Πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σας αν “κόψετε” τον καφέ

Οι εναλλακτικές που υπάρχουν εάν θέλετε να μειώσετε την καφεΐνη

Μια Γερμανίδα δημοσιογράφος έκανε ένα πείραμα στον εαυτό της προκειμένου να βγάλει συμπέρασμα στο τι συμβαίνει στον οργανισμό των ανθρώπων αν “κόψουν” την καφεΐνη.

Η Julia Poggensee κατέγραψε την προσωπική της… μάχη με τον καφέ, αποφασίζοντας να κάνει η ίδια το πείραμα της στέρησής του καφέ για τέσσερις εβδομάδες.

Όπως αναφέρει στο Business Insider, ξεκίνησε να κόψει την κατανάλωση καφέ όταν κατάλαβε ότι άρχισε να επιθυμεί όλο και περισσότερη καφεΐνη μέσα στην ημέρα, αλλά συγχρόνως είδε ότι κάποιες φορές παρατηρούσε τα χέρια της να τρέμουν ή να έχει αυξημένη επιθετικότητα.

Σύμφωνα με την ίδια, επί καιρό έπινε μία – δύο κούπες από το ρόφημα κάθε ημέρα, ξεκινώντας συνήθως με καπουτσίνο ή κάποιον ζεστό καφέ χωρίς γάλα και ζάχαρη. Έτσι ξεκίνησε την πρόκληση για να καταγράψει τις αλλαγές στην ίδια της τη ζωή.

Τι ανακάλυψε στην αρχή

Η Julia Poggensee είδε αρχικά ότι περισσότερο της έλειψε ο απογευματινός καφές, που τη βοηθούσε να συγκεντρωθεί μετά το μεσημεριανό γεύμα, ενώ από τη δεύτερη κιόλας μέρα είχε κάποιους πονοκεφάλους, που όμως αργότερα εξαφανίστηκαν.

Ωστόσο, το στοιχείο του… καφέ που της έλειψε περισσότερο ήταν η κοινωνικότητα που της προσέφερε, καθώς συνήθιζε να συναντιέται με φίλους της σε μια καφετέρια.

Η εναλλακτική λύση

Η αποχή της Julia Poggensee από το καθημερινό της ρόφημα, την οδήγησε στην αναζήτηση εναλλακτικής επιλογής, ειδικά για το πρωινό. Έτσι, αντικατέστησε την μέχρι τότε ρουτίνα της παρασκευής καφέ φίλτρου με τσάι.

Με αυτή την επιλογή της, μείωσε αρκετά και την κατανάλωση καφεΐνης, μιας και μια κούπα πράσινο τσάι περιέχει περίπου 35 mg καφεΐνης, ενώ μία κούπα καφέ περιέχει από 100 έως 200 mg.

Αν και είναι μια επιλογή που τρομάζει αρκετούς, η δημοσιογράφος τονίζει ότι αισθανόταν ξύπνια και παραγωγική.

Παράλληλα, η δημοσιογράφος προτείνει και άλλα υποκατάστατα του καφέ, όπως το μαύρο τσάι, το μάτε ή το μάτσα για τον περιορισμό της καφεΐνης, αλλά και για την ολική αντικατάστασή της ρόφημα με νερό, λεμόνι και τζίντζερ ή καφέ δημητριακών.

Αν σας φανεί και σας δύσκολο στην αρχή ή νιώσετε ότι έχετε λιγότερη ενέργεια, η Julia Poggensee υπογραμμίζει ότι αυτό είναι κάτι που το συνηθίζει ο οργανισμός μετά από μερικές ημέρες.

Δύο εβδομάδες μετά τη διακοπή του καφέ, η δημοσιογράφος άρχισε να αισθάνεται καλύτερα, να είναι πλήρως παραγωγική, να μην τρέμουν τα χέρια της, ενώ «καθάρισε» και το δέρμα της.

Ολοκληρώνοντας το πείραμα του ενός μήνα, η Poggensee υπογράμμισε πως δεν θα συνεχίσει τη διακοπή του καφέ, αλλά θα περιορίσει απλώς τη λήψη καφεΐνης, καθώς θέλει να διατηρήσει την κοινωνικότητα που της έδινε ο απογευματινός καφές.