10 οφέλη που έχουμε από την κατανάλωση πεπονιού

πεπόνι φρούτο

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά

Ενα από τα καλοκαιρινά φρούτα που σε δροσίζει το καλοκαίρι είναι το πεπόνι, το οποίο περιέχει θρεπτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία μας.

Δημοφιλές σε παιδιά και ενήλικες, το πεπόνι μπορεί αποτελεί δροσιστικό, υγιεινό και εύκολο καλοκαιρινό επιδόρπιο, ενώ η υψηλή του περιεκτικότητα σε νερό βοηθά στην αποφυγή της αφυδάτωσης.

Τα πεπόνια περιέχουν επίσης ποικιλία βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών. Είναι μέλη της οικογένειας Cucurbitaceae, μαζί με τα καρπούζια και τα αγγούρια.

Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση πεπονιού

1. Βελτιώνει την όραση: Η βιταμίνη C, η ζεαξανθίνη και τα καροτενοειδή που υπάρχουν στο πεπόνι βελτιώνουν την όραση και μειώνουν τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.

2.Εξισορροπεί τα σωματικά υγρά και τους ηλεκτρολύτες: Το πεπόνι είναι πλούσιο σε νερό και ηλεκτρολύτες. Αυτό βοηθά στη διατήρηση επαρκών επιπέδων υγρών και ηλεκτρολυτών στο σώμα.

3.Αντιμετωπίζει τον διαβήτη: Τα πεπόνια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα σας το χωνεύει αργά και αποτρέπει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Έτσι, είναι υπέροχο για άτομα με διαβήτη.

4.Μειώνει την αφυδάτωση: Τα πεπόνια είναι 90% νερό. Η υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να αποτρέψει την αφυδάτωση, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

5.Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση: Τα πεπόνια έχουν πολύ κάλιο. Το κάλιο βοηθά στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην μείωση της πίεσης του αίματος.

6.Αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα: Ένα υψηλό επίπεδο διαιτητικών ινών είναι απαραίτητο για την προώθηση των κινήσεων του εντέρου και της πεπτικής υγείας.

7.Ενισχύει την ανοσία: Το πεπόνι είναι γεμάτο με ενώσεις που ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά ενισχύουν την ανοσία και βοηθούν στην καταπολέμηση των ασθενειών. Αυτές οι ενώσεις του δίνουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η βιταμίνη Α ενισχύει την ανοσία και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων.

8.Βοηθά στην ανάπτυξη του εμβρύου: Το φυλλικό οξύ στο πεπόνι είναι ένα από τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς αποτρέπει ελαττώματα του νευρικού σωλήνα στα έμβρυα. Βοηθά επίσης στον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα και διατηρεί τη γενική υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

9.Δρα ως ισχυρός αντικαρκινικός παράγοντας: Μελέτες έχουν δείξει ότι το φυλλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Το φυλλικό οξύ μπορεί να είναι χρήσιμο όταν χορηγείται στα πρώτα στάδια του καρκίνου. Ωστόσο, το φυλλικό οξύ μπορεί να προάγει τα κύτταρα που σχηματίζουν καρκίνο όταν λαμβάνεται στα τελευταία στάδια του καρκίνου. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ανακαλυφθεί το ακριβές αντικαρκινικό δυναμικό του πεπονιού.

10.Εμπλουτίζει την επιδερμίδα και ελαχιστοποιεί την τριχόπτωση: Οι βιταμίνες που υπάρχουν στο πεπόνι τρέφουν το δέρμα και το προστατεύουν από επιβλαβείς τοξίνες. Αυτά τα μέταλλα και βιταμίνες ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των μαλλιών και ταυτόχρονα ελαχιστοποιούν την τριχόπτωση.

Θερμίδες θρεπτικά συστατικά ανά 100 g

-Ενέργεια: 37 kcal
-Πρωτεΐνη: 0,75 g
-Λίπος: 0 g
-Υδατάνθρακες: 8,96 g

-Ίνες: 0,7 g
-Ζάχαρη: 8,21 g
-Ασβέστιο: 15 mg
-Σίδηρος: 0,27 mg

-Νάτριο: 19 mg
-Βιταμίνη C: 35,8 mg
-Βιταμίνη Α: 3731 IUΚ
-ορεσμένα λιπαρά οξέα: 0 g

-Trans λιπαρά οξέα: 0 g
-Χοληστερόλη: 0 mg

Πηγές: medicinenet.com, medicalnewstoday.com

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay