Αβοκάντο: Μην το φάτε αν δείτε αυτό πάνω του

Το αβοκάντο έχει μπει πια για τα καλά στις ζωές του κόσμου, ο οποίος έχει μάθει να το αγαπά και να διαλέγει το σωστό και ώριμο.

Αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένας  σημαντικός λόγος για να μην επιλέγετε το λάθος αβοκάντο: μετά από ένα όριο, αρχίζει να ταγγίζει και μπορεί να γίνει επικίνδυνο για την υγεία σας.

Εάν το αβοκάντο σας είναι καφέ κάτω από την περιοχή του στελέχους, μην το φάτε!

Το τάγγισμα μπορεί να οδηγήσει στον “σχηματισμό δυνητικά τοξικών ενώσεων”, οι οποίες μπορεί να αναδίδουν “μια χημική οσμή και γεύση”.

Ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν ότι κοιτάζοντας κάτω από την περιοχή του στελέχους, μπορείτε εύκολα να προσδιορίσετε αν είναι ώριμο ή σάπιο. “Για να βεβαιωθείτε ότι το αβοκάντο είναι στην βέλτιστη φάση ωρίμανσης, το κλειδί είναι να ελέγξετε κάτω από το στέλεχος”, λέει η Dana Velden, συγγραφέας του Finding Yourself in the Kitchen: Kitchen Meditations and Inspired Recipes from a Mindful Cook.

Αν το στέλεχος απομακρύνεται εύκολα και είναι πράσινο από κάτω, τότε το αβοκάντο είναι σε τέλεια ωρίμανση.

Μην αφαιρείτε το στέλεχος από ένα αβοκάντο μέχρι να είστε έτοιμοι να το φάτε

Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με τη σύσταση να αφαιρέσετε το στέλεχος στο κατάστημα. Οι αγρότες εξηγούν ότι αυτή η πρακτική κοστίζει σε όσους εργάζονται στον κλάδο και μπορεί ακόμη και να θέσει άλλους αγοραστές σε αυξημένο κίνδυνο για την υγεία από την κατανάλωση ενός χαλασμένου φρούτου. Οι αγρότες χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα κοπής για να πλησιάσουν τον καρπό, αλλά σκόπιμα αφήνουν ένα μέρος του στελέχους ανέπαφο. “Είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε μέρος του στελέχους, γιατί αυτό εμποδίζει τους μύκητες και τα βακτήρια να εισέλθουν στο φρούτο”, λένε.

Με άλλα λόγια, εάν το στέλεχος έχει ήδη αφαιρεθεί και μπορείτε να δείτε ότι υπάρχει καφέ από κάτω, μην αγοράσετε το φρούτο! Εάν το στέλεχος είναι ακόμα άθικτο, θα πρέπει να το αφήσετε έτσι διαφορετικά κινδυνεύετε να καταστρέψετε το φρούτο για κάποιον άλλο.

Πάντα να πλένετε το αβοκάντο σας πριν το κόψετε

Το 2018, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τον έλεγχο 1.615 δειγμάτων αβοκάντο μεταξύ 2014 και 2016. Ο οργανισμός διαπίστωσε ότι:

το 0,74% των δειγμάτων του βρέθηκαν θετικά για σαλμονέλα
το 0,24% των δειγμάτων σάρκας και το 17,73% των δειγμάτων φλούδας αβοκάντο βρέθηκαν θετικά για Listeria monocytogenes
Αυτά τα βακτήρια έχουν συνδεθεί με σοβαρές ασθένειες και, σε σπάνιες περιπτώσεις, με θάνατο.

Ως εκ τούτου, ο FDA συνιστά το πλύσιμο όλων των αβοκάντο πριν από τη χρήση, καθώς η κοπή τους θα μπορούσε να εισάγει επιβλαβή βακτήρια στη σάρκα του φρούτου.

Εάν παρατηρήσετε ορισμένους τύπους αποχρωματισμού μέσα στο αβοκάντο σας, πετάξτε το
Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να πάρετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για ένα αβοκάντο από την όψη και την υφή του. Ένα ώριμο έχει σκούρο πράσινο δέρμα στο εξωτερικό σε αντίθεση με τα λιγότερο ώριμα, τα οποία έχουν μια πιο ανοιχτή απόχρωση του πράσινου.

Δίνοντας στο αβοκάντο μια απαλή πίεση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βρείτε ένα ιδανικό δείγμα. Αν το αισθανθείτε πολύ μαλακό είναι υπερβολικά ώριμο. Αυτά που είναι πολύ σκληρά για να υποκύψουν σε ήπια πίεση δεν έχουν ακόμη ωριμάσει.

Μόλις το κόψετε, αναζητήστε άλλα σημάδια αλλοίωσης:

καστανά και μαύρα στίγματα στη σάρκα
μούχλα οπουδήποτε μέσα ή πάνω στο φρούτο
σκούρες ραβδώσεις στην φλούδα
Αυτά μπορεί να υποδηλώνουν επικίνδυνη σήψη ή τάγγιση. Μην προσπαθήσετε να σώσετε κανένα μέρος ενός ταγγισμένου, με ξινή μυρωδιά ή μουχλιασμένο αβοκάντο, καθώς μπορεί να σας αρρωστήσει.

Πηγή: iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.