Ωφέλιμες για την καρδιά οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση

Τι υποστηρίζει καρδιολόγος

Είναι γεγονός ότι ο τρόπος ζωής και η διατροφή επηρεάζουν σημαντικά την υγεία μας, γι’ αυτό και ο καρδιολόγος William Davis, υποστηρίζει ότι οι τροφές που έχουν περάσει από τη διαδικασία της ζύμωσης, μπορούν να ευνοήσουν την καρδιά του ανθρώπου.

Αν και υπάρχουν πολλές υγιεινές για την καρδιά τροφές, υπάρχει μία που ο δρ. Davis συνιστά περισσότερο: “Το αγαπημένο μου φαγητό για την υγεία της καρδιάς, που πολλοί άνθρωποι παραμελούν, είναι το kimchi, δηλαδή το παραδοσιακά ζυμωμένο λάχανο που είναι δημοφιλές στην Κορέα και το οποίο τρώγεται συχνά σε κάθε γεύμα εκεί”.

Οι άνθρωποι δεν σκέφτονται συχνά τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ως καλές διαιτητικές επιλογές για την καρδιά. Αλλά ο δρ Davis πιστεύει ότι είναι καλό να δοκιμάσετε το kimchi και άλλες ζυμωμένες τροφές. Ένα παράδειγμα ζυμωμένων τροφών είναι εκείνες που στην Ελλάδα τις ξέρουμε ως «τουρσί».

“Η διαδικασία της ζύμωσης σημαίνει ότι η τροφή έχει τελικά πολλά και πολύ ωφέλιμα μικροβιακά είδη. Αυτά τα μικρόβια παράγουν πολλά οφέλη για όποιον τρώει kimchi. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν:

-μειωμένο σάκχαρο στο αίμα
-μειωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη
-μειωμένη φλεγμονή σε όλο το σώμα
-παραγωγή βιταμινών Β1, Β2, Β7 και Β9 (φολικό οξύ)”

Με άλλα λόγια, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό με την σειρά του θα σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο για υπέρταση και χρόνια φλεγμονή, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Υπάρχει μια αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ των μικροβίων που βρίσκονται στο έντερο και του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι η διατήρηση ενός υγιούς εντέρου μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε και μια υγιή καρδιά.

Συμπερασματικά

Σίγουρα, δεν γίνεται με ένα μόνο είδος τροφής να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή. Οι ειδικοί λένε ότι μια υγιής καρδιά εξαρτάται από:

-την κατανάλωση υγιεινών για την καρδιά τροφών
-την τακτική σωματική άσκηση
-τη διαχείριση του άγχους όσον είναι εφικτό
-τον επαρκή ύπνο καλής ποιότητας
-την μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης
-τη διαχείριση του σωματικού βάρους

Έτσι, αν και δεν μπορείτε να βασιστείτε σε ένα μόνο τρόφιμο για να σας προστατεύσει από τις καρδιακές παθήσεις, η ενσωμάτωση του kimchi (ή άλλων τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση) στη διατροφή σας, μπορεί να σας βοηθήσει να φροντίσετε την υγεία του εντέρου και της καρδιάς σας ταυτόχρονα.

Πηγή: iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *