Πως θα αντιδράσει ο οργανισμός σας εάν σταματήσετε να πίνετε καφέ για έναν μήνα;

καφές

Εναλλακτικοί τρόποι αναπλήρωσης της απώλειας του καφέ

Το πρώτο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε όλοι όταν σηκωθούμε από το κρεβάτι είναι να πιούμε ένα ποτήρι καφέ για να ξυπνήσουμε και να αδράξουμε την ημέρα με περισσότερη ενέργεια.

Παράλληλα, η κατανάλωση του καφέ μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια όλης της ημέρας, δεδομένου ότι είναι ένας τρόπος για να πάρουμε ενέργεια όταν αισθανόμαστε κουρασμένοι και οι δυνάμεις μας νιώθουμε να μας εγκαταλείπουν.

Παρόλα αυτά, αρκετές φορές έχουμε μπει στη διαδικασία να διακόψουμε την καφεΐνη, χωρίς, όμως, να έχουμε την απάντηση στο ερώτημα “Τι θα γίνει αν σταματήσω τον καφέ”.

Ο YouTuber Cam Jones κάνει αυτό το πείραμα για ένα μήνα και παρακάτω θα δούμε ποιες ήταν οι επιπτώσεις αυτής της διαδικασίας.

Πώς το αποφάσισε;

Σε ένα νέο βίντεο στο κανάλι Goal Guys, ο YouTuber Cam Jones μοιράζεται την εμπειρία του από την εγκατάλειψη κάθε μορφής καφεΐνης για 30 ημέρες.

Η επιθυμία του για την διακοπή της κατανάλωσης καφέ δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι ήθελε να εξετάσει αν με αυτή την κίνηση θα έκανε έναν πιο ποιοτικό ύπνο και θα εξισορροπούσε τα επίπεδα της ενέργειας του.

Η περίοδος της δοκιμασίας και τα συμπτώματα της διακοπής του καφέ

Την πρώτη μέρα που αρχίζει το challenge, ο Cam Jones επιλέγει το πρωί να αντικαταστήσει τον καφέ με ένα ζεστό τσάι rooibos το οποίο δεν περιέχει καφεΐνη.

Στην αρχή ένιωθε μια χαρά, αλλά κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ βρισκόταν στην δουλειά, η κούραση άρχισε να κάνει την εμφάνιση της. Δεδομένου ότι ο καφές τονώνει σημαντικά τα επίπεδα της ενέργειάς μας, ο Cam Jones άρχισε να κουράζεται όλο και περισσότερο και επισήμανε ότι ανυπομονεί για έναν αναζωογονητικό ύπνο.

Επομένως, όταν αναρωτηθείς τι θα γίνει αν σταματήσω τον καφέ, ένα πρώτο σύμπτωμα είναι η γρήγορη κούραση.

Ωστόσο, μετά από μια εβδομάδα πειράματος ο Jones δεν παρατήρησε κάποια βελτίωση στον ύπνο του με αποτέλεσμα η επιθυμία του για καφέ να γίνεται ακόμα πιο έντονη κατά την διάρκεια της ημέρας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην είναι συγκεντρωμένος στην δουλειά του, να μην είναι πειθαρχημένος στο κομμάτι της διατροφής του και να μην μπορεί να αντεπεξέλθει στο πρόγραμμα που ακολουθεί στο γυμναστήριο. Άρα, ένα δεύτερο σύμπτωμα είναι η έλλειψη συγκέντρωσης.

Εναλλακτικοί τρόποι αναπλήρωσης της απώλειας του καφέ

Μετά από τα παραπάνω αποτελέσματα που είχε η μη κατανάλωση καφέ, ο Jones άρχισε να ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους για να αναπληρώσει την απώλεια της καφεΐνης.

Πιο συγκεκριμένα, δοκίμασε να κάνει power naps κατά την διάρκεια της ημέρας με σκοπό να αναζωογονείται ο οργανισμός του.

Επίσης, έπινε αρκετά υγρά μέσα στην ημέρα για να παραμένει ενυδατωμένος, βελτίωσε την διατροφή του και δοκίμασε να ανεβάζει τον ρυθμό της καρδιάς κατά την διάρκεια της προπόνησης του στο γυμναστήριο.

Με αυτούς τους τρόπους προσπάθησε να ενισχύσει την ενέργεια του ώστε να μπορέσει να αποδώσει στις απαιτήσεις της καθημερινότητας του.

Πού καταλήγουμε;

Στο τέλος του μήνα ο Cam Jones δεν βρήκε κάποιο σημαντικό όφελος από την διακοπή της κατανάλωσης καφεΐνης. Ωστόσο, όταν άρχισε ξανά να πίνει καφέ το έκανε σε πιο μέτριες ποσότητες.

Παράλληλα, επιλέγει να σταματάει την κατανάλωση καφέ στις 2 μ.μ. και διαπιστώνει ότι αυτό έχει πραγματικά θετικό αντίκτυπο τόσο στα επίπεδα ενέργειάς του κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και στην ποιότητα του ύπνου του.

Τέλος, αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις να διακόψεις την καφεΐνη και αναρωτιέσαι “τι θα γίνει αν σταματήσω τον καφέ”, η εμπειρία του YouTuber, ενδεχομένως, να σου φανεί χρήσιμη καθώς και οι τρόποι για να αντιμετωπίσει την χαμένη ενέργειά του.

Πηγή: ipop.gr