Τι ισχύει με την άδεια για τις εκλογές

Σχεδόν σε δέκα μέρες θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές και πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τι ισχύει με τις εκλογικές άδειες στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και το Δημόσιο.

Ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 21 Μαΐου 2023, και όπως ενημερώνειη ΓΣΕΕ και το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ) ισχύουν τα εξής:

Από την εκλογική νομοθεσία προβλέπεται, σε περίπτωση διεξαγωγής εκλογών, η δυνατότητα χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εργαζομένων τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα.

Η άδεια αυτή δεν συμψηφίζεται με την κανονική ή άλλης μορφής άδεια. Σε περίπτωση που συμπέσουν οι εκλογές στο διάστημα της αδείας, διακόπτεται η άδεια, χορηγούνται οι ημέρες ειδικής αδείας εκλογών και η κανονική άδεια συνεχίζεται μετά από την ειδική άδεια εκλογών.

Βάσει των υπουργικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατά τις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες, ο αριθμός των ημερών άδειας εξαρτάται από την απόσταση και έχει συνήθως ως εξής:

για εργαζόμενους με πενθήμερο

από 200 – 400 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
από 401 και πάνω, δύο εργάσιμες ημέρες
για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες.

για εργαζόμενους με εξαήμερο

από 100 – 200 χλμ., μια εργάσιμη ημέρα
από 201 – 400 χλμ., δύο εργάσιμες ημέρες
από 401 και πάνω, τρεις εργάσιμες ημέρες
για τα νησιά μέχρι 3 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αναμένεται και έκδοση νέας Υπουργικής Απόφασης.

Πηγή: newsit.gr