Κορονοϊός: Πώς θα ταξιδεύουν όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο

Τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια από τις 5 Ιουλίου ανακοίνωσε την Πέμπτη (1/7) ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ετσι οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδεύουν ελεύθερα, ενώ όσοι δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους καλούνται να έχουν αρνητικό PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών.

Αυτό σημαίνει ότι μένουν ακάλυπτοι όσοι έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου (εκτός προφανώς του μονοδοσικού Johnson & Johnson) οι οποίοι και καλούνται επίσης να προσκομίσουν τεστ αλλά όχι αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, αρνήθηκε πως από τη συγκεκριμένη ρύθμισης προκύπτει οικονομική επιβάρυνση των επίδοξων ταξιδιωτών, καθώς όπως τόνισε ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να προσφέρει δωρεάν rapid test σε εκατοντάδες σημεία σε ολόκληρη τη χώρα δωρεάν.

Τι ισχύει για ανήλικους, ποια νησιά εξαιρούνται

Οι ανήλικοι μεταξύ 12 και 17 ετών μπορούν να ταξιδέψουν με αρνητικό self test, ενώ ελεύθερα ταξιδεύουν οι ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Διαβάστε επίσης
Τα 10 τραγούδια που επιβάλλεται να προσθέσετε στην καλοκαιρινή σας playlist

Εξαιρέσεις από τους νέους κανόνες αποτελούν τα νησιά με χερσαία πρόσβαση όπως η Εύβοια και η Λευκάδα αλλά και η Σαλαμίνα.

Με εβδομαιδιαίο self test θα μπορούν να μετακινούνται οι πολίτες για λόγους εργασίας, ενώ σε όλους τους ταξιδιώτες συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου κατά την επιστροφή τους.

Η αντίφαση με τα αεροπορικά ταξίδια προς τα νησιά

Την ώρα λοιπόν που στα πλοία τα self test δεν γίνονται δεκτά παρά μόνο για τους ανήλικους, στα αεροπορικά ταξίδια προς τα νησιά, δεν ισχύει το ίδιο. Συγκεκριμένα και με την τελευταία οδηγία της ΥΠΑ, γίνονται δεκτά αρνητικά self test 24 ωρών.

Την ίδια ώρα καλείται να προσκομίσει test (self, rapid ή PCR) ο πλήρως εμβολιασμένος αν δεν έχει περάσει διάστημα 14 ημέρων από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.