Ποιο φυτικό γάλα να προτιμήσω;

φυτικό γάλα

Τι να επιλέξω ανάμεσα σε γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας, ρυζιού

Το φυτικό γάλα αποκτά ολοένα και πιο φανατικούς θαυμαστές.

Το ερώτημα όμως είναι ποιο φυτικό γάλα να προτιμήσω απ’ όλα, καθώς οι επιλογές είναι πολλές.
Γάλα αμυγδάλου ή από ξηρούς καρπούς, από ρύζι, από σόγια και άλλες φυτικές πηγές.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καθενός και πώς συγκρίνονται με το ζωικό γάλα.

Δείτε τα χαρακτηριστικά τους και θα διαλέξετε για εσάς το κατάλληλο φυτικό γάλα

Ποιο φυτικό γάλα να διαλέξω; Δες παρακάτω τα χαρακτηριστικά τους και αποφάσισε ανάλογα με τις ανάγκες και τα γούστα σου.

Οι διαφορές ανάμεσα στο γάλα αμυγδάλου, καρύδας, σόγιας, ρυζιού. Τα στοιχεία τους καθώς επίσης τα υπέρ και τα κατά.

Αμύγδαλο
Περιέχει 25-40% αμυγδαλέλαιο, χρησιμοποιείται στη φαρμακοποιία, στην κοσμετολογία και στην αρωματοποιία. Έχει μαλακτική, θρεπτική, ενυδατική και αντιγηραντική δράση στην επιδερμίδα.

Γάλα Ρυζιού

Στοιχεία: 120 θερμίδες/φλιτζάνι, 2,5 γραμμ. λιπαρά , 23 γραμμ. υδατάνθρακες, 100 mg νάτριο, 0 γραμμ. φυτικές ίνες, 1 γραμμ. πρωτεΐνες.

Γεύση: Ελαφριά, νερουλή και γλυκιά.

Υπέρ: Οι υδατάνθρακες. «Πιες ένα ποτήρι πριν ή μετά την άσκηση – παρέχει τους υδατάνθρακες για την ενέργεια και τα υγρά για την ενυδάτωση και, όπως ένα αθλητικό ρόφημα, είναι καλή πηγή ηλεκτρολυτών» λέει ο ειδικός.

Κατά: Οι υδατάνθρακες! Εάν προσπαθείς να χάσεις κιλά, είναι καλύτερα να φας υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως, που περιέχουν φυτικές ίνες – το γάλα ρυζιού δεν έχει καθόλου.

Ιδανικό για: επιδόρπια, κέικ, τηγανίτες και γαλλικό τοστ. Η φυσικά γλυκιά του γεύση ταιριάζει με τα γλυκά.

Γάλα Σόγιας
Στοιχεία: 100 θερμίδες/φλιτζάνι, 4 γραμμ. λιπαρά, 8 γραμμ. υδατάνθρακες, 120 mg νάτριο, 1 γραμμ. φυτικές ίνες, 6 γραμμ. πρωτεΐνες.

Γεύση: Ελαφρώς γλυκιά – κάποιες ποικιλίες έχουν ελαφριά γεύση τόφου.

Υπέρ: Έχει σχεδόν τόσες πρωτεΐνες όσο το αγελαδινό γάλα, καθώς και φυτοχημικά που αποτρέπουν την απορρόφηση της χοληστερόλης. Συνήθως είναι ενισχυμένο, γι’ αυτό κούνα καλά το κουτί – το πρόσθετο ασβέστιο τείνει να κάθεται στον πάτο.

Κατά: Σε κάποιες μελέτες υποστηρίζεται ότι η υπερκατανάλωση σόγιας αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του μαστού. Μια καλή λύση είναι να περιορίσεις την κατανάλωση στα 25 γραμμ. πρωτεΐνης σόγιας την ημέρα.

Ιδανικό για: κρεμώδεις σούπες και dressing σαλάτας, σάλτσες, βραστά και άλλα γευστικά πιάτα. Οι εκδοχές με γεύση βανίλια είναι ιδανικές για τον καφέ ή το τσάι (ή και σκέτες).

Γάλα Καρύδας
Στοιχεία: 80 θερμίδες, 5 γραμμ. λιπαρά, 7 γραμμ. υδατάνθρακες, 15 mg νάτριο, 0 γραμμ. φυτικές ίνες, 1 γραμμ. πρωτεΐνες.

Γεύση: Παχιά και κρεμώδης.

Υπέρ: Έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε νάτριο και είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες – ακόμη και αυτά που έχουν γεύση περιέχουν 90 θερμίδες ανά μερίδα. Επιπλέον, οι περισσότερες μάρκες είναι ενισχυμένες με τη μισή ΣΗΠ βιταμίνης Β12, ενός θρεπτικού στοιχείου που ενισχύει τον εγκέφαλο.

Κατά: «Το μεγαλύτερο μέρος των λιπαρών είναι κορεσμένα» αναφέρει ο ειδικός. Ωστόσο, έχοντας 5 γραμμάρια ανά μερίδα.

Ιδανικό για: καφέ, τσάι, smoothies και βρόμη – κάνει πιο πηχτή την υφή.

Πηγή: shape.gr

Δείτε επίσης: Κάνουμε εύκολα θρεπτικό γάλα αμυγδάλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *