Πράσινο τσάι: 10 οφέλη βασισμένα σε τεκμήρια

πράσινο τσάι αδυνάτισμα

Χρήσιμες συμβουλές για υγεία και διατροφή

Το πράσινο τσάι θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά ποτά στον πλανήτη.

Είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν:

• βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου
• απώλεια λίπους
• προστασία από τον καρκίνο
• μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων
Μπορεί να υπάρχουν ακόμη περισσότερα πιθανά οφέλη για την υγεία.

Εδώ είναι 10 πιθανά οφέλη για την υγεία του πράσινου τσαγιού:

1. Περιέχει υγιείς βιοδραστικές ενώσεις

Το πράσινο τσάι είναι κάτι περισσότερο από ένα ενυδατικό ρόφημα. Το φυτό πράσινου τσαγιού περιέχει μια σειρά από υγιείς ενώσεις που το καθιστούν το τελικό ποτό. Το τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες , οι οποίες είναι φυσικές ενώσεις που έχουν οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση της φλεγμονής και η καταπολέμηση του καρκίνου. Επίσης περιέχει μια κατεχίνη που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική (EGCG). Οι κατεχίνες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων και παρέχουν άλλα οφέλη. Αυτές οι ουσίες μπορούν να μειώσουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα και τα μόρια από βλάβες. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες παίζουν ρόλο στη γήρανση και σε πολλούς τύπους ασθενειών. Το επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική είναι μια από τις πιο ισχυρές ενώσεις στο πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι έχει επίσης μικρές ποσότητες μετάλλων που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία σας.

2. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το πράσινο τσάι κάνει περισσότερα από το να σε κρατά σε εγρήγορση, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση της λειτουργίας του εγκεφάλου.
Το βασικό δραστικό συστατικό είναι η καφεΐνη, η οποία είναι γνωστό διεγερτικό. Δεν περιέχει τόσο πολύ όσο τον καφέ, αλλά αρκετά για να παράγει ανταπόκριση χωρίς να προκαλεί τα πικρά αποτελέσματα που σχετίζονται με τη λήψη υπερβολικής ποσότητας καφεΐνης. Η καφεΐνη επηρεάζει τον εγκέφαλο εμποδίζοντας έναν ανασταλτικό νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδενοσίνη. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνει την πυροδότηση των νευρώνων και τη συγκέντρωση νευροδιαβιβαστών όπως η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

Ωστόσο, η καφεΐνη δεν είναι η μόνη ένωση που ενισχύει τον εγκέφαλο στο πράσινο τσάι. Περιέχει επίσης αμινοξύ L-θεανίνη , το οποίο μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Η L-θεανίνη αυξάνει τη δραστηριότητα του ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος έχει αντι-άγχος αποτελέσματα. Αυξάνει επίσης τη ντοπαμίνη και την παραγωγή των κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο. Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι έχουν πιο σταθερή ενέργεια και είναι πολύ πιο παραγωγικοί όταν πίνουν πράσινο τσάι, σε σύγκριση με τον καφέ.

3. Αυξάνει την καύση λίπους

Εάν κοιτάξετε τη λίστα συστατικών για οποιοδήποτε συμπλήρωμα καύσης λίπους , οι πιθανότητες είναι ότι το πράσινο τσάι θα είναι εκεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, το πράσινο τσάι μπορεί να αυξήσει την καύση λίπους και να ενισχύσει τον μεταβολικό ρυθμό. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες για το πράσινο τσάι δεν δείχνουν καμία αύξηση στον μεταβολισμό, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να εξαρτώνται από το άτομο .Η καφεΐνη μπορεί επίσης να βελτιώσει τη φυσική απόδοση κινητοποιώντας τα λιπαρά οξέα από τον λιπώδη ιστό και καθιστώντας τα διαθέσιμα για χρήση ως ενέργεια .

4. Τα αντιοξειδωτικά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου

Ο καρκίνος προκαλείται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.
Έρευνες έχουν δείξει ότι η οξειδωτική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη .
Το πράσινο τσάι είναι μια εξαιρετική πηγή ισχυρών αντιοξειδωτικών.

Έρευνες έχουν συνδέσει τις ενώσεις του πράσινου τσαγιού με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ακόλουθων μελετών:
• Καρκίνος του μαστού. Μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση μελετών παρατήρησης διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπιναν το περισσότερο πράσινο τσάι είχαν περίπου 20-30% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, έναν από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στις γυναίκες.
• Καρκίνος του προστάτη. Μια μελέτη παρατήρησε ότι οι άνδρες που έπιναν πράσινο τσάι είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για προχωρημένο καρκίνο του προστάτη .
• Καρκίνος παχέος εντέρου. Μια ανάλυση 29 μελετών έδειξε ότι όσοι έπιναν πράσινο τσάι είχαν περίπου 42% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου .

Πολλές μελέτες παρατήρησης δείχνουν ότι όσοι πίνουν πράσινο τσάι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διάφορους τύπους καρκίνου, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα υψηλής ποιότητας για να επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα .
Για να έχετε τα περισσότερα οφέλη για την υγεία, αποφύγετε να προσθέσετε γάλα στο τσάι σας. Μερικές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει την αντιοξειδωτική αξία σε ορισμένα τσάγια .

Φράουλες και διατροφικά οφέλη

5. Μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τη γήρανση

Το πράσινο τσάι όχι μόνο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα, αλλά μπορεί επίσης να προστατεύσει τον εγκέφαλό σας καθώς μεγαλώνετε.
Η νόσος του Αλτσχάιμερ είναι μια κοινή νευροεκφυλιστική νόσος και η πιο κοινή αιτία άνοιας στους ηλικιωμένους .
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια άλλη κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια και περιλαμβάνει τον θάνατο των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη στον εγκέφαλο.
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις κατεχίνης στο πράσινο τσάι μπορούν να έχουν διάφορες προστατευτικές επιδράσεις στους νευρώνες, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο άνοιας.

6. Μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος

Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι έχουν επίσης οφέλη για τη στοματική υγεία.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι κατεχίνες μπορούν να καταστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο λοιμώξεων.
Ο Streptococcus mutans είναι ένα κοινό βακτήριο στο στόμα. Προκαλεί σχηματισμό πλάκας και συμβάλλει κυρίως στην τερηδόνα και την τερηδόνα.
Μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες του πράσινου τσαγιού μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη στοματικών βακτηρίων στο εργαστήριο, αλλά κανένα στοιχείο δεν δείχνει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού έχει παρόμοια αποτελέσματα .
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το πράσινο τσάι μπορεί να μειώσει την κακοσμία του στόματος .

7. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2

Τα ποσοστά του διαβήτη τύπου 2 αυξάνονται τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο διαβήτης τύπου 2 περιλαμβάνει αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορεί να προκληθούν από αντίσταση στην ινσουλίνη ή αδυναμία παραγωγής ινσουλίνης.
Μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα .
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν το περισσότερο πράσινο τσάι είχαν περίπου 42% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

8. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του εγκεφαλικού, είναι οι κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως .
Μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει ορισμένους από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για αυτές τις ασθένειες, που περιλαμβάνει τη βελτίωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης και της LDL (κακής) χοληστερόλης.
Το πράσινο τσάι αυξάνει επίσης την αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος, η οποία προστατεύει τα σωματίδια LDL από την οξείδωση, η οποία είναι ένα μέρος της οδού προς την καρδιακή νόσο .

Δεδομένων των ευεργετικών επιδράσεων στους παράγοντες κινδύνου, μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που πίνουν πράσινο τσάι έχουν έως και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο .

9. Μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος

Δεδομένου ότι το πράσινο τσάι μπορεί να ενισχύσει το μεταβολικό ρυθμό βραχυπρόθεσμα, είναι λογικό ότι θα μπορούσε να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος .
Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους , ειδικά στην περιοχή της κοιλιάς .
Ωστόσο, ορισμένες μελέτες δεν δείχνουν μια στατιστικά σημαντική αύξηση στην απώλεια βάρους με το πράσινο τσάι, επομένως οι ερευνητές πρέπει να πραγματοποιήσουν περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτό το αποτέλεσμα.

10. Μπορεί να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο

Δεδομένου ότι ορισμένες ενώσεις στο πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις, είναι λογικό ότι θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο .

Σε μια μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 40.530 ενήλικες σε διάστημα 11 ετών. Όσοι έπιναν το περισσότερο πράσινο τσάι 5 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά την περίοδο της μελέτης :
• Θάνατος από όλες τις αιτίες: 23% χαμηλότερος στις γυναίκες, 12% χαμηλότερος στους άνδρες
• Θάνατος από καρδιακές παθήσεις: 31% χαμηλότερος στις γυναίκες, 22% χαμηλότερος στους άνδρες
• Θάνατος από εγκεφαλικό: 42% χαμηλότερος στις γυναίκες, 35% χαμηλότερος στους άνδρες

Ιουλία Χαριστού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Ιωνος Δραγούμη 24, Θεσσαλονίκη
Τηλ. επικοινωνίας: 2310 234077
www.thessdiet.gr