Ευρώπη: Ο περασμένος Ιούνιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος στα χρονικά

καιρός

Υπενθύμιση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής

Σήμερα η υπηρεσία παρατήρησης του κλίματος της ΕΕ ανακοίνωσε πως ο περασμένος μήνας ήταν ο ζεστότερος Ιούνιος στα χρονικά της Βόρειας Αμερικής, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από έναν φονικό καύσωνα σε διάφορα σημεία της περιοχής, λέγοντας ότι αυτό αντανακλά τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ που “χτύπησε” ο Ιούνιος, ξεκίνησαν από τα νοτιοδυτικά στα βορειοδυτικά των ΗΠΑ και στον Καναδά, όπου κατερρίφθη επί τρεις συναπτές ημέρες η ημερήσια θερμοκρασία σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών στην Βρετανική Κολούμπια.

Στην περιοχή καταγράφηκε τον Ιούνιο θερμοκρασία 1,2 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Κοπέρνικος για την Κλιματική Αλλαγή (C3S).

Δηλώσεις κλιματολόγου Ζιλιέν Νικολά

“Αυτοί οι καύσωνες δεν συμβαίνουν από το τίποτα. Συμβαίνουν μέσα σε ένα παγκόσμιο κλιματικό περιβάλλον, το οποίο θερμαίνεται και το οποίο τους καθιστά πιθανότερο να συμβούν”.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο Ιούνιος του 2021 είναι μαζί με τον ίδιο μήνα του 2018 ο τέταρτος θερμότερος Ιούνιος.

Ήταν ο δεύτερος θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη, ενώ η βόρεια Σιβηρία επίσης βίωσε υπερβολικά υψηλές θερινές θερμοκρασίες.

Είναι ήδη σαφές ότι οι καύσωνες σημειώνονται συχνότερα, είναι εντονότεροι και διαρκούν περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν, λέει ο Νικολά στο AFP.

“Οι καύσωνες που είδαμε τον περασμένο μήνα στη Βόρεια Αμερική, τη δυτική Ρωσία και τη βόρεια Σιβηρία είναι απλά τα τελευταία παραδείγματα μιας τάσης, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί και στο μέλλον και η οποία συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη”, εξήγησε ο ίδιος.

Διαβάστε επίσης
ΠΑΟΚ: Χωρίς Κρέσπο και Κούρτιτς στη Δανία κόντρα στην Κοπεγχάγη

Απειλές για τη ζωή

Οι περιοχές που επλήγησαν είχαν επίσης ασυνήθιστη ξηρασία, σύμφωνα με μια έκθεση της C3S, η οποία επισημαίνει ότι τόσο οι δασικές πυρκαγιές όσο και οι καύσωνες “συνιστούν απειλές για τη ζωή”.

Δεκάδες πυρκαγιές σημειώθηκαν σε διάφορα τμήματα του Καναδά τις τελευταίες ημέρες πυροδοτούμενες από έναν φονικό καύσωνα και από συνθήκες υπερβολικής ξηρασίας.

“Αυτό που συνέβη στον Καναδά είναι ένα μεγάλο άλμα σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ”, λέει ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της C3S.

“Αυτά τα ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας είναι μια ισχυρή υπενθύμιση της επίπτωσης που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στις ζωές μας”, τονίζει στο AFP.

Η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα του 2015 κάνει έκκληση για διατήρηση της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας αρκετά κάτω από 2 °C, πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα και για συνέχιση των καταβαλλόμενων προσπαθειών ώστε να μην υπερβεί η αύξηση τους 1,5°C προκειμένου να αποφευχθούν οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η ανθρώπινη δραστηριότητα έχει οδηγήσει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες σε άνοδο περίπου 1,1 βαθμών Κελσίου μέχρι στιγμής, προκαλώντας όλο και σφοδρότερες καταιγίδες, ακραίους καύσωνες, ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές.

Πηγή: ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *