Στο τραπέζι η αλλαγή ωραρίων λειτουργίας των καταστημάτων

Θεσσαλονίκη παραμονή Χριστουγέννων καταστήματα

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για τα ωράρια των καταστημάτων

Την πρόταση να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας στα καταστήματα της χώρας έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων το υπουργείο Ανάπτυξης, με αφορμή την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Η σκέψη που υπάρχει είναι να μειωθεί το ωράριο στα καταστήματα κάποιες ώρες, ειδικά το απόγευμα, για το χειμώνα.

Η αρχή θα γίνει σήμερα στην συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους από τα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα, οι οποίοι σε πρώτη φάση εμφανίζεται αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στην συνάντηση πάντως σήμερα, εκτός του ωραρίου θα συζητηθεί το θέμα των τιμών με το υπουργείο να ζητάει αυτοσυγκράτηση από τις επιχειρήσεις.

Τι προτείνει ο εμπορικός σύλλογος

Ως εκ τούτου, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης προτείνει το παρακάτω ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022:

Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο: 10:00 – 16:00

Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή: 10:00 – 19:00

Αρνητική στάση από σούπερ μάρκετ και μεγάλες αλυσίδες

Αντίθετα δεν φαίνεται να βλέπουν με καλό μάτι οι μεγάλες επιχειρήσεις ελληνικές και ξένες και ειδικά οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ θεωρώντας ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο και οι συνέπειες ιδιαίτερα αρνητικές σε μια σειρά πράγματα, όπως η απασχόληση, ο τζίρος των επιχειρήσεων και η εξυπηρέτηση των πολιτών.

Διαβάστε επίσης
Ανοιχτά σήμερα (27/11) τα καταστήματα - Ποιες ώρες θα λειτουργήσουν

Επίσης αναφέρουν ότι θα είναι αρνητικό και για τους καταναλωτές οι οποίοι έχουν μάθει ένα συγκεκριμένο ωράριο και δύσκολα θα μπορέσουν να αλλάξουν στις συνήθειες τους. Σημειώνουν παράλληλα ότι αν ισχύσει η μείωση αναπόφευκτα θα επηρεαστεί η απασχόληση σε μία περίοδο κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα αναφέρουν ότι το όφελος θα είναι ελάχιστο, αφού οι εμπορικές επιχειρήσεις και τα σούπερ μάρκετ δεν διαθέτουν ενεργοβόρες συσκευές και η μόνη κατανάλωση ενέργειας έχει να κάνει με τα φώτα και τα κλιματιστικά. Ακόμη και στα σούπερ μάρκετ που διαθέτουν μεγάλα ψυγεία, η μείωση του ωραρίου δεν θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα, αφού αυτά δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο.

Τέλος να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι: «δεν θέλουμε να προχωρήσουμε σε υφεσιακά μέτρα. Θέλουμε να έχουμε μείωση της σπατάλης και όχι μείωση της ανάγκης. Έχουμε πιάσει τους στόχους. Με 13% μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις πρώτες ημέρες Σεπτεμβρίου και 36% της κατανάλωσης φυσικού αερίου. Βλέπουμε άλλωστε και από μεγάλες οργανωμένες αλυσίδες ότι το πρόβλημα δεν είναι τα φώτα αλλά ο εξοπλισμός. Η κατανάλωση είναι και στα φώτα αλλά είναι πολύ μικρή η διαφορά».

Πηγή: newsit.gr