Η απάντηση της Αυστραλίας στην Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης για τα ελληνοτουρκικά

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης καλωσορίζει την απάντηση της αυστραλιανής κυβέρνησης για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και επιδιώκει άμεση συνάντηση.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε συμπεριλαμβάνει την απάντηση της αυστραλιανής κυβέρνησης, στην επιστολή του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλη Παπαστεργιάδη (με ημερομηνία 21 Αυγούστου) προς τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας, μέσω της οποίας ζητούσε από την αυστραλιανή κυβέρνηση να πάρει θέση για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσογειακή.

Ο αρμόδιος κυβερνητικός εκπρόσωπος εξ ονόματος του πρωθυπουργού απάντησε ως εξής:

«Η κυβέρνηση γνωρίζει τις εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ερευνών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συμμεριζόμαστε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τις πιθανότητες κλιμάκωσης της κατάστασης και υποστηρίζουμε μια ειρηνική λύση, μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Αυστραλία επιβεβαιώνει τακτικά με τους Τούρκους ομολόγους τη σημασία που αποδίδουμε στο κράτος δικαίου.

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αναγνωρίζει τη Δημοκρατία ως τη μόνη νόμιμη αρχή στο νησί. Η Αυστραλία δεν αναγνωρίζει την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Η Αυστραλία και η Ελλάδα έχουν μια θερμή και διαρκή σχέση που βασίζεται σε ισχυρούς προσωπικούς δεσμούς και δεσμούς που έχουν δημιουργηθεί στον πόλεμο. Οι Αυστραλοί ελληνικής καταγωγής έχουν συμβάλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό της σύγχρονης Αυστραλίας, σε πολλούς τομείς της αυστραλιανής κοινωνίας, όπως στην πολιτική, στον αθλητισμό, στις τέχνες, στα τρόφιμα και στη μόδα».

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης ευχαρίστησε την Αυστραλιανή Κυβέρνηση για την απάντησή της λέγοντας:

Διαβάστε επίσης
Αίγυπτος: Εκδήλωση μνήμης στο Ελ Αλαμέιν από την ελληνική παροικία

«Είναι καλό να βλέπουμε ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση είναι – όπως θα περιμέναμε – ενήμερη για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο πιστεύουμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα και ότι είναι προς το συμφέρον της Αυστραλίας να αναζητήσει μέσω των εξαιρετικών διπλωματικών της διαύλων μια ειρηνική λύση.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη θέση της στο θέμα του κράτος δικαίου με τους Τούρκους αξιωματούχους επιμένοντας η Τουρκία να συμμορφώνεται με το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ότι εξακολουθεί να αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μόνη νόμιμη αρχή στο νησί.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό η αυστραλιανή κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ότι είναι αναπόσπαστο μέρος της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου και η θαλάσσια περιοχή γύρω από τη νήσο, όπως προβλέπεται στην προαναφερθείσα Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών».

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *