Οι τρόποι να μαγειρέψεις τα όσπρια για να αρέσουν σε όλους

Δυσκοιλιότητα τροφές

Όσα δεν είχες σκεφτεί ως τώρα

Πολλοί είναι αυτή που δεν έχουν και την καλύτερη σχέση με τα όσπρια και προσπαθούν να τα αποφύγουν όσο μπορούν.

Τα όσπρια όμως, αποτελούν βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής κι εξαιτίας της υψηλής διατροφικής τους αξίας, έχουν σπουδαία θέση και στις vegan και vegetarian διατροφές, αντικαθιστώντας τις πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.

Καλές οι φασολάδες, οι φακές και οι λοιπές οσπριάδες, όμως υπάρχουν πιο νόστιμοι και ευφάνταστοι τρόποι να καταναλώνουμε αυτούς τους συμμάχους της υγείας μας, που θα κάνουν ακόμη και το πιο απαιτητικό γούστο να τα αγαπήσει.

Κεφτέδες ή μπιφτέκια από όσπρια

Αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να βάλουμε επιπλέον όσπρια στην διατροφή της οικογένειας. Φυσικά μπορούν να μπουν και σε τυλιχτά, παρέα με λαχανικά, σε μπέργκερ, να συνδυαστούν με διάφορα ντιπ και γενικότερα να κάνουν την διαφορά!

Ιδιαίτερα τα μπιφτέκια οσπρίων, μπορούν να γίνου πραγματικοί θησαυροί θρεπτικών συστατικών καθώς, εκτός του πουρέ οσπρίων που είναι η βάση μας, μπορούμε να προσθέσουμε μέσα φρεσκοκομμένα μυρωδικά και λαχανικά.

Σαλάτες από όσπρια

Βράζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν, αποθηκεύουμε στο ψυγείο. Ύστερα, κόβουμε ντομάτες, καρότο, αυγά, μυρωδικά, αγγουράκι… Και δημιουργούμε με την φαντασία μας πεντανόστιμες και θρεπτικές σαλάτες, που θα ενθουσιάσουν όλα τα μέλη της οικογένειας.

Οι φακές είναι οι βασίλισσες της κρύας σαλάτας.

Όσπρια με δημητριακά

Τα όσπρια σε συνδυασμό με τα δημητριακά όπως το ρύζι, η κινόα, ή το σιτάρι, δίνουν εξαιρετικά πλούσιες συνταγές.

Ο συνδυασμός αυτός δίνει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάνοντας απαραίτητο το φαγητό αυτό σε ανθρώπους που ακολουθούν μια vegan ή vegeterian διατροφή ή βρίσκονται σε νηστεία.

Οι πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, αν και προσφέρουν επαρκώς μερικά αμινοξέα, εμφανίζουν έλλειψη σε άλλα. Όταν όμως συνδυάζονται οι φυτικές πρωτεΐνες με τον κατάλληλο τρόπο, τότε παρέχεται στον οργανισμό μια υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη σχεδόν εφάμιλλη του κρέατος.

Όσπρια με κρέας

Τα φασόλια κρατούν τα σκήπτρα εδώ. Φασολάδα με λουκάνικα, γίγαντες στο φούρνο με μοσχαράκι ή χορινό και ένα σωρό άλλες εκδοχές.

Κάθε μπουκιά, σκέτη απόλαυση. Καμία σχέση με μια νερόβραστη σούπα οσπρίων.
Όσπρια ως αλοιφές
Χούμους από ρεβίθια, μους φάβας, βλέπε χούμους από μαύρα ή άσπρα φασόλια και λαχταριστές ψημένες πιτούλες να συνοδεύσουν. Ακόμα και πάνω σε ψωμί, σκίζουν.

Η τέλεια συνοδεία στο καθημερινό μας τραπέζι.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *