11 λόγοι για να εντάξουμε τα βιολογικά προϊόντα στη ζωή μας

βιολογικά προϊόντα

Οσα πρέπει να ξέρουμε

Τα βιολογικά τρόφιμα αναφέρονται σε προϊόντα διατροφής που παράγονται, παρασκευάζονται και επεξεργάζονται χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών με αποτέλεσμα να θεωρούνται πιο υγιεινά σε σύγκριση με τα συμβατικά.

Ακολουθούν 11 λόγοι για τους οποίους πρέπει να εντάξουμε τα βιολογικά προϊόντα στη ζωή μας:

1. Καλύτερη γενική υγεία

Η χρήση φυσικών τεχνικών όπως η πράσινη λίπανση για τα εδάφη και η λειτουργούν πολύ καλά στην παραγωγή ασφαλέστερων, πιο υγιεινών και πιο μυρωδάτων τελικών προϊόντων διατροφής. Εξάλλου, υγιεινά τρόφιμα σημαίνει καλή τροφή για μια καλύτερη διαβίωση τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα.

2. Αντιοξειδωτική περιεκτικότητα

Αυτό συμβαίνει επειδή τα βιολογικά τρόφιμα είναι απαλλαγμένα από ξένες χημικές ουσίες που συνήθως αντιδρούν με βιταμίνες, οργανικές ενώσεις και μέταλλα, μειώνοντας έτσι τις ουσιαστικές θετικές επιπτώσεις των αντιοξειδωτικών στα προϊόντα διατροφής. Οι θετικές επιπτώσεις των αντιοξειδωτικών που λαμβάνονται από τα βιολογικά τρόφιμα περιλαμβάνουν την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, των προβλημάτων όρασης, της πρόωρης γήρανσης και της γνωστικής δυσλειτουργίας.

3. Καλύτερη γεύση

Εκτός από τη διατροφή, οι δομές μετάλλων και σακχάρων στα βιολογικά τρόφιμα είναι νόστιμες επειδή δίνεται περισσότερος χρόνος στις καλλιέργειες να αναπτυχθούν και να ωριμάσουν. Η χρήση φυσικών και φιλικών προς το περιβάλλον τεχνικών γεωργικής παραγωγής αποκαλύπτεται ότι είναι ο λόγος για την καλύτερη γεύση στα βιολογικά προϊόντα διατροφής. Συνήθως αναφέρεται ότι η γεύση των βιολογικών λαχανικών και φρούτων είναι υψηλότερης ποιότητας σε σύγκριση με εκείνα που καλλιεργούνται συμβατικά.

4. Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα

Η ιδέα της παραγωγής περισσότερων δημητριακών, περισσότερου κρέατος και μεγαλύτερων φρούτων μέσω γενετικών τροποποιήσεων και χρήσης αυξητικών ορμονών φαίνεται να επιλύει ορισμένες από τις ανησυχίες της παγκόσμιας επισιτιστικής ανασφάλειας. Τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη ορατά, αλλά μακροπρόθεσμα, οι συνέπειες είναι ευαισθησία στα αλλεργιογόνα και σημαντική μείωση της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων, οι κίνδυνοι μείωσης της δύναμης του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνονται σημαντικά, επειδή τα βιολογικά τρόφιμα δεν αλλοιώνονται καθόλου. Επιπλέον, τα βιολογικά τρόφιμα έχουν ποιότητα και υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες και μέταλλα που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος.

5. Τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν δηλητήρια

Η βιολογική γεωργία δεν χρησιμοποιεί κανένα είδος επικίνδυνων χημικών ουσιών για να κρατήσει μακριά παράσιτα και ασθένειες. Όλες οι πρακτικές είναι φυσικές και επομένως δεν βλάπτουν τον καταναλωτή. Επομένως, τα βιολογικά προϊόντα διατροφής είναι απαλλαγμένα από χημικές ουσίες που βλάπτουν την υγεία.

6. Κατανάλωση διατροφικών προϊόντων υψηλής θρεπτικής αξίας

Τα βιολογικά προϊόντα όπως το βιολογικό κρέας, το βιολογικό γάλα, τα βιολογικά ψάρια και τα βιολογικά πουλερικά περιέχουν πολύ υψηλό θρεπτικό περιεχόμενο επειδή δεν περιέχουν τροποποιημένα συστατικά σε σύγκριση με τα συμβατικά γεωργικά προϊόντα διατροφής. Ένας άλλος παράγοντας που τα κάνει ιδιαίτερα θρεπτικά είναι ότι τους δίνεται χρόνος να αναπτυχθούν και τους παρέχονται οι καλύτερες φυσικές συνθήκες ανάπτυξης.

7. Τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι γενετικά τροποποιημένα

Τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι γενετικά τροποποιημένα στη φύση. Οι υποστηρικτές της ασφάλειας των τροφίμων πιστεύουν ότι οι ΓΤΟ είναι η κύρια αιτία επιβράδυνσης της ανάπτυξης του εγκεφάλου, βλάβης εσωτερικών οργάνων, γαστρεντερικών διαταραχών και πάχυνσης του πεπτικού συστήματος. Έτσι, το όφελος για την υγεία από την κατανάλωση βιολογικών τροφίμων είναι ότι δεν περιέχουν ΓΤΟ, ένα πολύ κοινό συστατικό στα μη βιολογικά τρόφιμα.

8. Περιβαλλοντική ασφάλεια

Τα βιολογικά τρόφιμα καλλιεργούνται σε τοπικό επίπεδο και προκαλούν ελάχιστη παρέμβαση στους περιβαλλοντικούς πόρους που υποστηρίζουν την υγιεινή ζωή. Για την ακρίβεια, η βιολογική γεωργία μειώνει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία που προκαλούνται από τη ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους.

9. Έχετε τη βεβαιότητα ότι καταναλώνετε φρέσκα τρόφιμα

Τα βιολογικά προϊόντα διατροφής καθοδηγούνται από πολύ αυστηρά πρότυπα παραγωγής, επεξεργασίας και παρασκευής. Σε καμία περίπτωση δεν θα βρείτε χημικά συντηρητικά που χρησιμοποιούνται σε βιολογικά τρόφιμα. Ως εκ τούτου, είναι συχνά πιο φρέσκα και γεμάτα γεύση, καθώς δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

10. Μειωμένες πιθανότητες τροφικής ασθένειας

Τα αυγά, το σπανάκι, το φυστικοβούτυρο, τα πεπόνια και τα τρόφιμα από εστιατόρια γρήγορου φαγητού βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, καθώς η παραγωγή τους επικεντρώνεται κυρίως στα κέρδη των αγροτικών επιχειρήσεων. Ακόμη και τα ζώα είναι άρρωστα καθώς ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι εμβολιασμένα και τρέφονται με ζωικά υποπροϊόντα για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους ώστε να ανταποκριθούν στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις των αγροτικών επιχειρήσεων. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τα κρούσματα τροφιμογενών ασθενειών είναι να επιλέξετε βιολογικά τρόφιμα.

11. Κατανάλωση κρέατος και γάλακτος υψηλότερης ποιότητας

Όταν καταναλώνετε γάλα και κρέας που παράγεται, παρασκευάζεται και επεξεργάζεται βιολογικά, έχετε εγγυημένα προϊόντα με υψηλότερης ποιότητας βιταμίνες και μέταλλα. Για παράδειγμα, το βιολογικό γάλα έχει αποδειχθεί ότι έχει 60% περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και CLA από το μη βιολογικό γάλα. Επίσης, οι βιολογικές αγελάδες βόσκουν σε βοσκότοπους, με αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα κρέατος.

Ιουλία Χαριστού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ιωνος Δραγούμη 24, Θεσσαλονίκη
Τηλ. επικοινωνίας: 2310 234077
www.thessdiet.gr