Τα αποτελέσματα μίας ιαπωνικής μελέτης μας… προτρέπουν να καταναλώνουμε τα μικρά ψάρια ολόκληρα και χωρίς να αφαιρούμε το κόκαλο τους.
Σύμφωνα με αυτήν, τα οφέλη του να καταναλώνουμε τα μικρά ψάρια μαζί με το κόκαλό τους, είναι σημαντικά για την υγεία μας.
Συγκεκριμένα, η ιαπωνική έκθεση, που δημοσιεύεται στο Public Health Nutrition, υποστηρίζει ότι αυτή η διατροφική πρακτική μειώνει τον κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και από καρκίνο.
Στην Ιαπωνία, η κατανάλωση μικρών ψαριών και μάλιστα ολόκληρων αποτελεί μια συνηθισμένη διατροφική πρακτική. Οι Ιάπωνες καταναλώνουν όλα τα μέρη του ψαριού, γνωρίζοντας ότι πολλά από αυτά που συχνά αφαιρούνται περιέχουν σημαντικά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη Α.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν αποκαλύψει την προστατευτική επίδραση της πρόσληψης ψαριών στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων θνησιμότητας. Ωστόσο, λίγες μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην επίδραση της πρόσληψης μικρών, συγκεκριμένα, ψαριών στην υγεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ. Chinatsu Kasahara. «Έδειξα ενδιαφέρον για το θέμα, επειδή συνήθιζα να τρώω μικρά ψάρια από την παιδική μου ηλικία και τώρα ταΐζω τα παιδιά μου με αυτές τις τροφές», πρόσθεσε.
Σε συνεργασία με τον αναπληρωτή καθηγητή Takashi Tamura και τον καθηγητή Kenji Wakai από την Ιατρική Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Nagoya, ο ειδικός διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας σε Ιάπωνες συμμετέχοντες. Στη μελέτη συμμετείχαν 80.802 άτομα (34.555 άνδρες και 46.247 γυναίκες) ηλικίας 35-69 ετών.