Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου εκπέμπει SOS: Κίνδυνος να χαθεί το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο

Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βερολίνου Βερολίνο Ελληνική Κοινότητα Γερμανία

Πρόσκληση σε εκδήλωση αύριο (29/01) με στόχο να σωθεί

Μία μεγάλη προσπάθεια να σωθεί το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο στο Βερολίνο κάνει η Ελληνική Κοινότητα καλώντας όλα τα μέλη και τους φίλους τους να συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου εκπέμπει SOS καθώς ο κίνδυνος να χαθεί το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, όπου στεγάζονται μεταξύ άλλων, 14 ελληνικοί σύλλογοι, είναι πλέον ορατός.

Ο Παναγιώτης Ματλής, εκ μέρους του ΔΣ της κοινότητας σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα «Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου – Hellenische Gemeinde zu Berlin e. V.» εξηγεί τι συνέβη και προσκαλεί τον κόσμο να βρεθεί αύριο, Κυριακή 29 Ιανουαρίου στις 14:30 σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο, όπου θα παρευρεθούν και υποψήφιοι βουλευτές, ώστε να συζητήσουν για την προσπάθεια διάσωσής του.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει: «Μεγάλος κίνδυνος να χαθεί το Ελληνικό πολιτιστικό κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου»

«Στις 30 Ιουνίου του 2022 ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στεγάζεται το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Βερολίνο μας ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει τη μίσθωση και προτίθεται πουλήσει ( στην τιμή τον 2.800.000,€) το κτίριο. Και μας είχε δώσει προθεσμία να αδειάσουμε τους χώρους μέχρι τις 31.12.2022.

(Να σημειωθεί με ότι αυτό συνεπάγεται, το πολιτιστικό κέντρο που φορέας του είναι η κοινότητα και μέσα σε αυτό έχουν την έδρα τους 14 Ελληνικοί Σύλλογοι βρίσκεται στο Steglitz δίπλα στην εκκλησία μας εδώ και 4 δεκαετίες).

Με άμεσες νομικές ενέργειες μπορέσαμε και σταματήσαμε προσωρινά την διαδικασία, και ο Ιδιοκτήτης μας έστειλε νέο Kündigung αυτή την φορά για τις 31.12.2023.

Συγχρόνως αρχίσαμε επαφές με τα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση του Βερολίνου με την ελπίδα να βρεθεί λύση σε πολιτικό επίπεδο, μεταξύ άλλων ίσως η αγορά του κτιρίου από την πόλη του Βερολίνου και παραχώρηση/ενοικίαση στην κοινότητα.

Στα πλαίσια των εκλογών για ανάδειξη κυβέρνησης στο Βερολίνο καλέσαμε υποψήφιους βουλευτές από όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, Θέλουμε να ρωτήσουμε τους υποψηφίους τι θα κάνουν για να σώσουν την κοινότητά μας.

Καλούμε όλα τα μέλη και τους φίλους της κοινότητας να συμμετέχουν σε αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση.

Διαβάστε επίσης  Γερμανία: Απεργία αύριο (27/3) στα αεροδρόμια - "Φρένο" στις μεταφορές

Οι ακόλουθοι υποψήφιοι επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους: Franziska Brychcy (LINKE), Sebastian Czaja (FDP), Ina Czyborra (SPD), Christian Goiny (CDU) και Benedikt Lux (Bündnis 90 – Die Grünen).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023 στις 14:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας στη Mittelstrasse 33. 12167 Berlin

Για το ΔΣ της κοινότητας
Παναγιώτης Ματλής».

Τι είναι το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο (ΕΠΚ)

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο (ΕΚΠ) Βερολίνου βρίσκεται στο Steglitz, δίπλα στην ελληνική ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ συστεγάζεται με το ελληνογερμανικό νηπιαγωγείο FILIA. Από το 1992 αποτελεί την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Βερολίνου και 15 ελληνικών Συλλόγων.

Ο οργανωτικός φορέας του ΕΠΚ είναι η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου (ΕΚΒ), ο μεγαλύτερος μη κερδοσκοπικός ελληνικός σύλλογος του Βερολίνου, ο οποίος εδώ και δεκαετίες διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στον Ελληνισμό της Διασποράς και επιτελεί ένα σημαντικό έργο στον τομέα της αυτοοργάνωσης και αυτοβοήθειας των ανθρώπων ελληνικής καταγωγής στο Βερολίνο.

Το ΕΠΚ είναι ένα πολυπολιτισμικό σημείο συνάντησης για ανθρώπους ελληνικής, γερμανικής ή άλλης καταγωγής με κοινό παρονομαστή το ενδιαφέρον για την ελληνική ιστορία, γλώσσα και παράδοση, την διαπολιτισμική επικοινωνία και την ανάγκη για επίλυση κοινών προβλημάτων και δυσκολιών.

Αποτελεί τον μοναδικό ελληνικό συλλογικό φορέα που επιχειρεί οργανωμένα και στην πράξη να υποδεχτεί και να βοηθήσει το νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα της κρίσης και σε πείσμα της υποχρηματοδότησης του από το γερμανικό κράτος και της μη χρηματοδότησης από το ελληνικό κράτος συνεχίζει να προσφέρει τεράστιο ανθρωπιστικό και πολιτιστικό έργο.

Η ΕΚΒ χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Κράτος για την υλοποίηση έργων (Projekt) στον τομέα της ενσωμάτωσης, της πολιτικής συμμετοχικότητας και του πολιτισμού.

Πηγή φωτό: Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου – Hellenische Gemeinde zu Berlin e. V.