Η διατροφή είναι ένα από τα θέματα που απασχολούν πολλούς από εμάς, είτε θέλουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας, να χάσουμε βάρος ή απλώς να νιώθουμε καλύτερα.
Όμως, καθώς λαμβάνουμε αμέτρητες πληροφορίες μέσα από συζητήσεις, άρθρα “ειδικών” και social media, συχνά καταλήγουμε σε ανακρίβειες που μας μπερδεύουν. Ώρα, λοιπόν, να αποκαλύψουμε την αλήθεια πίσω από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους αλλά και πώς να κάνεις αυτή τη γνώση δύναμή σου για καλύτερα αποτελέσματα και πιο υγιεινή ζωή!
Μύθος #1: Σημασία έχει μόνο πόσες θερμίδες καταναλώνεις
Είναι αλήθεια ότι η πρόσληψη θερμίδων παίζει καθοριστικό ρόλο στο βάρος μας, αλλά αυτό που πολλοί από εμάς δεν λαμβάνουμε υπόψη είναι πως η ποιότητα των θερμίδων είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) σημαντική. Δεν είναι το ίδιο να καταναλώσεις 200 θερμίδες από σοκολάτα και 200 θερμίδες από λαχανικά!
Αν και το να υπολογίζεις θερμίδες ανά ηλικία και βάρος είναι μια εξαιρετική αρχή, είναι η συνολική θρεπτική αξία των τροφίμων αυτή που θα κάνει τη διαφορά στο βάρος και την υγεία σου. Τα τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία (όπως φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και ολικής άλεσης προϊόντα) παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες που στηρίζουν την υγεία μας. Αντίθετα, οι “κενές θερμίδες” από επεξεργασμένα τρόφιμα και ζάχαρη δεν προσφέρουν τίποτα παραπάνω από προσωρινή ενέργεια.
Επομένως, μην επικεντρώνεσαι μόνο στις θερμίδες. Εστίασε στη συνολική ποιότητα της διατροφής σου και στο πώς τα τρόφιμα υποστηρίζουν την ευεξία σου.
Μύθος #2: Τα λιπαρά είναι πάντα κακά για την υγεία
Πόσες φορές έχεις ακούσει τη φράση “Απόφυγε τα λιπαρά, θα σε παχύνουν”; Ας το ξεκαθαρίσουμε: όχι, δεν είναι όλα τα λιπαρά ίδια! Υπάρχουν τα “καλά” και τα “κακά” λιπαρά:
• Καλά λιπαρά: Αυτά που βρίσκουμε στο ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τους ξηρούς καρπούς και τα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός). Είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας, αφού βοηθούν στη λειτουργία του εγκεφάλου και την απορρόφηση βιταμινών.
• Κακά λιπαρά: Τα τρανς λιπαρά που βρίσκουμε στα επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα μπισκότα και τα τηγανητά, είναι όντως βλαβερά και πρέπει να τα αποφεύγουμε.
Το μυστικό είναι η ισορροπία. Τα λιπαρά δεν είναι εχθρός! Είναι σύμμαχος, αρκεί να τα επιλέγουμε σωστά.
Μύθος #3: Οι υδατάνθρακες παχαίνουν και πρέπει να αποφεύγονται
Αν αγαπάς το ψωμί και τα μακαρόνια, μην απελπίζεσαι – δεν χρειάζεται να τα βγάλεις από τη ζωή σου! Οι υδατάνθρακες δεν είναι ο εχθρός της διατροφής μας καθώς, όπως και στα λιπαρά, αυτό που πραγματικά παίζει ρόλο είναι ο τύπος των υδατανθράκων που καταναλώνουμε.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες, οι οποίοι βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το καστανό ρύζι, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα λαχανικά, είναι γεμάτοι φυτικές ίνες, μας κρατούν χορτάτους και μας παρέχουν ενέργεια. Από την άλλη πλευρά, οι απλοί υδατάνθρακες όπως η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και τα γλυκά, είναι αυτοί που πρέπει να καταναλώνουμε με μέτρο, γιατί απορροφώνται γρήγορα και ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα.
Μην φοβάσαι, λοιπόν, να απολαύσεις το αγαπημένο σου πιάτο ζυμαρικών!
Μύθος #4: Τα αυγά αυξάνουν τη χοληστερίνη και είναι ανθυγιεινά
Για χρόνια, τα αυγά θεωρούνταν το μαύρο πρόβατο της διατροφής εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Όμως, οι σύγχρονες έρευνες δείχνουν ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.
Η χοληστερόλη που περιέχεται στα αυγά δεν επηρεάζει σημαντικά την “κακή” χοληστερόλη στο αίμα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αντίθετα, τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (όπως η Β12) και καλά λιπαρά.
Εκτός αν έχεις κάποια ιατρική πάθηση που απαιτεί να περιορίσεις τη χοληστερόλη, δεν υπάρχει λόγος να στερηθείς αυτό το υπέροχο και θρεπτικό τρόφιμο.
Μύθος #5: Οι “detox” δίαιτες και οι χυμοί καθαρίζουν τον οργανισμό
Η λέξη “αποτοξίνωση” ακούγεται ωραία, αλλά στην πραγματικότητα, το σώμα μας έχει τους δικούς του φυσικούς μηχανισμούς για να απομακρύνει τις τοξίνες: το συκώτι, τα νεφρά και το έντερο δουλεύουν ασταμάτητα γι’ αυτό.
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης ή οι χυμοί συνήθως είναι χαμηλοί σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά, κάτι που μπορεί να σου προκαλέσει κόπωση και έλλειψη ενέργειας. Αντί να ξοδέψεις χρήματα σε “magic cleanses”, προτίμησε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, νερό και πρωτεΐνες.
Η διατροφή δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη ή γεμάτη κανόνες που μας αγχώνουν. Το κλειδί είναι να βασιζόμαστε στην επιστήμη και να απολαμβάνουμε το φαγητό μας με ισορροπία και μέτρο. Αν, λοιπόν, έχεις επηρεαστεί από αυτούς τους μύθους, τώρα ξέρεις την αλήθεια!