Καρύδια: Nέα έρευνα αποκαλύπτει εκπληκτικά οφέλη για τους φοιτητές

Οι φοιτητές πρέπει γενικά να βάλουν γενικά στην καθημερινή διατροφή τους τα καρύδια, ειδικά αυτοί που σκέφτονται την επόμενη εξεταστική.

Μία νέα μελέτη σε προπτυχιακούς φοιτητές έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία και με βελτίωση ορισμένων βιοδεικτών της υγείας.

Δείτε επίσης: Καρύδια: Γιατί πρέπει να τα βάλουμε άμεσα στην διατροφή μας

Το εύρημα αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι οι κύριες ηλικίες έναρξης των προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Το γεγονός αυτό καθιστά τους νεαρούς φοιτητές εξαιρετικά ευάλωτους στην ανάπτυξη προβλημάτων όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ορισμένα συστατικά τους εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις του στρες στο μικροβίωμα του εντέρου. Το όφελος αυτό ως φαίνεται είναι ισχυρότερο στις γυναίκες.

Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε εκείνα που συσχετίζουν τα καρύδια με βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και του εντέρου, δήλωσε η Dr. Larisa Bobrovskaya, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν οκτώ προπτυχιακούς φοιτητές και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία κατανάλωνε καρύδια επί 16 εβδομάδες και η άλλη όχι. Οι επιστήμονες τους εξέτασαν τρεις φορές:

Κατά την έναρξη του πανεπιστημιακού εξαμήνου
Στη διάρκεια της εξεταστικής και
Δύο εβδομάδες μετά το τέλος της εξεταστικής

Ποια είναι τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι φοιτητές που κατανάλωναν περίπου μισό φλιτζάνι καρύδια την ημέρα, ανέφεραν βελτιωμένη ψυχική υγεία. Κοιμόντουσαν επίσης καλύτερα το βράδυ και είχαν βελτιωμένους βιοδείκτες του μεταβολισμού.

Επιπλέον, τις εβδομάδες πριν από τις ακαδημαϊκές εξετάσεις οι φοιτητές που δεν έτρωγαν καρύδια ανέφεραν περισσότερο στρες και κατάθλιψη.

Τέλος, μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας αξιολόγησης από τους ερευνητές οι φοιτητές που έτρωγαν τους ξηρούς καρπούς ανέφεραν σημαντική μείωση σε συναισθήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε συστατικά που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, λένε οι ερευνητές.

Μεταξύ άλλων περιέχουν:

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Αντιοξειδωτικές ουσίες
Μελατονίνη (είναι η ορμόνη του ύπνου)
Πολυφαινόλες
Φολικό οξύ
Βιταμίνη Ε

«Οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν αυξημένη συχνότητα μεταξύ των φοιτητών», είπε η Dr. Bobrovskaya. «Αυτό όμως έχει συνέπειες τόσο στις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους, όσο και στην σωματική υγεία τους μακροπρόθεσμα. Η συστηματική κατανάλωση καρυδιών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υγιεινό βοήθημα καταπολέμησης του ακαδημαϊκού στρες».

Πηγή: iatropedia.gr