Γερμανία: Μεταναστεύουν οι πολίτες για καλύτερες αποδοχές!

Γερμανία

Οσο παράξενο και να ακούγεται

Οσο παράξενο και να ακούγεται

Σχεδόν οι περισσότεροι μετανάστες στην Ευρώπη επιλέγουν τη Γερμανία για να κάνουν μία καινούργια αρχή.  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτό, μπορεί να φανεί παράξενο το γεγονός ότι ακόμη και οι Γερμανοί μεταναστεύουν για να χτίσουν μία καλύτερη καριέρα με υψηλότερους μισθούς.

Παρ’ όλα αυτά, πρόκειται για μία πραγματικότητα που παρασύρει τους Γερμανούς αποφοίτους πανεπιστημίων εκτός χώρας, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, όπως αποδεικνύει έκθεση του γερμανικού ομοσπονδιακού ινστιτούτου για την έρευνα του πληθυσμού (BiB) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ στο Εσσεν.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των Γερμανών μεταναστεύει αναζητώντας καλύτερη καριέρα. Πολλοί, ωστόσο, εγκαταλείπουν τη χώρα, διότι επιθυμούν να αλλάξουν παραστάσεις και τρόπο ζωής. Άλλοι ακολουθούν τους συντρόφους τους εκτός χώρας, ενώ ακόμη λιγότεροι, συγκεκριμένα ένας στους πέντε, φεύγουν για σπουδές.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η μετανάστευση μόνιμη απώλεια, διότι πολύ μεγάλο μέρος αυτών επιστρέφει ξανά στη Γερμανία έπειτα από μερικά χρόνια. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, κάθε χρόνο μεταναστεύουν περίπου 180.000 Γερμανοί, ενώ επιστρέφουν άλλοι 130.000. Περίπου το 76% των Γερμανών μεταναστών έχει πτυχίο πανεπιστημίου.

Όσοι Γερμανοί μεταναστεύουν αποκτούν κατά μέσον όρο 12.000 ευρώ περισσότερα σε σχέση με τον μισθό που έπαιρναν σε αντίστοιχη θέση στη Γερμανία. «Περισσότερο από 60% των ερωτηθέντων αναφέρουν ότι το εισόδημα του νοικοκυριού τους στο εξωτερικό ήταν “καλύτερο” ή “πολύ καλύτερο” σε σχέση με το προηγούμενο έτος», όταν δηλαδή βρίσκονταν στη Γερμανία, όπως δήλωσε στη γερμανική Deutsche Welle o Αντρέας Ετε, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για τη διεθνή μετανάστευση στο ινστιτούτο BiB. Η ετήσια διαφορά στα εισοδήματα ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε Γερμανούς με χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, καθώς και σε γυναίκες.

Η πλειονότητα των μεταναστών είναι μεταξύ 20 και 40 ετών, ενώ η μέση ηλικία αυτών είναι τα 36 έτη, όπως αναφέρεται στην έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε σε Γερμανούς μετανάστες μεταξύ 20 και 70 ετών. «Υπάρχουν βεβαίως συνταξιούχοι, οι οποίοι επίσης μεταναστεύουν, δεν είναι όμως η πιο χαρακτηριστική μερίδα μεταναστών. Αντιθέτως, η μετανάστευση είναι φυσιολογική λίγο μετά το τέλος των σπουδών, ώστε να μπορεί κανείς να ξεκινήσει την επαγγελματική του πορεία και να αναζητήσει νέες εμπειρίες», σχολίασε στην Deutsche Welle ο Μαρσέλ Ερλινγκχάγκεν, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ντούισμπουργκ στο Εσσεν. «Οφείλω να σημειώσω όμως ότι υπάρχει και ένας ανάλογος επαναπατρισμός.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν υψηλά προσόντα επιστρέφουν. Δεν μπορεί κανείς να το χαρακτηρίσει μακροχρόνια απώλεια», όπως τόνισε ο Ερλιγκχάγκεν.

Οι ερευνητές τονίζουν επίσης ότι παράλληλα με τη μετανάστευση πολλών Γερμανών αποφοίτων πανεπιστημίων, σημειώνεται εισροή ξένων εργαζομένων στη Γερμανία με εξίσου υψηλά προσόντα. «Οι άριστοι φεύγουν, έρχονται όμως άλλοι άριστοι», σχολιάζουν οι συντάκτες της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Ντουίσμπουργκ και το γερμανικό ερευνητικό ινστιτούτο BiB, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Επιλέγουν Ελβετία

Σύμφωνα με στατιστικά του ΟΟΣΑ, οι χώρες που προτιμούν κατά κύριο λόγο οι Γερμανοί είναι η Ελβετία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και η Ισπανία.

Η γειτονική Ελβετία αποτελεί ιδανικό προορισμό για τον απόδημο πληθυσμό της Γερμανίας, όχι μόνο λόγω ομοιοτήτων στη γλώσσα, αλλά επίσης διότι η φορολογία είναι χαμηλότερη και οι μισθοί έως και 50% υψηλότεροι σε σύγκριση με τη Γερμανία, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ. Περισσότεροι από 450.000 Γερμανοί ζουν στην Ελβετία και κατά κύριο λόγο στα περίχωρα της γερμανόφωνης Ζυρίχης.

Μεγαλύτερη ασφάλεια προσφέρει στους Γερμανούς μετανάστες η Αυστρία λόγω της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης, που προσφέρει ευελιξία στα ζητήματα της διαμονής και της εργασίας. Σχεδόν 200.000 Γερμανοί ζουν στην Αυστρία, με τους περισσότερους να επιλέγουν τη Βιέννη.

Σε εντελώς διαφορετικό κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο οφείλουν να προσαρμοστούν όσοι Γερμανοί επιλέγουν να μεταναστεύσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Παρ’ όλα αυτά, περίπου 150.000 ζουν εκεί. Η Ολλανδία προσελκύει πολλούς φοιτητές από τη Γερμανία, όχι μόνον εξαιτίας της κοντινής απόστασης, αλλά και λόγω της σχετικά εύκολης για τους Γερμανούς γλώσσας. Τέλος, όσον αφορά την Ισπανία, οι Γερμανοί διατηρούν πολύ στενό δεσμό με ορισμένες ισπανικές πόλεις. Πολλοί συνταξιούχοι Γερμανοί επιλέγουν την Ισπανία για διακοπές λόγω καλύτερου καιρού και χαμηλότερων τιμών.

Οι περισσότεροι Γερμανοί που μεταναστεύουν στην Ισπανία είτε επιλέγουν να μην εργαστούν είτε είναι συνταξιούχοι.

Πηγή: www.kathimerini.gr