Γερμανία: Θλίψη από το θάνατο του θρύλου της μουσικής, Κώστα Κορδάλη (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Εφυγε ο πιο διάσημος Ελληνας της Γερμανίας

Εφυγε ο πιο διάσημος Ελληνας της Γερμανίας

Η απρόσμενη είδηση του θανάτου του Κώστα Κορδάλη (Κώστας Κορδαλής, μετέπειτα Κορδάλης), σε ηλικία 75 ετών, βύθισε στο πένθος τους Ελληνες της Γερμανίας και όχι μόνο.

Πρόκειται για τον πιο διάσημο Ελληνα της Γερμανίας (προηγείται σε δημοτικότητά της Βίκυς Λέανδρου) και ίσως ένας από τους καλύτερους και αθόρυβους πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό τον οποίο η πατρίδα του όμως, ποτέ δεν τον είχε τιμήσει.

Ο Κώστας Κορδάλης, το πραγματικό του όνομα του οποίου είναι Κωνσταντίνος Κοριώτης, με καταγωγή από την Λειβαδιά, δεν είναι γνωστός στο ευρύ κοινό της χώρας μας. Για περισσότερο από 49 χρόνια βρισκόταν στην πρώτη θέση του γερμανικού πενταγράμμου. Τραγούδια του, όπως το «Αννίτα» ή ο «Ίκαρος», έχουν γίνει θρύλος και τραγουδιούνται μέχρι και σήμερα από μικρούς και μεγάλους.

Λίγα λόγια για τη ζωή του

Ο Costa Cordalis πήγε στη Φρανκφούρτη στα 16 του, όπου έμαθε τη γλώσσα και σπούδασε αργότερα στο πανεπιστήμιο φιλοσοφία, αλλά δεν πήρε πτυχίο. Το πρωί δούλευε σκληρά σε εργοστάσιο και το βράδυ τραγουδούσε σε ελληνική ταβέρνα. Το μπουζούκι του έμαθε ο πατέρας του ο Λουκάς σε ηλικία 5 ετών.

Διαβάστε επίσης
Κορονοϊός: "Μαύρο" ρεκόρ με 1.547 νέα κρούσματα στη χώρα

Δισκογραφούσε από το 1965 κάνοντας διασκευές κυρίως του Elvis Presley, ωστόσο οι πρώτες του επιτυχίες ήρθαν το 1971, με δικά του τραγούδια. Ήταν πασίγνωστός στις γερμανόφωνες χώρες, πολλά τραγούδια του έχουν μπει στα charts (με κορυφαίο το “Anita”, στο οποίο κάνουν φωνητικά τα παιδιά του, Κική και Λουκάς) και ήταν ιδιαίτερα ενεργός για πολλά χρόνια.

Δεινός σκιέρ στη χιονοδρομία αντοχής και πανελληνιονίκης δύο φορές, επρόκειτο να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1984 στο Σαράγεβο, αλλά δεν του το επέτρεψε η ομοσπονδία. Την επόμενη χρονιά, ωστόσο, πήρε μέρος με τα χρώματα της Ελλάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το 2004 κέρδισε σε reality show, το Ich bin ein Star – Holt mich hier raus! Τα 28.000 Ευρώ του βραβείου, τα δώρισε σε οργάνωση για τον παιδικό καρκίνο.

Για τον ίδιο σκοπό, μετείχε σε ποδηλατικούς αγώνες, ενώ είχε γράψει και σχετικό τραγούδι. Έχει τρία παιδιά. Τα τελευταία χρόνια ζούσε μαζί με την οικογένειά του στη Μαγιόρκα. Πέθανε την Τρίτη το απόγευμα στο σπίτι του. Κοιμήθηκε και δεν ξύπνησε ποτέ. Τα τελευταία χρόνια είχε προβλήματα υγείας.