Φάτε καλά… για να ζήσετε πολύ!

Πολλά τα οφέλη στον άνθρωπο Γνωρίζατε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου στα ηλικιωμένα άτομα; Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition. Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Ινστιτούτου Neuromed ανέλυσε τη σχέση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής […]

Πολλά τα οφέλη στον άνθρωπο

Γνωρίζατε ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου στα ηλικιωμένα άτομα; Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Nutrition. Επιστημονική ομάδα του Τμήματος Επιδημιολογίας και Πρόληψης του Ινστιτούτου Neuromed ανέλυσε τη σχέση της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και της θνησιμότητας και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι επεκτείνει το προσδόκιμο ζωής, ειδικά στα άτομα 65 ετών και άνω.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ψαριών, ελαιολάδου και μικρών ποσοτήτων κρασιού, συντελούσε σε 25% μείωσης της θνησιμότητας από κάθε αιτία και η επίπτωση αυτή ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκε η καρδιαγγειακή ή εγκεφαλοαγγειακή θνησιμότητα. Στη μελέτη έλαβαν μέρος πάνω από 5.000 άτομα, 65 ετών και άνω που περιλαμβάνονταν στο δείγμα της έρευνας Moli-sani, που είχε γίνει το 2005 στον γενικό πληθυσμό της Νότιας Ιταλίας, ενώ συμπεριλήφθηκε και ένα δείγμα 12.000 ατόμων από άλλες επιδημιολογικές μελέτες. Τέλος, όπως εξηγεί η Δρ Μαριαλάουρα Μονατσιο, συγγραφέας της έρευνας «γνωρίζουμε ήδη ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα στον γενικό πληθυσμό αλλά δεν ξέραμε ότι μπορεί να έχει την ίδια επίδραση και τους ηλικιωμένους».

Πηγή: www.in.gr