Σελινόριζα: Θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας και βοηθά την πέψη

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σελινόριζα: Η μαγική ρίζα με την περίεργη εμφάνιση και τις σπουδαίες διατροφικές αξίες.

Ίσως ένα από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά που έχει η σελινόριζα είναι η αλλόκοτη εμφάνισή της, καθώς έχει λεία και λευκή σάρκα που μοιάζει με πατάτα,απ’έξω όμως έχει ιδιαίτερα τραχιά επιφάνεια.

Αυτό που αξίζει όμως να γνωρίζεις για τη σελινόριζα είναι τα σημαντικά οφέλη που μπορείς να προσφέρεις στον οργανισμό σου με την κατανάλωση της (καταναλώνεται ωμή και μαγειρεμένη). Και αυτό αφού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες ,μόλις 42 θερμίδες ανά 100γρ,περιέχει φυτικές ίνες καθώς και πολλές σημαντικές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά και μέταλλα, όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο και ο ψευδάργυρος.

Σελινόριζα:Τρεις από τις πιο σημαντικές συμβολές στην υγεία μας

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

H σελινόριζα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, θωρακίζοντας έτσι τα υγιή κύτταρα. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουν από πολλές παθήσεις, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και νόσο Αλτσχάιμερ. Συγκαταλέγεται επίσης στα αντιγηραντικά φυτά.
Επιπλέον η ωμή σελινόριζα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, που σημαίνει ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βοηθά στην πέψη

Η σελινόριζα ως φυτό ταξινομείται στις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Η ιδιότητα αυτή και μόνο συμβάλλει στη διαδικασία της πέψης και στην κινητικότητα του εντέρου. Συνεπώς, μπορεί να δράσει προστατευτικά ενάντια σε ορισμένες σοβαρές παθήσεις, όπως στον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Σύμφωνα με ερευνητικά στοιχεία, η επαρκής πρόσληψη φυτικών ινών είναι απαραίτητη για τα καλά βακτήρια του εντέρου, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά σε διαφορετικές πτυχές της υγείας μας, όπως στην προστασία από τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία

Διαβάστε επίσης
Τροφές που ωφελούν το συκώτι

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Πλούσια σε βιταμίνη Κ, η σελινόριζα είναι ένας από τους καλύτερους διατροφικούς συμμάχους στη μάχη κατά του καρκίνου. Αρκετές μελέτες σε ζώα διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Κ μείωσε την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο σώμα.
Όσον αφορά τις κλινικές μελέτες, μια μεγάλη μελέτη παρατήρησης σε περισσότερους από 24 χιλιάδες ανθρώπους συμπέρανε ότι η βιταμίνη Κ2 συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης αλλά και θανάτου από καρκίνο.
Ακόμα, μια ανασκόπηση πέντε μελετών σε ασθενείς με καρκίνο που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα της βιταμίνης Κ μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση βελτίωσαν το προσδόκιμο ζωής των ασθενών μετά από ένα χρόνο.
Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα σε ανθρώπους, για να καθοριστεί εάν η βιταμίνη Κ μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο.

Πηγή:ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.