Πώς να αποφύγετε το φούσκωμα από τα όσπρια

Η διατροφική τους αξία, τρόποι κατανάλωσης και μαγειρέματος

Σας αρέσουν τα όσπρια, ωστόσο κάθε φορά που τα καταναλώνετε βρίσκεστε σε δυσάρεστη θέση καθώς σας δημιουργούν δυσάρεστα γαστρεντερικά προβλήματα και κυρίως φούσκωμα.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιες συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε και να τα αποφύγετε. Ακόμη και αν δεν σας αρέσουν πρέπει να γνωρίζετε πως τα όσπρια είναι ο βασικός πυλώνας της μεσογειακής διατροφής και η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με καλύτερη υγεία και μακροζωία.
Περιέχουν κατά μέσο όρο 8% πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας, 20% υδατάνθρακες, 7% φυτικές ίνες και 2% λίπος. Είναι καλές πηγές βιταμινών της ομάδας B, σιδήρου και ασβεστίου.

Δείτε παρακάτω τι μπορείτε να κάνετε
– Να τα καταναλώνετε μαζί με σαλάτα, γιατί οι φυτικές ίνες διευκολύνουν πάντα τη λειτουργία του εντέρου.
– Αν δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε όσπρια, εντάξτε τα σταδιακά στη διατροφή σας (σιγά-σιγά και σε μικρές ποσότητες).
– Αν στο παρελθόν είχατε κάποια δυσάρεστη εμπειρία με όσπρια, δοκιμάστε να τα φάτε μαγειρεμένα με άλλο τρόπο και συνοδευμένα από διαφορετικά τρόφιμα.
– Για να γίνουν πιο ελαφριά, αλλάζετε συχνά νερό όταν τα μουλιάζετε ή όταν τα βράζετε.
– Κατά το βράσιμο προσπαθήστε να τα ξαφρίζετε καλά, καθώς αυτό θα βοηθήσει στην πέψη τους.
– Μπορείτε να βάλετε λίγη σόδα στο μούλιασμα, προκειμένου να βράσουν πιο εύκολα και να γίνουν πιο εύπεπτα. Πρέπει ωστόσο να ξέρετε ότι η σόδα καταστρέφει τη βιταμίνη B1 (θειαμίνη ή ανευρίνη) των οσπρίων.

Πηγή: onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *