Η «χρυσή» ρίζα που κάνει… θαύματα!

To μπαχαρικό που αποκαλείται ο «κρόκος της Ινδίας», τα ευεργετικά του οφέλη στην υγεία μας και η χρήση του στη μαγειρική

Κάθε φορά που νιώθω ατονία ή φοβάμαι πως είμαι στα πρόθυρα κρυολογήματος πίνω για μερικές μέρες καθημερινά (τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα) έγχυμα με μισό κουταλάκι κουρκουμά και ένα κουταλάκι μέλι (πολλές φορές προσθέτω και λίγο τζίντζερ).

Είδα να το καταναλώνουν κάποια στιγμή σε ένα ταξίδι μου στο εξωτερικό και παρότι στην αρχή η γεύση του κουρκουμά κάπως με «ξένιζε», πλέον, δεν μου δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Πρόκειται για μία συνήθεια που αισθάνομαι τα οφέλη της και όταν αυτά επιβεβαιώνονται και επιστημονικά, ακόμη καλύτερα.

Θα δείτε παρακάτω ακριβώς τι εννοώ… Αυτό που θέλω επίσης να πω, είναι πως χρησιμοποιώ τον κουρκουμά φυσικά στη μαγειρική αλλά και στην περιποίηση του προσώπου μου. Για να καταλάβετε, δείτε ΕΔΩ!

Η ουσία κουρκουμίνη και οι μελέτες
Κύριο συστατικό της κιτρινόριζας είναι η κουρκουμίνη. Μελέτες απέδειξαν πως αυτή η ουσία διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Παράλληλα, προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους.
Από άλλες μελέτες προέκυψε ότι μειώνει τη χοληστερόλη, εμποδίζει τη συγκολλητικότητα των αιμοπεταλίων (που οδηγεί σε θρόμβους), προστατεύει το ήπαρ από τις τοξίνες, ενισχύει την άμυνα του στομάχου κατά των οξέων και ελαττώνει τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς. Ο κουρκουμάς μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Eξουδετερώνει αρκετούς καρκινογόνους παράγοντες και για το λόγο αυτό είναι γνωστή για την αντικαρκινική της δράση. Εχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες ενώ τονώνει την καρδιακή λειτουργία.
Αμερικανοί επιστήμονες αναφέρουν πως η βιταμίνη D και η κουρκούμη ενδέχεται να βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να απαλλάξει τον εγκέφαλο από τις πλάκες β-αμυλοειδούς που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Η μελέτη τους δημοσιεύθηκε στο Journal of Alzheimer’s Disease.

Λέγεται επίσης ότι προλαμβάνει τη χολολιθίαση, τη σπαστική κολίτιδα και άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, βοηθά στην καλυτέρευση της πέψης και ανακουφίζει σχεδόν όλες τις αλλεργικές καταστάσεις, είτε του δέρματος (έκζεμα), είτε του αναπνευστικού. Σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες, εάν πασπαλιστεί προσεκτικά πάνω από πληγές.

Επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης. Επίσης αποτελεί καλό φάρμακο κατά της καταρροής και του φλέγματος, προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες, λειτουργεί κατά της αναιμίας και της διάρροιας ενώ χρησιμοποιείται και στην κοσμετολογία για την αντιμετώπιση του αποχρωματισμού του δέρματος και τα σημάδια της ακμής.

Η ιστορία του κουρκουμά και τα πολύτιμα συστατικά του
Ο κουρκουμάς, ο οποίος ονομάζεται επίσης και κιτρινόριζα, είναι το μπαχαρικό που δίνει στο μυρωδάτο μείγμα κάρυ το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα του. Χρησιμοποιείται στην Ινδία εδώ και χιλιάδες χρόνια όχι μόνο ως μπαχαρικό αλλά και ως θεραπευτικό βότανο. Πρόκειται για ένα ριζωματοειδές πολυετές φυτό, που προέρχεται από το ρίζωμα του φυτού Curcuma longa, που ανήκει στην οικογένεια των Ζιγγιβεριδών (συγγενής δηλαδή και του τζίντζερ), και είναι ιθαγενές της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας…

Είναι γνωστό και ως «κρόκος της Ινδίας», από το πορτοκαλοκιτρινο χρώμα του, που μοιάζει πολύ με αυτό του κρόκου. Μάλιστα, λόγω του χαμηλότερου κόστους του, πολλές φορές χρησιμοποιείται αντί γι’ αυτόν, ενώ το χρησιμοποιούν επίσης και για να νοθεύουν τη σκόνη του κρόκου. Πιο σπάνια, μπορεί να το συναντήσετε και σαν τουμερικ, από την αγγλική του ονομασία, Turmeric ή Curcuma domestica (Κουρκούμη η οικιακή).

Είναι ένα φυτό ποώδες, πολυετές, φτάνει σε ύψος περίπου το 1 μέτρο και καλλιεργείται αποκλειστικά στις τροπικές περιοχές, όπου επικρατούν θερμοκρασίες μεταξύ 20 °C και 35 °C και πολλές βροχοπτώσεις. Τα ριζώματα, αφού καθαριστούν, βράζονται για πολλές ώρες, έπειτα ξηραίνονται στον ήλιο ή σε ειδικούς φούρνους και τέλος αλέθονται, οπότε και παίρνουμε μια πορτοκαλοκίτρινη σκόνη, που είναι το γνωστό μας μπαχαρικό.

Η τριμμένη κιτρινόριζα χρησιμοποιείται στις κουζίνες της Νοτίου Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ως συστατικό σε μείγματα κάρι αλλά και ως χρωστική είτε σε διάφορα παρασκευάσματα ή ακόμη και σε υφάσματα. Πιο διαδεδομένα, αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μουστάρδας. Ως πρόσθετο στα τρόφιμα, η κιτρινόριζα χρησιμοποιείται γιατί παρέχει στο τρόφιμο προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.
Τα τελευταία χρόνια, αρκετές επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στις ιδιότητες του κουρκουμά, καταφέρνοντας μάλιστα να αποδείξουν ότι η δράση του είναι ευεργετική για διάφορες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Μεταξύ των χημικών συστατικών του που έχουν απομονωθεί είναι οι πολυφαινόλες, τα διτερπένια, οι στερόλες και τα αλκαλοειδή. Το κύριο δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Η κουρκουμίνη έχει γεύση «γήινη», πικρή, πικάντικη και είναι εξαιρετικά πτητική, ενώ το χρώμα της δεν αλλοιώνεται με το χρόνο. Ο κουρκουμάς είναι ένα από τα βασικά φάρμακα της παραδοσιακής Ινδικής ιατρικής, της Αγιουβέρδα, και χρησιμοποιείται για να γιατρέψει μια σειρά απο παθήσεις και συμπτώματα.

EXTRA INFO: Επειδή η κουρκουμίνη δεν απορροφάται εύκολα, μπορούμε να ενισχύσουμε την απορρόφηση του συστατικού συνδυάζοντάς το με την πιπερίνη, το ενεργό συστατικό του μαύρου πιπεριού. Η κουρκουμίνη είναι επίσης λιποδιαλυτή, άρα καλό είναι να συνδυάζεται με ένα γεύμα που περιέχει λιπαρά.

Μικρά και ενδιαφέροντα
* Οπως αναφέραμε και παραπάνω, κάθε φορά που αισθάνεστε το κρυολόγημα να πλησιάζει, ανακατέψτε σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό, με μισό κουταλάκι κουρκουμά και 1 κουταλιά μέλι. Μπορείτε να το πίνετε ζεστό, μέχρι 3 φορές τη μέρα.
* Αν ταλαιπωρείστε από ακμή, αναμίξτε λίγο κουρκουμά με λάιμ, κάντε πάστα και τρίψτε το πάνω στα σημάδια ακμής ή τις δυσχρωμίες,. Αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε καλά με ζεστό νερό.
*Κάψτε κουρκουμά, όπως καφέ, για να απομακρύνετε τα κουνούπια.
* Στη μαγειρική μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως μπαχαρικό παντού. Σε σάλτσες, λαδερά, ζυμαρικά ή ρύζι, ψητά, πατάτες, χυμούς κτλ.
* Μην ξεχνάτε, αν το συνδυάσετε με μαύρο πιπέρι αυξάνεται την αποτελεσματικότητά του.
* Στα φαρμακεία πωλείται σε χάπια και μπορεί κάποιος να τα καταναλώσει για μικρή περίοδο, θεραπευτικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Σε αυξημένες δόσεις παρουσιάζει μια σειρά από παρενέργειες, γιαυτό πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ.
Αν παίρνετε αντιπηκτικά: Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας στις ΗΠΑ, η κουρκούμη μπορεί να επιβραδύνει την πήξη του αίματος οπότε αποφύγετε το συνδυασμό κουρκούμης με αντιπηκτικά ή αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα. Δείτε έναν ειδικό αν παίρνετε φάρμακα για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος.
Αν έχετε διαβήτη: Ο κουρκουμάς μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, οπότε αποφύγετε την κουρκούμη αν λαμβάνετε αντιδιαβητική αγωγή.
Αποφύγετε την κατανάλωση της συγκεκριμένης ή άλλης συνταγής με κουρκουμά αν υποφέρετε από νόσο της χοληδόχου κύστης.
Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, συμβουλευτείτε ένα γιατρό πριν χρησιμοποιήσετε το συγκεκριμένο προϊόν.  Πηγή: medlabgr.blogspot.com