Πατάτες με φύτρες: Τι πρέπει να ξέρετε και πως μπορείτε να το αποτρέψετε

πατάτες φύτρες

Τι μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό

Όλοι ξέρουμε πως όταν οι πατάτες μείνουν για πολύ καιρό μπορεί να ξεκινήσουν να βγάζουν τις φύτρες τους και πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται να τις καταναλώσουν μετά από αυτή την κατάσταση.

Σε αυτό το κείμενο θα δείτε τι λένε οι ειδικοί για το εάν το να τρώτε πατάτες με φύτρες είναι ασφαλές ή όχι.

Γιατί οι πατάτες με φύτρες μπορεί να είναι επικίνδυνες για κατανάλωση

Οι πατάτες είναι φυσική πηγή σολανίνης (solanine) και χακονίνης (chaconine). Πρόκειται για δύο γλυκοαλκαλοειδείς (glycoalkaloid) ενώσεις, που βρίσκονται φυσικά και σε διάφορα άλλα τρόφιμα, όπως οι μελιτζάνες και οι ντομάτες.

Σε μικρές ποσότητες, τα γλυκοαλκαλοειδή μπορεί να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιβιοτικών ιδιοτήτων και των επιδράσεων στην μείωση του σακχάρου στο αίμα και της χοληστερόλης. Ωστόσο, μπορούν να γίνουν τοξικά όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Καθώς μια πατάτα βγάζει φύτρες, η περιεκτικότητά της σε γλυκοαλκαλοειδή αρχίζει να αυξάνεται. Επομένως, η κατανάλωση πατατών που έχουν βλαστάρια μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολικές ποσότητες αυτών των ενώσεων στο οργανισμό. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα σε λίγες ώρες έως και μια ημέρα μετά την κατανάλωση τέτοιων πατατών.

Σε χαμηλότερες δόσεις, η υπερβολική κατανάλωση γλυκοαλκαλοειδών οδηγεί συνήθως σε:

έμετο

διάρροια

κοιλιακό άλγος

Όταν καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσουν:

χαμηλή αρτηριακή πίεση

γρήγορο καρδιακό παλμό

πυρετό

πονοκεφάλους

σύγχυση

σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμη και θάνατο

Επιπλέον, μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση πατατών με φύτρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών. Ως εκ τούτου, οι έγκυες γυναίκες είναι σώφρον να μην τρώνε ποτέ πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες.

Γίνεται να αφαιρέσουμε τις τοξικές ενώσεις από τις πατάτες με φύτρες;

Τα γλυκοαλκαλοειδή συγκεντρώνονται περισσότερο στα φύλλα, τους ανθούς και τις φύτρες της πατάτας. Εκτός από τα βλαστάρια, η πράσινη απόχρωση και η πικρή γεύση είναι τρία σημάδια ότι τα γλυκοαλκαλοειδή σε μια πατάτα μπορεί να είναι ιδιαιτέρως αυξημένα.

Ως εκ τούτου, το να κόψετε τις φύτρες και τα πρασινωπά μπαλώματα από την πατάτα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τοξικότητας. Επιπλέον, το ξεφλούδισμα και το τηγάνισμα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση των επιπέδων γλυκοαλκαλοειδών. Το βράσιμο, το ψήσιμο και ο φούρνος μικροκυμάτων φαίνεται να έχουν μικρή επίδραση.

Τούτου λεχθέντος, είναι προς το παρόν ασαφές εάν αυτές οι πρακτικές είναι επαρκείς για να σας προστατεύσουν επαρκώς και με συνέπεια από την τοξικότητα των γλυκοαλκαλοειδών.

Για τον λόγο αυτό, το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων, προτείνει να πετάτε τις πατάτες που έχουν βγάλει φύτρες, ή έχουν πρασινίσει.

Τι να κάνετε για να μην βγάζουν φύτρες οι πατάτες

Ένας από τους καλύτερους τρόπους είναι να αποφύγετε την αποθήκευσή τους και να τις αγοράσετε μόνο όταν σκοπεύετε να τις χρησιμοποιήσετε.

Επιπλέον, η απόρριψη των χαλασμένων πατατών και η εξασφάλιση ότι οι υπόλοιπες είναι εντελώς στεγνές πριν τις αποθηκεύσετε σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα βλάστησης.

Ανέκδοτες αναφορές υποδηλώνουν ότι πρέπει επίσης να αποφεύγεται η αποθήκευση πατατών μαζί με κρεμμύδια, καθώς η τοποθέτηση των δύο μαζί μπορεί να επιταχύνει την βλάστηση. Αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν την πρακτική.

Πηγή: iatropedia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *