16 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο

μπανάνες κάλιο

Γνωρίζετε πόσο πρέπει να καταναλώνουμε;

Tο κάλιο είναι βασικό μέταλλο που διατηρεί το σώμα σας σε καλή λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το κάλιο είναι ο αφανής ήρωας του κόσμου των μετάλλων. Δεν λαμβάνει την προσοχή που του αξίζει, παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητο για την υγιή λειτουργία των κυττάρων και την ισορροπία των υγρών, τη λειτουργία των νεύρων και των μυών και αμέτρητες άλλες κρίσιμες λειτουργίες.

Πρέπει να τρώτε αρκετές τροφικές πηγές καλίου για να καλύπτετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Ευτυχώς, το να λαμβάνετε αρκετό κάλιο στη διατροφή σας δεν είναι πολύ δύσκολο, καθώς υπάρχουν πολλά νόστιμα και θρεπτικά τρόφιμα που μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες.

Ακολουθούν 16 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο:

-Βερίκοκα
-Φακές
-Κολοκύθια βελανιδιάς

-Δαμάσκηνα
-Σταφίδες
-Πατάτες

-Φασόλια
-Χυμός πορτοκαλιού
-Σόγια

-Μπανάνες
-Γάλα
-Σπανάκι

-Στήθος κοτόπουλου
-Γιαούρτι
-Σολομός
-Μοσχάρι

Οφέλη του καλίου

Το κάλιο είναι το «αφεντικό» των κυττάρων. Εξασφαλίζει ότι περιέχουν τη σωστή ποσότητα υγρών για να μπορούν να λειτουργούν σωστά. Είναι τα καλύτερα «φιλαράκια» με το νάτριο, το μέταλλο που ρυθμίζει τα υγρά έξω από τα κύτταρα.

Εκτός από την ισορροπία των υγρών, εδώ είναι μερικά από τα πολλά άλλα οφέλη του καλίου:

-Βοηθά στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πίεσης
-Υποστηρίζει τη σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών

-Βοηθά στην πρόληψη των μυϊκών κράμπων και της αδυναμίας
-Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακών παθήσεων

-Προάγει την καλή υγεία των οστών
-Βοηθά το σώμα να διατηρεί μια υγιή ισορροπία pH

-Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά
-Υποστηρίζει την υγιή πέψη
-Βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια
-Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης μετά την εμμηνόπαυση

Πόσο κάλιο χρειάζεστε;

Ξέρετε ότι είναι κρίσιμο, αλλά πόσο κάλιο χρειάζεστε πραγματικά; Η επαρκής πρόσληψη για τους ενήλικες άνδρες είναι 3.400 mg ημερησίως και για τις γυναίκες είναι 2.600 mg. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτές είναι γενικές κατευθυντήριες γραμμές και οι ανάγκες σας μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και τη συνολική σας υγεία.

Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα, ζαχαρούχα, λιπαρά τρόφιμα μπορεί να είναι χαμηλή σε κάλιο και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αφήνοντας τους ανθρώπους ανοιχτούς σε ελλείψεις.

Έτσι, αντί να επιλέγετε αυτές τις λιγότερο θρεπτικές τροφές, σκεφτείτε να προσθέσετε στα γεύματα και τα σνακ σας περισσότερα πλήρη τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως λαχανικά, φρούτα και κρέατα.

Πηγή: vita.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay