Αλλαγή ώρας 2022: Πότε θα αλλάξουμε τους δείκτες των ρολογιών

αλλαγή ώρας

Τα επιχειρήματα κατάργησης του μέτρου

Στις 27 Μαρτίου, την τελευταία Κυριακή του μήνα, θα πρέπει να γυρίσουμε τους δείκτες του ρολογιού μία ώρα μπροστά.

Μάλιστα, όπως φαίνεται δεν πρόκειται για την τελευταία αλλαγή ώρας, καθώς δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο κατάργησης της, όπως θεσπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που πέρασε από την Κομισιόν με στόχο να εφαρμοστεί μέσα στο 2021, έχει «παγώσει», λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία.

Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη της ΕΕ, δεν είναι ακόμη υποχρεωμένα να διαλέξουν αν θα κρατήσουν το θερινό ή χειμερινό ωράριο.

Μάλιστα, αντίστοιχες ενέργειες για την αλλαγή ώρας γίνονται και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς η Γερουσία των ΗΠΑ, ψήφισε την κατάργηση της χειμερινής ώρας, με το σκεπτικό ότι «σκοτεινιάζει τη ζωή μας».

Τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης του μέτρου

Όσοι στηρίζουν την κατάργηση των ισχυουσών ρυθμίσεων για την αλλαγή της ώρας υποστηρίζουν τα εξής:

Οι πολίτες δεν θα πρέπει πλέον να ασχολούνται με την προσαρμογή των ρολογιών τους. Η αλλαγή αποτελούσε πηγή σύγχυσης, καθώς δεν είναι αυτονόητο το πότε και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να αλλάζει η ώρα.

Όσοι απάντησαν στη δημόσια διαβούλευση ανέφεραν επίσης τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και τη μη εξοικονόμηση ενέργειας ως λόγους για την κατάργηση της αλλαγής ώρας. Επίσης, με την κατάργηση αυτού του συστήματος, το ανθρώπινο σώμα δεν θα πρέπει πλέον να προσαρμόζεται στην αλλαγή της ώρας.