Καύσιμα: Πως η πτώση στο πετρέλαιο επηρεάζει την τιμή στην αντλία

Οσο συνεχίζεται η πτώση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου οι καταναλωτές σε πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης και βενζίνη αναμένεται να δουν νέες μειώσεις στην τιμή της αντλίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου Brent έπεσαν για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ενώ οι απώλειες ήρθαν σε συνέχεια της υποβάθμισης των προβλέψεων των ΗΠΑ σχετικά με τις τιμές του πετρελαίου για το υπόλοιπο 2022 και το 2023 και με φόντο το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο,το οποίο τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Ο αμερικανικός κυβερνητικός οργανισμός Energy Information Administration (EIA) εκτίμησε πως η παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί φέτος και του χρόνου, ενώ αντίστοιχα η αύξηση της ζήτησης θα είναι μικρότερη.

«Εφόσον οι μειώσεις στις διεθνείς τιμές συνεχίζονται, θα αποτυπώνονται και στην τιμή στην αντλία στην ελληνική αγορά» επισημαίνει στο CNN Greece, o πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

O κ. Κιούσης εξηγεί ότι ήδη οι τιμές των καυσίμων εμφανίζουν αποκλιμάκωση το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτικά στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκίνησε η διάθεσή του έως και προχθές, καταγράφηκε κατά 260 ευρώ τα 1.000 λίτρα.

Η αποκλιμάκωση αυτή έχει επιπτώσεις και στην κατανάλωση καθώς σύμφωνα με τον κ. Κιούση από πλευράς των καταναλωτών υπάρχει ζήτηση όλο το προηγούμενο διάστημα για πετρέλαιο θέρμανσης όσο οι τιμές δεν είναι «απαγορευτικές». Σε ό,τι αφορά δε το πετρέλαιο κίνησης θεωρείται σημαντική η μείωση της τιμής καθώς χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό από επαγγελματίες και κάθε αύξηση έχει συνέπειες σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και των τιμών πρώτων υλών. Εκεί ωστόσο όπως και στην βενζίνη παραμένει η μείωση της κατανάλωσης με τους οδηγούς να βάζουν λιγότερα καύσιμα στα οχήματά τους.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή για την απλή βενζίνη αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται στα 1,953 ευρώ το λίτρο, για το diesel κίνησης στα 1,886 ευρώ το λίτρο και στο diesel θέρμανσης στα 1,179 ευρώ το λίτρο.

Υπενθυμίζεται πως χθες, η τιμή του Brent κατέγραψε πτώση σχεδόν 4% κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από τις 3 Ιανουάριου.

Την ίδια ώρα, τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Ιανουαρίου, διαμορφώθηκαν κάτω από τα 74,5 δολάρια ανά βαρέλι, το οποίο και αποτελεί χαμηλό έτους και το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 23 Δεκεμβρίου του 2021.

Σήμερα 7/12, το πετρέλαιο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αν και κάτι μικρές προσπάθειες ανάκαμψης, όμως σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές δείχνουν διστακτικοί στο να παραμείνουν στην αγορά, την ώρα που η Ρωσία απειλεί με αντίμετρα. Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης, το WTI κινήθηκε πτωτικά κάτω από τα επίπεδα των 74 δολαρίων και το Brent συνέχισε πτωτικά στα 79 δολάρια.
Φυσικό αέριο: Κρίσιμη η συνεδρίαση της 13ης Δεκεμβρίου

Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη της ING τοποθετεί την τιμή του φυσικού αερίου TTF στα 150 ευρώ/μεγαβατώρα στο α’ τρίμηνο του 2023 και βλέπει πτώση στα 140 ευρώ στο β’ τρίμηνο. Στη συνέχεια εκτιμά πως η τιμή θα καταγράψει σημαντική άνοδο στα 190 ευρώ στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου ενόψει του επόμενου χειμώνα και στα 220 ευρώ προς το τέλος του 2023.

Στο μεταξύ το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, θα κριθεί στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της 13ης Δεκεμβρίου.

Εννιά μήνες μετά τη ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που εκτίναξε την τιμή του φυσικού αερίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει αποφασίσει ακόμη για το πλαφόν, που δεν θα επέτρεπε να υπάρξουν στο μέλλον ακραίες τιμές, όπως αυτές τον περασμένο Αύγουστο.