Τα ονόματα των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση στους Δίδυμους Πύργους

Δίδυμοι Πύργοι

Σαν σήμερα πριν από εικοσιένα χρόνια η τραγωδία

Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 οι ΗΠΑ έζησαν μία από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας τους και εικοσιένα χρόνια μετά οι μνήμες παραμένουν αναλλοίωτες.

Τότε, οι ΗΠΑ έγιναν στόχος μιας πολύ καλά συντονισμένης επίθεσης από την τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα, η οποία έπληξε τους Δίδυμους Πύργους του World Trade Center και το Πεντάγωνο.

2.996 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους δεν έλειψαν και Έλληνες θύματα που βρίσκονταν στους Δίδυμους Πύργους τη στιγμή της επίθεσης.

Το χρονικό του εφιάλτη της 11ης Σεπτεμβρίου 2001

Σε live μετάδοση όλος ο πλανήτης έβλεπε πώς δύο αεροπλάνα έπεφταν διαδοχικά πάνω στους Δίδυμους Πύργους, οι οποίοι κατέρρευσαν σε λιγότερο από δύο ώρες και ένα τρίτο έπληξε το Πεντάγωνο.

Δεκαεννέα αεροπειρατές είχαν καταλάβει τέσσερα αεροπλάνα της γραμμής που είχαν αναχωρήσει από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ – Βοστόνη, Ουάσινγκτον και Νιούαρκ – με προορισμό την Καλιφόρνια.

Τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο.

Όλος ο πλανήτης παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τη στιγμή που τα αεροπλάνα έπεφταν στους Δίδυμους Πύργους. Ακολούθησαν στιγμές χάους με χιλιάδες απώλειες και εικόνες που ο πλανήτης θέλει να ξεχάσει και να μην ξαναζήσει…

Εκτός από τους 19 νεκρούς αεροπειρατές, συνολικά από τις επιθέσεις 2.996 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (ανάμεσά τους και Έλληνες) και 24 παραμένουν αγνοούμενοι ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα θύματα της πρωτόγνωρης τρομοκρατικής επίθεσης προέρχονταν από 93 διαφορετικές εθνικότητες, ανάμεσά τους και 36 Ελληνοαμερικανοί.

Ο αριθμός των Ελλήνων ομογενών μπορεί να είναι μεγαλύτερος, διότι είναι πολύ πιθανό να υπήρχαν άλλοι Έλληνες που πέθαναν εκείνη την ημέρα χωρίς εύκολα διακριτά ονόματα «ελληνόφωνων».

Γλίτωσε από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 1993

Τραγική ειρωνεία έπαιξε η μοίρα για έναν από τους αδικοχαμένους Έλληνες της καταστροφής. Ο 43χρονος τότε Βασίλειος Χαραμής γεννήθηκε σε μια φτωχή γειτονιά στη Νεάπολη.

Στα 18 του μετανάστευσε στις ΗΠΑ για μια καλύτερη ζωή. Αφού πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, εργάστηκε για το Washington Group International στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου.

Αγαπούσε το ποδόσφαιρο, την κηπουρική και κυρίως την Ελλάδα, την οποία επισκέπτονταν σχεδόν κάθε χρόνο για να δει την οικογένεια και τους φίλους του. Το ειρωνικό είναι ότι το 1993 γλίτωσε από την πρώτη τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους.

Ο Βασίλειος Χαραμής βρισκόταν στον 110ο όροφο του Πύργου 2, όταν εγκλωβίστηκε μαζί με μια ετοιμόγεννη συνάδελφό του. Έμεινε μαζί της μέχρι να φτάσει η βοήθεια και όταν διασώθηκε με ελικόπτερο, κατέβηκε 110 ορόφους με τα πόδια.

Του πήρε τρεις ώρες για να κατέβει αλλά ήταν εξαντλημένος και χαρούμενος που έμεινε για να βοηθήσει την έγκυο συνάδελφό του. Δεν γύρισε ποτέ την πλάτη σε όσους είχαν ανάγκη. Μέχρι που έχασε τη ζωή του.

Ο Γιάννης Κασιμάτης, υπαρχηγός τότε στο αστυνομικό τμήμα στους 42 δρόμους στο Μανχάταν, έζησε από κοντά την τραγωδία. Ο ίδιος έχασε τον κουνιάδο του εκείνη τη μέρα καθώς και 5 αστυνομικούς του, στους οποίους είχε δώσει εντολή να πάνε στους Δίδυμους Πύργους λίγα λεπτά μετά.

«Τα παιδιά του κουνιάδου μου που σκοτώθηκε, είναι μια χαρά, πήγαν στο πανεπιστήμιο, σπούδασαν, έκαναν οικογένειες, αλλά κάθε μέρα θυμούνται την 11η Σεπτεμβρίου 2001», έλεγε χαρακτηριστικά το 2018.

Η Μαριλένα Χριστοδούλου έζησε από κοντά την τραγική ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, καθώς ο γιος της φοιτούσε στο Λύκειο Στάιβεσαντ, το οποίο βρίσκεται μερικά μόνο τετράγωνα μακριά. Ήταν η ώρα που πήγαιναν σχολείο.

Όχι μόνο οι 3.000 μαθητές που φοιτούσαν στο συγκεκριμένο σχολείο αλλά και πολλά ακόμη παιδιά σε σχολεία της περιοχής.

«Ήταν η ώρα που πήγαιναν σχολείο. Ήταν μια ιδιαίτερα τραυματική εμπειρία για τα παιδιά. Είδαν ανθρώπους να πηδούν από τα παράθυρα. Αρχικά ανακοινώθηκε ότι δεν θα αφήσουν τα παιδιά στα σχολεία της περιοχής να φύγουν μόνα τους και θα πρέπει να έρθουν να τα πάρουν οι γονείς.

Θυμάμαι, ο άντρας μου είχε ραντεβού στους Δίδυμους Πύργους εκείνο το πρωί αλλά δεν έβρισκε να παρκάρει. Κι έτσι έφυγε. Λίγη ώρα αργότερα και ενώ είχε πέσει ο πρώτος πύργος ξεκινήσαμε να πάρουμε τον γιο μας.

Όταν φτάσαμε, έπεφτε ο δεύτερος πύργος. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι είχε απόλυτη ησυχία, ήταν όλα σκεπασμένα γκρι. Μια νέκρα επικρατούσε. Δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε.

Περπατήσαμε ως το σχολείο και αφού είχε πέσει και ο δεύτερος πύργος, οι υπεύθυνοι του σχολείου άνοιξαν τη βόρεια πόρτα και είπαν “τρέξτε να σωθείτε”.

Τα παιδιά που δεν γνώριζαν την περιοχή δεν ήξεραν προς τα πού να πάνε. Τα τηλέφωνα δεν έπιαναν», είχε πει η Μαριλένα Χριστοδούλου.

Τα 40 θύματα με ελληνική καταγωγή

Άντριου Στεργιόπουλος, 23 ετών
Άννα Φωστέρης, 58 ετών
Άντονυ Ντέμας, 61 ετών
Αρλήν Μπαμπακίτις, 48 ετών
Κωνσταντίνος (Γκας) Οικονόμος, 41 ετών
Ντανιέλα Κουσούλις, 30 ετών
Δάφνη Πουλέτσος, 47 ετών
Έντουαρντ Πούλις, 45 ετών
Έρνεστ Αλικάκος, 42 ετών
Φράνσις Χάρος, 76 ετών
Τζορτζ Μερκούρης, 35 ετών
Βασίλειος Χαράμης, 45 ετών
Τζέημς Μαούνης, 42 ετών
Τζένιφερ Λην Τζέημς, 26 ετών
Τζόαν Αχλαδιώτης, 27 ετών
Τζον Κατσιματίδης, 31 ετών
Κάθριν Μπάντης, 45 ετών
Κένεθ – Τζορτζ Γκρούζαλης, 56 ετών
Μάικλ Ελφέρης, 27 ετών
Μάικλ Ταρρού, 45 ετών
Μάικλ Θεοδωρίδης, 33 ετών
Μάικλ Ρούσενμπλαντ Σισκόπουλος,60 ετών
Τζο Νίκολας, 42 ετών
Τζέημς Παπατζορτζ, 29 ετών
Τζορτζ Πάρις, 34 ετών
Πατρίτσια Κούρας, 43 ετών
Πάτρικ Αράνιος, 26 ετών
Πήτερ Απόλλο, 27 ετών
Πήτερ Μπρέναν, 31 ετών
Πήτερ Μούτος, 44 ετών
Πήτερ-Ουίλιαμ Μαστρανδρέας Τζούνιορ, 42 ετών
Ρίτσαρντ Τζόζεφ Κλάρις, 60 ετών
Ρίτσαρντ Ν. Πούλος, 45 ετών
Στίβεν Ε. Πούλος, 30 ετών
Στίβεν Χάγης, 32 ετών
Θεόδωρος Πήγης, 61 ετών
Τόμας Δαμάσκηνος, 33 ετών
Τίμοθυ Πάτρικ Σούλας,45 ετών
Ουίλιαμ Τσελέπης Τζούνιορ, 33 ετών
Ζώης Προκόπιος, 46 ετών

Στα ονόματα των θυμάτων περιλαμβάνονται και οι Τζίμυ Γρεκιώτης, Νικόλαος Παπαδόπουλος (Πάπας), Γκας Ζαβός, Λεωνίδας Χαλικιόπουλος, Στήβεν Κόκκινος, Στυλιανός Μουσουρούλης, Στιβ Ζανέτος και Μπιλ Παπαϊωάννου.

Ασφαλώς, εκτός από τα θύματα, στο σκηνικό της 11ης Σεπτεμβρίου ενεπλάκησαν και πολλοί Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο επιχειρηματίας Ιωάννης Κωστάλας, που διαθέτει εστιατόριο (diner) κοντά στην περιοχή και εκείνη την περίοδο διέθεσε τον χώρο του, προκειμένου να αξιοποιηθεί ως ένας αυτοσχέδιος «σταθμός πρώτων βοηθειών».

Πηγή: grland.info