Οι βιταμίνες που… χάνουμε όταν ξεφλουδίζουμε τα φρούτα

φρούτα

Τι συμβαίνει με τα φυτοφάρμακα

Oι περισσότεροι από εμάς προτιμάμε να ξεφλουδίζουμε τα φρούτα πριν τα φάμε έτσι ώστε να αποφύγουμε τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που ενδεχομένως να υπάρχουν στη φλούδα.

Ωστόσο, μάλλον θα πρέπει να αναλογιστούμε τα θρεπτικά συστατικά που στερούμαστε. Όπως εξηγεί η Kirsty Hunter, Ανώτερη Λέκτορας Διατροφής, Πανεπιστήμιο Nottingham Trent με άρθρο της στο Τhe Conversation, στη φλούδα τους περιέχονται πολύτιμες ενώσεις, όπως βιταμίνες, μέταλλα, φυτοχημικές ουσίες και αντιοξειδωτικά. Εάν δεν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες αυτών των σημαντικών στοιχείων, κινδυνεύουμε από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Μάλιστα, μόλις το 2017, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι περίπου 3,9 εκατομμύρια ετήσιοι θάνατοι παγκοσμίως οφείλονται σε ανεπαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, η λύση στο πρόβλημα της χαμηλής κατανάλωσης θρεπτικών ουσιών θα μπορούσε να κρύβεται στις φλούδες των προϊόντων της φύσης. Όπως εξηγεί, η βιταμίνη C, η βιταμίνη Β2, αλλά και ανόργανα συστατικά όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, βρίσκονται στη φλούδα επτά ριζών: στο παντζάρι, στη μουστάρδα, στο άγριο καρότο, στη γλυκοπατάτα, στο ραπανάκι, στο τζίντζερ και στη λευκή πατάτα.

Όσον αφορά τα μήλα με τη φλούδα, αυτά περιέχουν 15% περισσότερη βιταμίνη C, 267% περισσότερη βιταμίνη Κ, 20% περισσότερο ασβέστιο, 19% περισσότερο κάλιο και 85% περισσότερες φυτικές ίνες από τα αντίστοιχα χωρίς φλούδα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Επιπλέον, πολλές φλούδες είναι πλούσιες σε βιολογικά ενεργά φυτοχημικά, όπως φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Διαβάστε επίσης  Τα 6 οφέλη που παρέχουν τα βερίκοκα στην υγεία μας

Ακόμα ένας λόγος για να μη βιαστούμε να απορρίψουμε τη φλούδα είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η σπατάλη των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φλουδών, δημιουργούν το 8%-10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Γιατί λοιπόν επιλέγουμε το ξεφλούδισμα; Από τη μία, είναι λογικό τα εξωτερικά τμήματα των καρπών, που δεν είναι βρώσιμα ή δεν είναι ευχάριστα στη γεύση, όπως η μπανάνα, το πεπόνι, ο ανανάς, το μάνγκο, το αβοκάντο, το κρεμμύδι και το σκόρδο, να μην καταναλώνονται. Πολλές φορές όμως, δεν υπάρχει πρόβλημα από τη βρώση της φλούδας, όπως του αγγουριού, του ακτινιδίου, της πατάτας, του παντζαριού και της πατάτας.

Τι συμβαίνει με τα φυτοφάρμακα;

Το σχολαστικό πλύσιμο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητο, για να απομακρυνθούν τα φυτοφάρμακα, η βρωμιά και οι χημικές ουσίες, σύμφωνα με τις συστάσεις του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων διατηρούνται σίγουρα στην επιφάνεια ή ακριβώς κάτω από αυτήν, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με το είδος του καρπού. Γι’ αυτό, συνιστάται και η χρήση μιας σκληρής βούρτσας.

Το μαγείρεμα και ειδικότερα το βράσιμο και ο ατμός, μπορούν εξίσου να απομακρύνουν τα υπολείμματα των χημικών ουσιών. Όμως δεν απομακρύνονται όλα τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων με το πλύσιμο και το μαγείρεμα. Με λίγη έρευνα όμως και δημιουργικότητα, μπορείτε να βοηθήσετε στη μείωση των απορριμμάτων και να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Πηγή: ygeiamou.gr