Γερμανία: Πορεία μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων με βουλευτές και πλήθος κόσμου (ΦΩΤΟ)

Γενοκτονία Ποντίων Γερμανία

Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

Γερμανία: Με πρωτοπόρους Γερμανούς πολιτικούς, βουλευτές της πολιτικής σκηνής, εκπροσώπους των κουρδικών κοινοτήτων, του συλλόγου κατά των γενοκτονιών από τη Φρανκφούρτη που αποτελείται από Τούρκους πολίτες της Γερμανίας, εκπροσώπους ποντιακών σωματείων, ελληνικών κοινοτήτων και πλήθος κόσμου, πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση και πορεία για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, η οποία έγινε το απόγευμα του Σαββάτου 21 Μαΐου 2022, στο κέντρο της Στουτγάρδης, με διοργανωτές την “Δωδεκάπολις” των ποντιακών συλλόγων της Βάδης – Βυρτεμβέργης.

Μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, οι απόγονοι των Ελλήνων προσφύγων του Πόντου που ζουν στο κρατίδιο της Βάδης – Βυρτεμβέργης, βγήκαν στους δρόμους της Στουτγάρδης, για να τιμήσουν μαχητικά τη μνήμη των προγόνων τους.

Η συγκέντρωση έγινε αργά το μεσημέρι στην πλατεία που βρίσκεται απέναντι από το ελληνικό προξενείο της Στουτγάρδης και στις 4 το απόγευμα άρχισε η πορεία μέσω των κεντρικών δρόμων.

Στην κεφαλή της πορείας, βρίσκονταν οι λυράρηδες, ποντιόπουλα τέταρτης γενιάς που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Γερμανία και έπαιζαν ακριτικά τραγούδια και λυπητερά για το δράμα του ποντιακού ελληνισμού.

Από πίσω ακολουθούσαν οι εκπρόσωποι των σωματείων με τα στεφάνια των ποντιακών συλλόγων τα οποία κατατέθηκαν στο τέλος της εκδήλωσης στο μνημείο ολοκαυτωμάτων, όπου κατέληξε η πορεία.

Γενοκτονία Ποντίων Γερμανία

Από τα λάβαρα των συλλόγων μετά από πολλά, χρόνια απουσίαζε αυτό της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης. Ο λόγος της απουσίας του λαβάρου, ήταν πως πριν από λίγο καιρό, το κτίριο της Ποντιακής Εστίας Στουτγάρδης, πήρε φωτιά και κάηκε το λάβαρο, όπως και πλακάτ και σημαίες που χρησιμοποιούνταν στην πορεία μνήμης.

Όμως τα φυσικά πρόσωπα που αποτελούν το διοικητικό συμβούλιο και τα μέλη του συλλόγου έδωσαν ηχηρό παρών στην εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Διαβάστε επίσης
Γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας για τον Nord Stream: «Αν δεν επισκευαστεί σύντομα ίσως αχρηστευθεί»

Μέλη των ποντιακών σωματείων ακολουθούσαν με τα λάβαρα των ποντιακών συλλόγων.

Γενοκτονία Ποντίων Γερμανία

Ακριβώς πίσω από τα λάβαρα των συλλόγων, στην κεφαλή της πορείας Γερμανοί πολιτικοί, βουλευτές των κομμάτων της Ομοσπονδιακής Βουλής και της τοπικής Βουλής της Βάδης – Βυρτεμβέργης, ο Έλληνας πρόξενος στη Στουτγάρδη Συμεών Λιναρδάκης, οι οποίοι κρατούσαν ένα πανό που έγραφε στα γερμανικά, “Πόντος. Δικαίωμα στη Μνήμη”.

Ακολουθούσαν Έλληνες και Γερμανοί πολίτες, μέλη των ποντιακών συλλόγων και στο τέλος της πορείας βρίσκονταν Τούρκοι δημοκράτες οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, μέλη αριστερών οργανώσεων της Τουρκίας που στηρίζουν το αίτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και Κούρδοι οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό των απογόνων Ελλήνων προσφύγων του Πόντου.

Και έρχονται κάθε χρόνο στην εκδήλωση της Γενοκτονίας, μέχρι την τελική δικαίωση να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα και η Τουρκία τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Μετά το τέλος της πορείας στους κεντρικούς δρόμους της Στουτγάρδης οι συγκεντρωθέντες κατέληξαν στο μουσείο των ολοκαυτωμάτων, όπου έγιναν ομιλίες και κατάθεση στεφάνων.

Γενοκτονία Ποντίων Γερμανία

Πηγή: Φόρης Πεταλίδης/efxinospontos.gr