Οι τροφές που πρέπει να καταναλώνετε για υγιή δόντια

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Το καθημερινό βούρτσισμα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και η χρήση οδοντικού νήματος είναι σίγουρα απαραίτητα για ένα λαμπερό χαμόγελο, αλλά το ξέρατε ότι η διατροφή παίζει εξίσου ρόλο στην υγεία των δοντιών σας;

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων προάγουν την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, πρωτεϊνούχα τρόφιμα, δημητριακά και γαλακτοκομικά παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη στοματική υγεία καθώς και τη γενική υγεία.

Τι να τρώτε για υγιή δόντια

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το γάλα με χαμηλά λιπαρά (ή χωρίς λιπαρά), το γιαούρτι και το τυρί και το εμπλουτισμένο γάλα συμβάλλουν στην ενίσχυση των γερών δοντιών και των οστών. Άλλες πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν το τόφου (φτιαγμένο με θειικό ασβέστιο), τον κονσερβοποιημένο σολομό, τα αμύγδαλα και μερικά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ο φώσφορος, ένα μέταλλο που βρίσκεται στα αυγά, τα ψάρια, το άπαχο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια είναι καλό για γερά δόντια.

Η βιταμίνη C προάγει την υγεία των ούλων, γι’ αυτό τρώτε εσπεριδοειδή, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολο, πατάτες και σπανάκι.

Ο έξυπνος τρόπος των καθημερινών σνακ παίζει σημαντικό ρόλο στα γερά δόντια
Αντισταθείτε στην επιθυμία να τσιμπολογάτε συχνά. Όσο πιο συχνά τρώτε, ειδικά μεταξύ των γευμάτων, τόσο πιο πιθανό είναι να κάνετε… επίθεση με οξύ στα δόντια σας. Εάν τρώτε σνακ, επιλέξτε τα με σύνεση. Αποφύγετε τις ζαχαρούχες λιχουδιές, όπως κάτι γλυκό και επιλέξτε θρεπτικές επιλογές όπως ωμά λαχανικά, φρούτα και απλό γιαούρτι. Θυμηθείτε να βουρτσίζετε μετά το σνακ. Εάν δεν μπορείτε να βουρτσίσετε, ξεπλύνετε καλά το στόμα σας με νερό.

Εκτός από την υγιεινή διατροφή, τα προβλήματα στοματικής υγείας μπορούν να προληφθούν με την άσκηση καλής στοματικής υγιεινής, όπως το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα, το οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα, την κατανάλωση φθοριούχου νερού και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Πηγή: iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *