Επεσαν οι τιμές στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα τον Απρίλιο

Μία από τις 13 ευρωπαϊκές χώρες που σημειώθηκε πτώση της τιμής του ρεύματος τον Απρίλιο είναι η Ελλάδα.

Παράλληλα σημαντική είναι και η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την μηνιαία έκθεση ΗΕΡΙ (Household Energy Price Index) που καταγράφει την εξέλιξη των τιμών της ενέργειας σε 33 ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα η τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο (μαζί με φόρους, τέλη κλπ.) διαμορφώθηκε σε 29,62 σεντς ανά κιλοβατώρα και ήταν μειωμένη κατά 3% σε σχέση με τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι οι τιμές αυξήθηκαν σε 5 χώρες (Αυστρία, Νορβηγία, Ιταλία, Γαλλία).

Η πτώση των τιμών στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντικατοπτρίζει σύμφωνα με το ΗΕΡΙ την υποχώρηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου. Η μέση τιμή του ρεύματος τον Απρίλιο στις 27 χώρες – μέλη της ΕΕ ήταν 26,5 σεντς.

Διαβάστε επίσης  Αφρικανική σκόνη: Τι επιπτώσεις έχει στην υγεία - Τι συμβουλεύουν οι γιατροί

Εξετάζοντας μόνο τα κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος, η Ελλάδα με 25,1 σεντς ανά κιλοβατώρα ήταν η 7η φθηνότερη αγορά, χαμηλότερα από το μέσο όρο που ήταν τον Απρίλιο 30,19 σεντς. Στο φυσικό αέριο η τιμή στην Αθήνα ήταν 8,62 σεντς ανά κιλοβατώρα, χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (11,46 σεντς). Η τιμή του καυσίμου μειώθηκε στη χώρα μας κατά 12 % σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ πτωτική ήταν η τάση σε όλες τις χώρες λόγω της αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ