Κουκιά: Σημαντικά τα οφέλη για την υγεία μας

κουκιά

Γιατί πρέπει να τα βάλουμε στην διατροφή μας

Τα κουκιά είναι πράσινα όσπρια πλούσια σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα.

Θεωρείται ότι προσφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στην υγεία, όπως βελτιωμένη κινητική λειτουργία και ανοσία.

Τα διατροφικά στοιχεία από τα κουκιά

Είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, φυλλικό οξύ και πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα. Είναι επίσης γεμάτα διαλυτές φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν την πέψη και να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Ένα φλιτζάνι (170 γραμμάρια) μαγειρεμένα κουκιά έχει:

Θερμίδες: 187 θερμίδες
Υδατάνθρακες: 33 γραμμάρια
Λίπος: Λιγότερο από 1 γραμμάριο
Πρωτεΐνη: 13 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 9 γραμμάρια
Φολικό οξύ: 40% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Μαγγάνιο: 36% DV
Χαλκός: 22% DV
Φώσφορος: 21% DV
Μαγνήσιο: 18% DV
Σίδηρος: 14% DV
Κάλιο: 13% DV
Θειαμίνη (βιταμίνη Β1) και ψευδάργυρος: 11% DV

Επιπλέον, τα κουκιά παρέχουν κάποιες ποσότητες σχεδόν όλων των άλλων βιταμινών Β, ασβεστίου και σεληνίου.

Τα οφέλη για την υγεία μας

Πάρκινσον

Τα κουκιά είναι πλούσια σε L-dopa, την οποία το σώμα μετατρέπει σε ντοπαμίνη. Δεδομένου ότι η νόσος του Πάρκινσον χαρακτηρίζεται από χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης, η κατανάλωση κουκιών μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα γι’ αυτό το θέμα.
Πρόληψη γενετικών ανωμαλιών

Περιέχουν φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που προάγει τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού στα βρέφη. Η επαρκής πρόσληψη φυλλικού οξέος σε έγκυες γυναίκες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Ανοσοποιητικό

Τα κουκιά περιέχουν ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση των ανθρώπινων κυττάρων σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Δεδομένου ότι τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού, η κατανάλωση κουκιών μπορεί να ενισχύσει την ανοσία, αλλά χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

Υγεία των οστών

Έρευνες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους υποδηλώνουν ότι επαρκή επίπεδα μαγγανίου και χαλκού -δύο θρεπτικά συστατικά που είναι άφθονα στα κουκιά- μπορεί να προάγουν την αντοχή των οστών.
Αναιμία

Η τακτική κατανάλωση κουκιών μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα και στη βελτίωση των συμπτωμάτων αναιμίας που προκύπτει από την ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου.

Υπέρταση

Τα κουκιά περιέχουν πολύ μαγνήσιο και κάλιο που μπορεί να βοηθήσουν στην χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων και στην μείωση της υπέρτασης.

Απώλεια βάρους

Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

Χοληστερίνη

Τα κουκιά είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες “κολλούν” επάνω και αφαιρούν την χοληστερόλη από το σώμα σας. Αυτός ο τύπος ινών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Πηγή: iatropedia.gr