Καιρός: Ερχεται το “πολικό ποτάμι” και φέρνει βαρυχειμωνιά στη χώρα (ΒΙΝΤΕΟ)

κακοκαιρία "Ελπίς"

Τι επισημάνει ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης

Μετά από μεγάλο διάστημα καλού καιρού ο χειμώνας έρχεται και επίσημα στην χώρα την ερχόμενη εβδομάδα με κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης κάνει λόγο για ένα «πολικό ποτάμι», έναν «πολικό αεροχείμαρρο», που αναμένεται να φέρει βαρυχειμωνιά στη χώρα μας.

Δείτε επίσης: Καιρός: Ποιες περιοχές “άγγιξαν” σήμερα τους -8 βαθμούς Κελσίου

Σύμφωνα με τις έως τώρα προβλέψεις, η επιδείνωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη και την Παρασκευή, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και συνθήκες παγετού στα κεντρικά και βόρεια. Μάλιστα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, δεν αποκλείεται τα νησιά του Αιγαίου να «ντυθούν» στα λευκά.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Αναλυτικά, ο μετεωρολόγος γράφει στο Facebook

«Μετά την πολική “μπάλα” που μας έφερε τις πρώτες αξιόλογες κακοκαιρίες στη χώρα μας για το 2023 σε έναν μέχρι τώρα υποτονικό χειμώνα, έρχεται ο πολικός αεροχείμαρρος για να μας βάλει κι επίσημα στην καρδιά του Χειμώνα φέρνοντας βαρυχειμωνιά ιδιαίτερα προς το τέλος της νέας εβδομάδας.

Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει κατακόρυφη πτώση φέρνοντας συνθήκες παγετού αλλά και χιόνια ακόμη και σε πεδινές περιοχές.
Στο βίντεο χαρτών που ακολουθεί επισημαίνουμε τον πολικό αεροχείμαρρο ο οποίος κατεβαίνει σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη στρεφόμενος προς την περιοχή μας για να οδηγήσει τον πολικό αέρα προς τα μέρη μας ο οποίος καθώς θα αλληλεπιδράσει με τις θερμότερες θάλασσες της Αδριατικής, του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου πελάγους, θα δημιουργήσει διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά τα οποία θα φέρουν τα χιόνια μέχρι και τη θάλασσα!
Από Πέμπτη – Παρασκευή και στη συνέχεια τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες με συνθήκες παγετού προς τα κεντρικά και βόρεια, οι επικίνδυνοι βοριάδες (πρόσκαιρα νοτιάδες), οι ισχυρές βροχές – καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες – παραθαλάσσιες περιοχές και τα πυκνά χιόνια ακόμη και στα πεδινά.

Διαβάστε επίσης  Ο καιρός σήμερα Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι νησιά του Αιγαίου μας θα ντυθούν και πάλι στα λευκά αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις θα πέφτει ή και να στρώνεται το χιόνι. Στο τελευταίο μια αυξημένη ετοιμότητα θα πρέπει να υπάρχει και στο νομό Αττικής όπου συγκεντρώνει υψηλές εώς πολύ υψηλές πιθανότητες να δοκιμαστεί από τον ισχυρό χιονιά με τις λεπτομέρειες να ξεκαθαρίζουν τις επόμενες ημέρες.
ΜΗΝ ΖΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΕΡΣΙΝΑ

Παρακολουθώντας την εξέλιξη των προγνωστικών στοιχείων που φτάνουν συνεχώς από τα μετεωρολογικά κέντρα – μοντέλα, το μυαλό μας πηγαίνει στον περσινό εφιαλτικό χιονιά. Σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι να προετοιμαστούμε στο μέτρο του δυνατού ώστε σε όποια ένταση κι αν φτάσει αυτό το χιονοκύμα να μην οδηγηθούμε σε σκηνές του παρελθόντος όπως για παράδειγμα πέρυσι.
Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν…..

Γύρω στην Τετάρτη – Πέμπτη εκτιμούμε ότι θα έχουμε μια σχετικά αξιόπιστη εικόνα για το πώς αναμένεται να εξελιχθεί αυτό το πολικό κύμα και ποιες περιοχές θα δοκιμαστούν από τις χιονοπτώσεις. Καλό υπόλοιπο Κυριακής σε όλες και όλους!»