Πώς θα καταλάβεις αν ένα ψάρι είναι φρέσκο

ψάρι ψάρια στα κάρβουνα κορονοϊός

Η κατάλληλη εποχή του κάθε είδους

Το ψάρι έχει την τιμητική του καλοκαίρι καθώς είναι ένα ελαφρύ γεύμα, που συνδέεται με τις διακοπές μας.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να γνωρίζουμε για το ψάρι είναι αν είναι φρέσκο αλλά και αν η εποχή που το καταναλώνουμε είναι η κατάλληλη.

Μπορεί να έχουμε συνδέσει τα ψάρια γενικότερα με το καλοκαίρι, όμως, δεν είναι για όλα τα είδη αυτή η κατάλληλη εποχή για να τα καταναλώσεις.

Ποια ψάρια να προτιμήσεις το καλοκαίρι και τις υπόλοιπες εποχές; Ποια είναι η εποχή του καθενός; Αλλά και πώς θα ξεχωρίσεις πότε ένα ψάρι είναι φρέσκο; Δες αναλυτικά παρακάτω!

Είναι φρέσκο το ψάρι μου;

– Το ψάρι που μόλις έχει αλιευθεί είναι εντελώς άοσμο. Μετά από λίγο αρχίζει να έχει την οσμή της θάλασσας και ακολουθεί το στάδιο που μυρίζει ψάρι, αποκτά δηλαδή πιο έντονη μυρωδιά. Το μπαγιάτικο ψάρι έχει βαριά οσμή, σχεδόν ανυπόφορη.

– Το φρέσκο ψάρι είναι σκληρό και άκαμπτο. Εάν το ακουμπήσεις στην παλάμη σου, σχηματίζει ένα τόξο προς τα πάνω. Εάν το πιέσεις με το δάχτυλό σου, δεν αφήνει σημάδι και το κρέας είναι τόσο ελαστικό που επανέρχεται γρήγορα. Πάντως, ο πάγος βοηθά σε αυτό και μπορεί να κάνει σκληρά τα ψάρια, ακόμη κι αν δεν είναι φρέσκα. Συχνά στον πάγο προστίθεται και αλάτι.

– Τα μάτια του φρέσκου ψαριού είναι λαμπερά.

– Τα βράγχια έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ. Είναι υγρά και όχι στεγνά, θαμπά ή καφετιά.

– Το φρέσκο ψάρι, αν και έχει λέπια με μεταλλική λάμψη που κολλούν στο δέρμα, καθαρίζεται πιο εύκολα και τα εντόσθιά του αφαιρούνται ολόκληρα χωρίς να κόβονται.

– Στο μαγειρεμένο φρέσκο ψάρι η σάρκα αποσπάται εύκολα από το κόκαλο, χωρίς να διαλύεται, ενώ το κόκαλο είναι λευκό και όχι σκούρο γκρι ή μαύρο.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή του κάθε ψαριού;

Ως εποχή του κάθε ψαριού ορίζεται εκείνο το χρονικό διάστημα που η ανάπτυξή του έχει ολοκληρωθεί, η τροφή του στο βυθό αφθονεί, τα θαλάσσια ρεύματα είναι ευνοϊκά, υπάρχει επάρκεια οξυγόνου και δεν είναι περίοδος ωοτοκίας.

Ψάρια όπως η συναγρίδα, η πέρκα, ο χάννος κ.α. δεν επηρεάζονται από την εποχή. Υπάρχουν και τα ψάρια, των οποίων η προτεινόμενη κατανάλωση περιορίζεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Δες ποια θεωρείται η καλύτερη εποχή για να καταναλώνεις το κάθε ψάρι:

Ανοιξη: μαίνουλα
Καλοκαίρι: Κουτσομούρα, μελανούρι, τσιπούρα, λιθρίνι, κολιός, σαρδέλα
Φθινόπωρο: Τσίπουρα, σαφρίδι
Χειμώνας: Μαρίδα, μπαρμπούνι, γόπα, λαβράκι
Ολες τις εποχές: Συναγρίδα, πέρκα, σκορπιός, γωβιός, στήρα, σφυρίδα, ροφός

Πηγή: shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *