Μπρόκολο, από τα θαύματα της γης!

Πολλά τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό Μπορεί το μπρόκολο να είναι… παρεξηγημένο εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του, όμως έχει πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας και μπορεί να λειτουργήσει ως ένας δυνατός σύμμαχος για την υγεία μας. Αντικαρκινικές ιδιότητες: Τα φυτοχημικά που περιέχει  αυξάνουν τη δραστηριότητα ομάδας ενζύμων, που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες […]

Πολλά τα οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό

Μπορεί το μπρόκολο να είναι… παρεξηγημένο εξαιτίας της έντονης μυρωδιάς του, όμως έχει πολλά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας και μπορεί να λειτουργήσει ως ένας δυνατός σύμμαχος για την υγεία μας.

Αντικαρκινικές ιδιότητες: Τα φυτοχημικά που περιέχει  αυξάνουν τη δραστηριότητα ομάδας ενζύμων, που καταστρέφουν τους καρκινικούς παράγοντες και τα λοιπά θρεπτικά συστατικά του να εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκινογενών κυττάρων στο στήθος, τη μήτρα, τον προστάτη το παχύ έντερο, τα νεφρά, το συκώτι και τους πνεύμονες. Έχει την ιδιότητα να διώχνει τα πλεονάζοντα οιστρογόνα από τον οργανισμό, γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό όσον αφορά τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου του μαστού και της μήτρας.

Καρδιακά προβλήματα: Οι φυτικές του ίνες, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, η βήτα-καροτίνη και άλλες βιταμίνες, που περιέχει μπορούν να ρίξουν σταδιακά την κακή LDL χοληστερόλη. Η πλούσια αντιοξειδωτική του δράση, κάνει το μπρόκολο σύμμαχο κατά των των καρδιαγγειακών προβλημάτων, ενώ παράλληλα  βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Μάτια: Χάρη στην σουλφοραμάνη, που υπάρχει στο μπρόκολο, θεωρείται ότι προστατεύει τα κύτταρα του ματιού από την υπεριώδη ακτινοβολία. Όσο περισσότερη αφομοιώσουν τα κύτταρα του αμφιβληστροειδή πριν από την έκθεση στον ήλιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η άμυνα τους απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Η υγεία των ματιών μπορεί να προστατευθεί και από τη  βιταμίνη Α, C, E, τον φώσφορο και τη βήτα-καροτίνη, τα οποία αποτρέπουν την εμφάνιση οφθαλμολογικών προβλημάτων, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

Δυσκοιλιότητα: Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ικανές να διώχνουν τις τοξίνες μακριά από τον πεπτικό σωλήμα και έτσι μπορούν να θεραπεύσουν στομαχικές διαταραχές, όπως είναι η δυσκοιλιότητα.

Αποτοξίνωση: Η υψηλή περιεκτικότητά του μπρόκολου σε βιταμίνη C και συγκεκριμένα αμινοξέα, του δίνει την ιδιότητα να αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και τις τοξίνες όπως το ουρικό οξύ και έτσι ο οργανισμός καταφέρνει να προστατεύεται απέναντι σε παθήσεις που οφείλονται σε τοξίνες, όπως η αρθρίτιδα, οι ρευματισμοί και το έκζεμα.

Πηγή: www.valueforlife.gr