Πρώτοι οι… τεμπέληδες Ελληνες στις ώρες εργασίας στην ΕΕ

ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία

Πιο ξεκούραστοι απ’ όλους οι Γερμανοί Μπορεί οι Γερμανοί να αποκαλούν τους Ελληνες τεμπέληδες ωστόσο οι επίσημοι αριθμοί άλλα δείχνουν. Οι πρώτοι δουλεύουν λιγότερες από από 35 ώρες την εβδομάδα ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 36,4 ώρες, με τους Ελληνες να κατέχουν την πρώτη θέση με μέσο όρο 40,7 ώρες την εβδομάδα. Αυτό […]

Πιο ξεκούραστοι απ’ όλους οι Γερμανοί


Μπορεί οι Γερμανοί να αποκαλούν τους Ελληνες τεμπέληδες ωστόσο οι επίσημοι αριθμοί άλλα δείχνουν. Οι πρώτοι δουλεύουν λιγότερες από από 35 ώρες την εβδομάδα ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στις 36,4 ώρες, με τους Ελληνες να κατέχουν την πρώτη θέση με μέσο όρο 40,7 ώρες την εβδομάδα.

Αυτό ανέφερε σήμερα ο γερμανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης RND, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με την απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εργασίας σε ερώτηση που είχε καταθέσει το κόμμα Die Linke, ο μέσος όρος των ωρών εργασίας ανά εβδομάδα στη Γερμανία το 2017 ήταν 34,9 ώρες βάσει των επίσημων στοιχείων.

Ως εκ τούτου, οι Γερμανοί εργάστηκαν λιγότερο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 36,4 ωρών καθώς και σε σχέση με πολλούς Νοτιοευρωπαίους γείτονές τους, που κάποιες φορές χαρακτηρίζονται τεμπέληδες από γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ολλανδία (31,8 ώρες) και η Δανία (33,8 ώρες) είναι οι μοναδικές δύο άλλες χώρες της ΕΕ με λιγότερες ώρες εργασίας ανά εβδομάδα συγκριτικά με τη Γερμανία.

Αντίθετα, Ελληνες (40,7 ώρες), οι Βούλγαροι (40 ώρες) και οι Πολωνοί (39,4 ώρες), περνούν κατά μέσο όρο πολύ περισσότερο χρόνο στη δουλειά τους κάθε εβδομάδα. Τα ευρήματα προσέρχονται από ανάλυση των στοιχείων της Eurostat που πραγματοποίησε το υπουργείο Εργασίας.

Διαβάστε επίσης  Αυτές είναι οι 198 παραλίες της χώρας όπου δεν επιτρέπονται ξαπλώστρες και ομπρέλες

Μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Xinhua, ο Μαρκ Φάλακ από το Ινστιτούτο Οικονομικών της Εργασίας (Institute of Labor Economics-IZA) στη Βόννη εξήγησε ότι η παρατηρούμενη μείωση στον μέσο όρο των ωρών εργασίας στη Γερμανία αντανακλά εν μέρει το αυξανόμενο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των γυναικών, που είναι πιθανότερο να εργαστούν με μερική απασχόληση.

«Η Γερμανία μετατοπίζεται –πολύ αργότερα απ’ ό,τι οι σκανδιναβικές χώρες ή η Ολλανδία– από τα νοικοκυριά με έναν μισθό σε έναν πιο ισότιμο διαχωρισμό της εργασίας, αλλά και πάλι είναι μάλλον απίθανο και οι δύο σύντροφοι να έχουν πλήρη απασχόληση», δήλωσε ο Φάλακ.

Αν και οι Γερμανοί εργαζόμενοι στατιστικά απολαμβάνουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο σε σχέση με τους κατοίκους των υπόλοιπων –εκτός από δύο- ευρωπαϊκών χωρών, το υπουργείο Εργασίας τόνισε ότι η παραγωγικότητά τους παραμένει 27 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου, η βουλευτής του Die Linke Τζέσικα Τάτι δήλωσε στο RND ότι τα ευρήματα καταδεικνύουν πως οι λιγότερες ώρες καθιστούν πιο παραγωγική την εργασία. Υποστήριξε ότι οι περισσότερες ώρες «αυξάνουν τον κίνδυνο λαθών και ατυχημάτων και επιβαρύνουν μακροπρόθεσμα την υγεία των εργαζομένων». «Αυτό δεν είναι ούτε προς το συμφέρον των εργαζομένων, ούτε μπορεί να θεωρηθεί λογικό από την πλευρά των εργοδοτών», δήλωσε η Τάτι.