηλώσεις από την 1η Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης σε νόμο της σχετικής διάταξης.

Πώς θα υποβάλετε αίτηση

Η διαδικασία για τη δήλωση των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων είναι η εξής:

Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.
Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον Δήμο στον οποίο ανήκει.
Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει ο ιδιοκτήτης από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά.
Υποβολή της δήλωσης.

Ρύθμιση: Ποιους αφορά

Η ρύθμιση για τη δήλωση των τετραγωνικών στους δήμους αφορά τους ιδιοκτήτες κτισμάτων ή οικοπέδων που δεν τα έχουν δηλώσει στον δήμο καθώς και όσους έχουν δηλώσει ακίνητα με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, όπως διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα. Καλύπτει τις επιφάνειες ακινήτων που είχαν δηλωθεί ελλιπώς, επιφάνειες ακινήτων τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ αλλά και τις επιφάνειες ακινήτων που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ.

Διαβάστε επίσης  Παραστατίδης: «Το ΠΑΣΟΚ θα ενισχύσει άμεσους φόρους όπως ΕΝΦΙΑ και γονικής κληρονομιάς»

Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες την πραγματική επιφάνεια του ακινήτου στο οποίο έχουν δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα ή επικαρπία). Αρκεί να δηλωθεί από έναν ιδιοκτήτη. Κάθε δήλωση γίνεται ανά αριθμό παροχής για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα ή ανά ακίνητο σε περίπτωση που δεν είναι ηλεκτροδοτούμενο. Επιλέγοντας κανείς ακίνητο με αριθμό παροχής, θα προστεθούν αυτόματα στη δήλωσή και όσα ακίνητα έχουν στον Δήμο με τον ίδιο αριθμό παροχής.

Σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών, επιστροφή προστίμων, τελών και προσαυξήσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά θα έχουν όσοι δήλωσαν από την 1η Ιανουαρίου έως και τα τέλη Μαρτίου 2022 τα “ξεχασμένα” τετραγωνικά και πλήρωσαν πρόστιμα έως και 14 χρόνια πίσω. Τα χρηματικά ποσά που κατέβαλαν οι πολίτες, πέραν των οφειλομένων, θα επιστραφούν ύστερα από αίτησής τους.