Οι κανόνες για σωστή διατροφή

Κατά καιρούς ακούμε για δίαιτες «της μόδας», οι οποίες κυρίως βασίζονται σε απαγορεύσεις, μονοφαγίες, στέρηση, ακόμα και σε σκευάσματα και δεν είναι καθόλου καλές για την υγεία.

Κάθε σώμα και οργανισμός είναι διαφορετικά. Και κάθε δεκαετία που μεγαλώνουμε είναι διαφορετική όσον αφορά τις θρεπτικές ανάγκες και το μεταβολισμό. Γι’ αυτό πρέπει να ακολουθούμε τους σωστούς κανόνες διατροφής.

Αυτοί είναι οι κανόνες για τη βασική διατροφή

1. Σωστές θερμίδες

Όποια δίαιτα και να ακολουθήσουμε, δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση βάρους, αν δεν έχουμε αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε ολιγοθερμιδικές δίαιτες ή δίαιτες πείνας, αφού τότε θα έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα. Ο οργανισμός θα εκλάβει τις λίγες θερμίδες ως ασιτία και θα μειώσει το μεταβολισμό. Το αποτέλεσμα; Όταν ξαναρχίσεις να τρως κανονικά, θα πάρεις όλα τα κιλά που έχασες και ίσως ακόμα περισσότερα. Ιδανικά, πριν ξεκινήσεις μια διατροφή για απώλεια κιλών, είναι καλό να γίνεται μέτρηση του βασικού μεταβολισμού ώστε ο ειδικός να προσαρμόσει το πρόγραμμα διατροφής

2. Οχι σε ακραίες συμπεριφορές

Η αποχή από τη γλουτένη, τους υδατάνθρακες, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα φρούτα είναι «απαραίτητη» σε ορισμένες δίαιτες. Κανείς όμως δεν πάχυνε ούτε τρώγοντας φρούτα ούτε γαλακτοκομικά. Μπορεί με μια τέτοια δίαιτα να δεις αποτέλεσμα αρχικά, κυρίως αφού εξαιτίας των περιορισμών μειώνεται η θερμιδική κατανάλωση. Σίγουρα όμως δε θα έχουν αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα και μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία σου. Το καλύτερο; Προσπάθησε να αλλάξεις διατροφική συμπεριφορά. Για παράδειγμα, σταμάτησε να τρως όταν νιώθεις χορτάτη κατά 80%, να μασάς καλά την τροφή σου και να αποφεύγεις το πρόχειρο φαγητό.

3. Βάλε πρωτεΐνη στο πιάτο σου

Για να «κάψεις» περισσότερες θερμίδες, αλλά και για να ενισχύσεις τους μυς σου με θρεπτικά συστατικά, βεβαιώσου ότι προσλαμβάνεις επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης από τις τροφές που καταναλώνεις. Η ιδανική ποσότητα για ένα υγιές
άτομο είναι 0,8-1,2 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη και χαμηλές σε λιπαρά είναι τα ψάρια ή το στήθος κοτόπουλου και το αβγό. Επιπλέον, η πρωτεΐνη προκαλεί πιο εύκολα κορεσμό, με αποτέλεσμα να παραμένεις χορτάτη για περισσότερες ώρες.

4. Προτίμησε «καλούς» υδατάνθρακες

Οι σύμπλοκοι υδατάνθρακες περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Απορροφώνται με πιο αργό ρυθμό από τον οργανισμό, ανεβάζοντας το σάκχαρο πιο ομαλά και μας κρατάνε χορτάτους για περισσότερη ώρα. Αυτό τους καθιστά ιδανική τροφή για τους διαβητικούς και για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές βάρος.

Οι πιο γνωστοί είναι:
• Το ψωμί ολικής αλέσεως, το σικάλεως, το πολύσπορο, το χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, το κριθαρένιο
• Το ρύζι (καστανό ή μπασμάτι)
• Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως
• Τα όσπρια, όπως φακές, ρεβίθια και φασόλια, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες.
• Εξαιρετική είναι επίσης και η κινόα, η οποία είναι δημητριακό υψηλό σε πρωτεΐνη.

Πηγή πληροφοριών: shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *