ΕΝΦΙΑ: Πότε έρχονται τα “ραβασάκια” για το 2023

ανακοίνωση πολυκατοικία

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Oι ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να λάβουν τα νέα “ραβασάκια” του ΕΝΦΙΑ προς το τέλος Απριλίου.

Σημειώνεται πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων θα καταβάλουν φέτος τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με αυτόν που πλήρωσαν το 2022, ωστόσο ορισμένοι θα λάβουν “φουσκωμένους” λογαριασμούς του φόρου λόγω μεταβολής της περιουσιακής τους εικόνας, αλλά και κάποιοι φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως 50% ή ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πώς θα εκτυπωθεί ο ΕΝΦΙΑ του 2023 – Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι φορολογούμενοι για να εκτυπώσουν φέτος τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

Αρχικά οι υπόχρεοι θα πρέπει να εισέλθουν στην αρχική σελίδα του myAADE και να πατήσουν εδώ
Μετά θα πρέπει να κλικάρουν στο παράθυρο «Εφαρμογές»
Εν συνεχεία θα πρέπει να κλικάρουν στην επιλογή «Πολίτες»
Κατεβαίνουν στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 και μετά βάζουν τους κωδικούς taxisnet και μπαίνουν στην εφαρμογή
Επιλέγουν το έτος 2023 και βλέπουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2023

Ποιοι θα λάβουν φουσκωμένους λογαριασμούς

Φουσκωμένος θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που το 2022:

Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.
Εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους.
Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 έως το τέλος Μαρτίου 2023.
Όσοι δεν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Ποιοι έχουν έκπτωση 50%

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια θα έχουν φέτος έκπτωση 50% στο ΕΝΦΙΑ:

Δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Η απαλλαγή

Τα νοικοκυριά που έχουν τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω αλλά και οι πολίτες που έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% δεν θα πληρώσουν φέτος ΕΝΦΙΑ εφόσον:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.
Οι 4 τρόποι πληρωμής
Με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους μπορούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ του 2023. Αναλυτικά αυτοί είναι οι εξής:

Πρώτος τρόπος: Η καταβολή του φόρου εφάπαξ . Έκπτωση 3% θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εξοφλήσουν το φόρο εφάπαξ.

Δεύτερος τρόπος: Η εξόφληση του φόρου σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις. Αναλυτικά:

1η δόση ως Τετάρτη 31 Μαΐου 2023
2η δόση Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023
3η δόση Δεύτερα 31 Ιουλίου 2023
4η δόση Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
5η δόση Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023
6η δόση Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023
7η δόση Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
8η δόση Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023
9η δόση Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024
10η δόση Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Τρίτος τρόπος: Μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 δόσεις. Με το συγκεκριμένο τρόπο ο φόρος εξοφλείται από την τράπεζα και στη συνέχεια ο πελάτης καταβάλει τα χρήματα σε 12 δόσεις.

Τέταρτος τρόπος : Η ένταξη του ΕΝΦΙΑ στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις με επιτόκιο .

Διευκρινίζεται πως όσοι φορολογούμενοι εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε έως 12 δόσεις θα έχουν μια επιβάρυνση με τόκο δηλαδή το επιτόκιο θα φτάνει περίπου στο 4,5% ενώ στις 24 δόσεις θα επιβαρυνθεί με με ετήσιο επιτόκιο 5%. Για να ενταχθεί κάποιος στην πάγια ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού.Παράλληλα επισημαίνεται πως όσοι επιθυμούν να εντάξουν τον ΕΝΦΙΑ σε 12 ή 24 δόσεις θα πρέπει να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά αίτηση μαζί με υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Πηγή: enikos.gr