Ακρίβεια: Eρχονται νέες ανατιμήσεις σε 400 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ

σούπερ μάρκετ

Σε απόγνωση οι πολίτες

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται ένα νέο κύμα σημαντικό ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Ανατιμήσεις που έρχονται να προστεθούν σε αυτές που πραγματοποιούνται μέσα στον τρέχοντα μήνα με τους πολίτες να είναι σε απόγνωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της της εφημερίδα Realnews, τις αμέσως επόμενες ημέρες και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, ανάλογα με τα αποθέματα που έχουν στις αποθήκες τους οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, θα ανατιμηθούν μεσοσταθμικά 11% οι τιμές σε 400 προϊόντα από 30 διαφορετικές κατηγορίες προϊόντων.

Πρόκειται, ωστόσο, για αυξήσεις που γίνονται από μεμονωμένες βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις και όχι από το σύνολο των εταιρειών του κλάδου τροφίμων.

Τα προϊόντα που θα ανατιμηθούν

παγωτά έως 21%,
δημητριακά έως 20%,
ζάχαρη σε φακελάκια έως 20%,
καθαριστικά σπιτιού και απορρυπαντικά έως 20%,
σαμπουάν έως 20%,
ζωοτροφές έως 20%,
χυμοί έως 18%,
τυριά έως 18%,
εμφιαλωμένο και ανθρακούχο νερό έως 16%,

ψωμί έως 15%,
γαλακτοκομικά έως 15%,
μαρμελάδες έως 15%,
λαγάνα 12%,
κρουασάν κουλούρια, βουτήματα και πατατάκια έως 12%,
αλουμινόχαρτο έως 12%,
ελαιόλαδο έως 11%,

παιδικές κρέμες έως 10%,
σοκολατοειδή έως 10%,
μπισκότα έως 8%,
κρασί έως 15%,
μπίρα και μηλίτης έως 15%,

ξίδι έως 7,5%,
κατεψυγμένα λαχανικά και κατεψυγμένες ζύμες 7%,
καφές εσπρέσο 6%,
ασπράδι αυγού 6%,
παγωμένο τσάι 4% και
φρέσκο γάλα 3%.

Οι συγκεκριμένες ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν σε αυτές που πραγματοποιούνται εντός Ιανουαρίου και αφορούν 500 βασικά αγαθά, σε ποσοστό που κατά μέσο όρο φτάνει το 10%, όπως είχε αποκαλύψει η ίδια εφημερίδα με δημοσίευμά της τον Δεκέμβριο.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι βιομηχανίες και οι εμπορικές επιχειρήσεις θα συνεχίσουν και το επόμενο διάστημα να αποστέλλουν ανατιμημένα τιμολόγια στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Διαβάστε επίσης
Συμβουλές από την ΕΕΚΕ για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ

Οι αυξήσεις, όπως εκτιμάται, θα κινούνται σε χαμηλότερα ποσοστά λόγω της αποκλιμάκωσης της ενεργειακής κρίσης αλλά και του γεγονότος ότι πλέον οι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη σε εκείνα τα προϊόντα όπου καταγράφεται σημαντική άνοδος τιμών.

Ωστόσο, είναι απορίας άξιο πώς γίνεται από τις αρχές του χρόνου ορισμένες εταιρείες να ανακοινώνουν ανατιμήσεις στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για προϊόντα όπως τα παγωτά, ένα εποχιακό προϊόν, ή για τη λαγάνα, που αγοράζεται από τους καταναλωτές την Καθαρά Δευτέρα, η οποία φέτος θα εορταστεί στις 27 Φεβρουαρίου.

Ποια είναι η εικόνα στις λαϊκές αγορές

Με σημαντική απόκλιση από τις τιμές στις οποίες πουλάνε οι παραγωγοί, φτάνουν στους καταναλωτές τα απαραίτητα για τη διαβίωσή τους αγαθά.

Αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας, ανατιμήσεις στο πετρέλαιο κίνησης, αύξηση τιμών σε λιπάσματα και γεωργικά εφόδια και επιπροσθέτως ζημίες σε καλλιέργειες, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, δημιουργούν ένα δύσκολο σκηνικό στον πρωτογενή τομέα. Όσοι είναι, οι ίδιοι, παραγωγοί του προϊόντος που πωλούν στη λαϊκή αγορά, προσπαθούν να απορροφήσουν το υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και εκείνο των λιπασμάτων ή των ζωοτροφών.Βεβαίως, οι έμποροι των λαϊκών αγορών διατείνονται ότι έχουν κι εκείνοι περιορίσει κατά πολύ το κέρδος τους.

Η ουσία είναι ότι τα προϊόντα έχουν ακριβύνει και οι καταναλωτές μπορώντας να αντεπεξέλθουν οδηγούνται σε περικοπή των δαπανών και των ποσοτήτων που αγοράζουν.

Η εξέλιξη των τιμών από το χωράφι στο ράφι

Το χάσμα τιμών από το χωράφι στον πάγκο της λαϊκής ή στο ράφι του σούπερ μάρκετ, για κάποια βασικά προίόντα της εποχής, είναι ενδεικτικό.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΑΓΚΟΣ ΡΑΦΙ
ΜΗΛΑ 0,22 €/kg 1,15€ /kg 1,80€/kg
ΠΑΤΑΤΕΣ 0,30 €.kg 0,99€ /kg 1,20€/kg
ΛΕΜΟΝΙΑ 0,35€ /kg 1,10€ /kg 1,60€/kg
ΜΑΡΟΥΛΙ 0,40€/τμχ 0,60€/τμχ 0,89€/τμχ

Πηγή: newmoney.gr