Ποια τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο για πρόωρη άνοια;

Ανησυχητικά ευρήματα από μία νέα, μεγάλη μελέτη, φέρνουν στο “φως” τα πιο επιβαρυντικά τρόφιμα για την υγεία του εγκεφάλου.

Μια διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δεν βλάπτει μόνο την καρδιά και την σιλουέτα σας. Μπορεί να βλάψει σοβαρά και την υγεία του εγκεφάλου, ανοίγοντας τον δρόμο στην πρόωρη εκδήλωση άνοιας, προειδοποιούν επιστήμονες από την Κίνα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί μια δεκαετία περισσότερους από 70.000 μεσήλικες, εξετάζοντας τις δυνητικές επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία του εγκεφάλου.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες είχαν κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις μικρότερες.

Οι μανιώδεις λάτρεις τους κατανάλωναν καθημερινά σχεδόν 800 γραμμάρια από αυτά. Οι μικρότερες ποσότητες ήταν σχεδόν το ένα τέταρτο (225 γραμμάρια).

Σύμφωνα με το Heart and Stroke Foundation, του Καναδά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν αλλάξει πολύ από την αρχική κατάστασή τους, διότι έχουν υποστεί πολλαπλές επεξεργασίες και έχουν προσθήκη:

-Ζάχαρης

-Λιπαρών

-Άλατος

-Χημικών προσθέτων

-Συντηρητικών ή/και

-Τεχνητών χρωμάτων

Επιπλέον, είναι φτωχά σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα ωφέλιμα βασικά συστατικά. Μερικά παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι:

-Τα αναψυκτικά με ζάχαρη

-Τα πατατάκια και τα άλλα αντίστοιχα σνακ

-Τα γλυκά με ζάχαρη

-Τα παγωτά

-Τα λευκά δημητριακά πρωινού με πολλή ζάχαρη και αλάτι

-Οι συσκευασμένες σούπες

-Οι τηγανητές πατάτες

-Το τηγανητό κοτόπουλο

-Τα λουκάνικα

-Τα χάμπουργκερ κ.λπ.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 72.083 εθελοντές. Όλοι τους ήταν ηλικίας 55 ετών και άνω κατά την έναρξη της μελέτης. Κανένας δεν έπασχε αρχικά από άνοια.

Δέκα χρόνια αργότερα, 518 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει άνοια. Από αυτούς:

-Οι 287 ανέπτυξαν νόσο Αλτσχάιμερ

-Οι 119 ανέπτυξαν αγγειακή άνοια

-Οι υπόλοιποι είχαν άλλου είδους άνοιες

Οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση της διατροφής τους με την υγεία του εγκεφάλου τους, εστιάζοντας στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Όπως διαπίστωσαν, με κάθε αύξηση της κατανάλωσής τους κατά 10%, αυξανόταν:

-25% ο γενικός κίνδυνος άνοιας

-14% ο κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ

-28% ο κίνδυνος για αγγειακή άνοια

Τα καλά νέα

Τα καλά νέα είναι ότι πως οι εθελοντές που μείωσαν στο μεσοδιάστημα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, βελτίωσαν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου τους.

Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση του 10% της ποσότητας που έτρωγαν με πιο υγιεινά φαγητά, μείωνε τον κίνδυνο άνοιας κατά 19%.

Οι πιο υγιεινές επιλογές που έκαναν ήταν λ.χ. φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, γάλα, μη επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης κ.λπ.

«Οι μικρές διατροφικές αλλαγές μπορεί να παράσχουν μεγάλα οφέλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Huiping Li, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin.

«Σημαντική αλλαγή είναι και να αυξηθεί η κατανάλωση ανεπεξέργαστων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, και να μειωθεί εκείνη των υπερεπεξεργασμένων».

Στην πραγματικότητα, με κάθε μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά 60 γραμμάρια την ημέρα και ταυτόχρονη αύξηση κατά 60 γρ. των ανεπεξέργαστων, μειωνόταν κατά 3% ο κίνδυνος για άνοια, πρόσθεσε.

Τα 60 γραμμάρια των μη επεξεργασμένων τροφίμων αντιστοιχούν σε:

-Μισό μήλο

-Μία μερίδα καλαμπόκι ή

-Ενα μπολ πίτουρο δημητριακών

Τα 60 γραμμάρια των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αντιστοιχούν σε:

-Μία μπάρα σοκολάτας ή

-Μία μερίδα μπέικον

Πηγή: iatropedia.gr