Πάπρικα: Τα επιστημονικά οφέλη του πικάντικου μπαχαρικού

πάπρικα

Τι λένε οι ειδικοί

Η πάπρικα εκτός από νόστιμο και πικάντικο μπαχαρικό είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Μάλιστα, μια κουταλιά της σούπας πάπρικα έχει μόλις 19 θερμίδες και παρέχει σχεδόν το 20% των ημερήσιων αναγκών βιταμίνης Α, το 13% βιταμίνης Ε, το 9% βιταμίνης B6 και το 8% σιδήρου. Παρακάτω θα δείτε 7 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη της πάπρικας

Υψηλή θρεπτική αξία

1 κουταλιά πάπρικας περιέχει μόνο 19 θερμίδες. Όσον αφορά στη διατροφική αξία, περιέχει λιγότερο από 1 γραμμάριο πρωτεΐνης, λιγότερο από 1 γραμμάριο λιπαρά, 4 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, Ε και Β6, καθώς και σίδηρο.
Βοηθά στην υγιή όραση

Οι ουσίες της πάπρικας που φαίνεται να ενισχύουν την υγεία των ματιών μας είναι η βιταμίνη Ε, η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Συγκεκριμένα, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη δρουν ως αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν τη βλάβη στα μάτια.

Ελαττώνει τη φλεγμονή

Συγκεκριμένες ποικιλίες πάπρικας, ειδικά οι καυτερές, περιέχουν την πολύτιμη ουσία καψαϊκίνη. Θεωρείται ότι η καψαϊκίνη προσδένεται στους υποδοχείς των νευρικών μας κυττάρων και μειώνει τη φλεγμονή. Γι’ αυτό και προστατεύει από μια ποικιλία αντιφλεγμονωδών και αυτοάνοσων παθήσεων, όπως αρθρίτιδα, νευρική βλάβη και πεπτικά προβλήματα.
Βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης

Η καψανθίνη, ένα καροτενοειδές που βρίσκεται στο δημοφιλές μπαχαρικό ανεβάζει τα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, που σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Τα καροτενοειδή στην πάπρικα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση την επιπέδων της συνολικής και της LDL χοληστερόλης που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την απόδειξη αυτών των σχέσεων.
Προστατεύει από κάποιους τύπους καρκίνου

Διάφορα καροτενοειδή της πάπρικας, όπως η βήτα καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες, το οποίο θεωρείται ότι αυξάνει τον κίνδυνο συγκεκριμένων καρκίνων.

Σημαντική για το αίμα

Η πάπρικα είναι πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Ε, δύο μικροθρεπτικά συστατικά ζωτικής σημασίας για υγιές κυκλοφορικό σύστημα.

Τη βάζουμε εύκολα στη διατροφή μας

Η πάπρικα είναι ένα εύκολο μπαχαρικό που μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά πιάτα. Ταιριάζει με μαγειρευτό κρέας, πατατοσαλάτα και αυγά, αλλά η καπνιστή και πικάντικη μορφή της χρησιμοποιείται πολύ και στο ρύζι.

Πηγή: in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *