Προστίθενται νέες κατηγορίες προϊόντων στο “καλάθι του νοικοκυριού”

σούπερ μάρκετ

Τι εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης

Την διεύρυνση του “καλαθιού του νοικοκυριού” αναμένεται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, προσθέτοντας σε αυτό νέες κατηγορίες προϊόντων.

Συγκεκριμένα, αναμένεται αύξηση των κατηγοριών του “καλαθιού του νοικοκυριού” σε 60, από 51 που είναι σήμερα. Στα πλάνα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι αυτό να εφαρμοστεί είτε από τις 22 Φεβρουαρίου όποτε και αναμένεται να ισχύσει παράλληλα το «σαρακοστιανό καλάθι» είτε – εφόσον είναι εφικτό από πλευράς των σούπερ μάρκετ- μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ποια τρόφιμα και ποτά εξετάζονται

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, στην κατηγορία του κρέατος αναμένεται να ενταχθεί και το μοσχάρι. Υπενθυμίζεται ότι το μοσχαρίσιο κρέας είχε συμπεριληφθεί στο «χριστουγεννιάτικο καλάθι» -για περιορισμένο δηλαδή χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια των γιορτών- ενώ στο σταθερό «καλάθι του νοικοκυριού» στην κατηγορία του κρέατος αυτή τη στιγμή, υπάρχει το χοιρινό και το κοτόπουλο.

Δύο ακόμη προϊόντα για τα οποία ωστόσο βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη οι συζητήσεις προκειμένου να «μπουν» στο «καλάθι», είναι η σοκολάτα και τα αναψυκτικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η σοκολάτα επίσης είχε συμπεριληφθεί στο «χριστουγεννιάτικο καλάθι» ενώ τα αναψυκτικά υπενθυμίζεται ότι βρίσκονταν ανάμεσα στα προϊόντα για τα οποία υπήρχε συζήτηση σχετικά με το εάν θα «μπουν» ή όχι στο «καλάθι» στις αρχές της εφαρμογής του μέτρου.

Διαβάστε επίσης  Σε εφαρμογή από αύριο (29/3) το "καλάθι των νονών"

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το κριτήριο για να ενταχθούν νέα προϊόντα στο «καλάθι» είναι να υπάρχει στις κατηγορίες αυτές «ανταγωνισμός» ώστε να υπάρξει και βελτίωση των τιμών.

Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται και η «διαίρεση» κάποιων κατηγοριών. Όπως για παράδειγμα στην κατηγορία του γάλακτος, πέραν των υφιστάμενων προϊόντων (γάλα φρέσκο πλήρες, φρέσκο με χαμηλά λιπαρά και εβαπορέ) να προστεθεί επίσης το γάλα μακράς διάρκειας. Επίσης στην κατηγορία των οσπρίων όπου σήμερα οι αλυσίδες επιλέγουν ένα τουλάχιστον είδος, να υπάρξει εξειδίκευση των κατηγοριών πχ. φακές, φασόλια κτλ.

Πηγή: cnn.gr