Μη δοκιμάζετε ωμή τη ζύμη των γλυκών – Αυτός είναι ο λόγος

κέικ ωμή ζύμη

Οι κίνδυνοι που εγκυμονούν

Πόσες φορές δεν έχετε δοκιμάσει ωμή τη ζύμη των γλυκών. Ειδικά όταν ήμασταν παιδιά, πως και πως περιμέναμε τη μαμά μας να κάνει κέικ.

Υπάρχει όμως λόγος που δεν πρέπει να δοκιμάζετε ωμή τη ζύμη των γλυκών αλλά και των αλμυρών.

Οσο νόστιμη κι αν είναι, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για την υγεία σας. Και το τελευταίο που χρειάζεστε αυτή την εποχή είναι να πάθετε τροφική δηλητηρίαση, προειδοποιεί η διαιτολόγος Andrea Dunn, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι όταν τρώτε ωμή ζύμη

Οπως εξηγεί, ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ότι δεν είναι ασφαλές να τρώει ωμά αυγά, τα οποία συχνά αποτελούν συστατικό της ωμής ζύμης των γλυκών. Ωστόσο λίγοι ξέρουν ότι και το ωμό αλεύρι μπορεί να μην είναι ασφαλές.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, το ωμό αλεύρι μερικές φορές είναι μολυσμένο με το βακτήριο e.coli. Το βακτήριο αυτό αν καταναλωθεί μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα.

Το αλεύρι παράγεται από δημητριακά που προέρχονται απ’ ευθείας από τα χωράφια όπου καλλιεργούνται. Τα χωράφια μπορεί να περιέχουν ακαθαρσίες ζώων οι οποίες μπορεί να μολύνουν τα δημητριακά με βακτήρια.

Οταν ο καρπός του δημητριακού συλλεχθεί για να γίνει αλεύρι, συνήθως δεν υπόκειται σε επεξεργασία καθαρισμού ώστε να απαλλαγεί από τα βακτήρια.

«Οι διαδικασίες που σκοτώνουν τα βακτήρια είναι το ψήσιμο, το βράσιμο, το τηγάνισμα και το ψήσιμο», λέει η Dr. Dunn. «Ωστόσο η ωμή ζύμη δεν υποβάλλεται σε καμία από αυτές, επομένως ενδέχεται να περιέχει βακτήρια».

Ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από την ωμή ζύμη είναι υπαρκτός. Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) αναφέρουν ότι το 2016 και το 2019 ξέσπασαν στις ΗΠΑ δύο επιδημίες λοιμώξεων από e.coli που σχετίζονταν με ωμή ζύμη. Στις επιδημίες αυτές είχαν αρρωστήσει περισσότεροι από 80 άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης  Το ψυγείο σας μυρίζει άσχημα; Εφαρμόστε το κόλπο με τη βανίλια και διώξτε τις δυσάρεστες οσμές

Τα CDC τονίζουν ότι δεν πρέπει ποτέ να δοκιμάζουμε κανενός είδους ωμή ζύμη. Είτε είναι για γλυκά είτε για πίτσες, τορτίγιες, τηγανίτες ή οποιαδήποτε αλμυρή ή γλυκιά παρασκευή.
…και από τα αυγά

Τα ωμά αυγά επίσης μπορεί να κρύβουν κινδύνους, ιδίως το βακτήριο σαλμονέλα, το οποίο είναι πολύ συχνό στα πουλερικά. Η σαλμονέλα είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για:

– Τα μικρά παιδιά
– Τις εγκύους
– Οσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
– Τους ηλικιωμένους

Για τον λόγο αυτό οι γονείς ποτέ δεν πρέπει να προτείνουν στα μικρά παιδιά να γλείψουν το κουτάλι ή το μπολ στο οποίο φτιάχνουν την ωμή ζύμη.

«Οτιδήποτε περιέχει ωμά αυγά, ενέχει κίνδυνο δηλητηρίασης από σαλμονέλα», τονίζει η Dr Dunn. Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα συνήθως προκαλεί πυρετό, στομαχικές κράμπες και διάρροια. Αναπτύσσεται 12-72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν τέσσερις έως επτά ημέρες. Σε μερικούς ασθενείς η διάρροια είναι σοβαρή και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο καιρό.

«Οταν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα, πραγματικά πρέπει να λαμβάνονται όλα τα μέτρα προφύλαξης», προσθέτει η Dr Dunn. «Και σε αυτά συμπεριλαμβάνεται το καλό μαγείρεμα, διότι οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν και αυτό το βακτήριο. Αρκεί το τρόφιμο να μαγειρευτεί πολύ καλά και να μην φάμε, π.χ., το κέικ, μισοψημένο».

Πηγή: iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *