Για ποιον λόγο ζητάμε γλυκό περισσότερο τον χειμώνα;

Τι λέει για το φαινόμενο μια κλινική διαιτολόγος

Κάθε αλλαγή της σεζόν, όταν δηλαδή ξεκινάνε τα κρύα του χειμώνα, όλοι θα έχουμε παρατηρήσει ότι αυξάνεται η όρεξη μας και δη για γλυκό, σε σχέση με τον καιρό που έχει περισσότερη ζέστη.

Η κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος Κλειώ Δημητριάδου, λύνει τις απορίες μας και μας συμβουλεύει τόσο για την όρεξή μας τον χειμώνα όσο και για τη διατροφή μας την περίοδο που ιώσεις και τα κρυολογήματα είναι αυξημένα.

«Ο μεταβολισμός, οι καύσεις μας δηλαδή, αυξάνονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα εξαιτίας της προσπάθειας του οργανισμού να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός μας και να την κρατήσει σταθερή. Με αυτόν τον τρόπο πεινάμε και περισσότερο αλλά συχνά παχαίνουμε και περισσότερο, διότι η επιπλέον ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε είναι αρκετά μεγαλύτερη από τις πρόσθετες καύσεις που κάνουμε.

Αυτός ο λανθασμένος υπολογισμός, σε συνδυασμό με τον περιορισμό της φυσικής δραστηριότητaς όταν ο καιρός κρυώνει, συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού μας βάρους και για αυτόν το λόγο θα πρέπει να προσέχουμε την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε και να κάνουμε μια προσπάθεια να κινητοποιούμαστε με κάθε ευκαιρία».

Γιατί ζητάμε γλυκό περισσότερο τον χειμώνα;

«Η μείωση της ηλιοφάνειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα σχετίζεται με τη μείωση της βιταμίνης D στο σώμα μας, δεδομένου ότι η βιταμίνη D παράγεται σε μεγάλο βαθμό κατά την έκθεσή μας στον ήλιο και η μείωσή της επηρεάζει τη διάθεσή μας. Η ανάγκη για γλυκό συνδέεται με την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης που μας “ανεβάζει” ψυχολογικά.

Τα γλυκά ωστόσο, δεν είναι η καταλληλότερη επιλογή, διότι έχουν πυκνή θερμιδική σύσταση και αυξάνουν εύκολα το βάρος μας, γεγονός που όχι μόνο δεν είναι υγιεινό αλλά μακροπρόθεσμα μας χαλάει και τη διάθεση. Το ίδιο συμβαίνει και με την ανάγκη γενικότερα για υδατάνθρακες.

Αναζητώντας λοιπόν μια εναλλακτική λύση, αυτή είναι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης και τη βρίσκουμε στο κοτόπουλο, τη μπανάνα και το ψάρι.

Εκτός από τη σεροτονίνη, και η ντοπαμίνη μάς δίνει ενέργεια και η αύξηση των επιπέδων μπορεί να εξασφαλιστεί με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν φαινυλαλανίνη όπως είναι τα αμύγδαλα, το αβοκάντο και τα φυστίκια.

Πάντα βέβαια πρέπει να έχουμε κατά νου το πολύτιμο τρίπτυχο ποικιλία – μέτρο – ισορροπία. Εξίσου σημαντικό για την ψυχική μας υγεία είναι η διατήρηση του σακχάρου σε σταθερά επίπεδα.

Για να επιτύχουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποφεύγουμε τα γλυκά, τα αρτοσκευάσματα, το λευκό ψωμί και τα πατατάκια και να προτιμήσουμε τροφές όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως, τα όσπρια κ.ά, τα οποία επηρεάζουν πιο ήπια τη μεταβολή του σακχάρου και συγχρόνως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και μας χορταίνουν περισσότερο.

Πηγή: marieclaire.gr