Πασχαλινό τραπέζι: 6 τρόποι για να αντιμετωπίσεις τη διατροφική κραιπάλη

Finokio Πλατεία Εμπορίου Ανω Λαδάδικα

Εφαγες πολύ και δεν ξέρεις τι να κάνεις

Υποφέρεις από το φαγητό; Έφαγες μέχρι σκασμού και θέλεις να απαλλαγείς από την διατροφική κραιπάλη που ζεις; Ακολούθα τους 6 πιο εγγυημένους τρόπους για να την αντιμετωπίσεις.

Δείτε τι μπορείτε να αποφεύγεται.

Σταμάτα μόλις συνειδητοποιήσεις… τι έκανες

Συνήθως οι ατασθαλίες σου περιλαμβάνουν πολύ αλάτι, πολλή ζάχαρη και πολλά «κακά» λιπαρά. Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να… δώσεις τέλος. Θα μου πεις, αφού τα κατέστρεψα όλα, δεν έχει κανένα νόημα, μπορώ να φάω … κι αυτό.

Το «αυτό» είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Πιο εύκολα διαχειρίζεσαι τη ζυγαριά έχοντας στο ενεργητικό σου ένα μεμονωμένο «πλούσιο» γεύμα, παρά  ημέρες καταστροφικού κύκλου.

Σκέψου τις θερμίδες σαν… ευρώ. Εάν ξοδέψεις 50 ευρώ μια ημέρα, δεν χάθηκε ο κόσμος. Εάν ξοδεύεις 100 ευρώ κάθε μέρα, θα μείνεις άφραγκη.

Πιες νερό

Όταν νοιώθεις το στομάχι σου έτοιμο να εκραγεί, η σκέψη και μόνο να πιείς ένα ποτήρι νερό σε αρρωσταίνει ακόμη περισσότερο.

Αυτό όμως είναι ακριβώς εκείνο που πρέπει να κάνεις, ειδικά μάλιστα εάν συνόδεψες το φαγητό σου με αλκοόλ. Πιες λίγο νερό και πιες το αργά (ενώ φροντίζεις για το υπόλοιπο της ημέρας να μην ξεχνάς να πίνεις λίγο νερό ακόμα).

Το νερό θα ενυδατώσει τον οργανισμό σου, θα βοηθήσει στην αποβολή του περιττού αλατιού που σίγουρα κατανάλωσες σε μεγαλύτερες ποσότητες, θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό, θα διευκολύνει τη διαδικασία της πέψης, ενώ βοηθάει και στην κινητικότητα του εντέρου.

Κάνε ένα περίπατο

Το πολύ και βαρύ φαγητό φέρνει γρήγορα μια… νύστα. Αντιστάσου και μην επιτρέψεις στον εαυτό σου να πέσει στο κρεβάτι αμέσως μετά από ένα λουκούλλειο γεύμα και όσο το φαγητό βρίσκεται ακόμη στο στομάχι σου, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να «αποπροσανατολιστεί» και να ανέβει ξανά προς τον οισοφάγο με ό,τι – ακόμη πιο δυσάρεστο – αυτό συνεπάγεται.

Κάθισε ίσια όπου σε βολεύει περισσότερο και πάρε μια ανάσα. Σήκω και μάζεψε την κουζίνα, πλύνε τα πιάτα. Κούμπωσε το κουμπί στο παντελόνι βάλε παπούτσια και βγες να κάνεις ένα αργό περίπατο για 10 με 15 λεπτά περίπου.

Όταν μετά από ένα γεύμα, απλά μείνεις για ώρα «άπραγη», η γλυκόζη στο αίμα σου κάνει άσκοπους κύκλους για περισσότερη ώρα.

Διαβάστε επίσης  Αργίες 2024: Πότε "πέφτουν" Πάσχα, Αγίου Πνεύματος και τα επόμενα τριήμερα

Το περπάτημα θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπέδου σακχάρου στο αίμα, παρακινώντας το σώμα σου να αρχίσει να το χρησιμοποιεί παρά να το αποθηκεύσει.

Επίσης το περπάτημα θα ενισχύσει τον μεταβολισμό σου και την κινητικότητα του εντέρου και, φυσικά, θα σε κάνει να ξεχάσεις αυτό που έκανες και να αισθανθείς καλύτερα, καθαρίζοντας τη σκέψη σου από τύψεις και ενοχές.

Απέφυγε τα αναψυκτικά

«Πιάσε μια σόδα, να χωνέψω». Όσο λυτρωτικές κι αν ακούγονται οι φυσσαλίδες που ανεβαίνουν και σκάνε στο χείλος του ποτηριού και γαργαλάνε τη μύτη σου, καλύτερα να αποφύγεις οτιδήποτε περιέχει ανθρακικό.

Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να βάλεις περισσότερο «αέρα» στο πεπτικό σου σύστημα επιδεινώνοντας την κατάσταση.

Επιπλέον, τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη που καλό είναι να μην καταναλώσεις… κι άλλη. Ένα φλιτζάνι ζεστό χαμομήλι ή τσάι μέντας θα βελτιώσουν το δυσάρεστο πρήξιμο που νοιώθεις, θα χαλαρώσουν το στομάχι σου και θα το βοηθήσουν να εκτελέσει πιο ανώδυνα το έργο του.

Πέταξε ό,τι περίσσεψε

Αφού περίσσεψε φαγητό, άρα δεν έφαγα αρκετά. Το μόνο που επιβεβαιώνει αυτή η σκέψη είναι πως πράγματι, έβαλες μπροστά σου να φας ό,τι σου «μύριζε» σαν αυτή να ήταν η τελευταία σου ευκαιρία.

Μην κρατάς ποσότητες από ό,τι περισσεύει από την ατασθαλία σου, αλλά μοίρασε τα υπολείμματα σε πολύ μικρότερες μερίδες (αν σκοπεύεις να τα φυλάξεις) ώστε όταν πεινάσεις, να φας λιγότερο από την προηγούμενη.

Εάν πάλι δεν θέλεις να μπεις σε τέτοιο γευστικό πειρασμό και να τελειώσεις, με το ίδιο πάθος, αυτό που άρχισες (ή και να το συνεχίσεις), κάνε την καρδιά σου πέτρα και απομάκρυνε από την κουζίνα το «κακό».

Σκέψου το επόμενο γεύμα σου

Όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, άρχισε να προγραμματίζεις τις επόμενες γεύσεις που θα βάλεις στο στομάχι σου. Η σωστή οργάνωση θα σε βοηθήσει να επανέλθεις στους ρυθμούς σου επιλέγοντας με πιο υγιεινά κριτήρια.

Σχεδίασε τα αμέσως επόμενα, ελαφρύτερα, γεύματα που θα περιλαμβάνουν καθαρή πρωτεΐνη (γαλοπούλα, κοτόπουλο, σολομό), πολλά λαχανικά (πράσινα λαχανικά, μπρόκολο, σπαράγγια, κολοκύθα…) και όσπρια, όλα πλούσια σε φυτικές ίνες και φυτικές πρωτεΐνες και προτίμησε ζυμαρικά και ρύζι ολικής άλεσης.

Οι φυτικές ίνες και η πρωτεΐνη ικανοποιούν την πείνα σου και διατηρούν για περισσότερη ώρα το αίσθημα κορεσμού, άρα και την ενέργειά σου, μειώνοντας την ανάγκη για τσιμπολόγημα.

Πηγή: athensvoice.gr