Τα 14 αντιβιοτικά τρόφιμα που θα βρείτε στην κουζίνα σας

τρόφιμα ανοσοποιητικό αντισηπτική δράση

Η καθημερινή τους κατανάλωση μπορεί να μας προστατεύσει

Αρκετά τρόφιμα που έχουμε στην κουζίνα μας, όπως βότανα και μπαχαρικά, σύμφωνα με έρευνες, έχουν αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.

Τα τρόφιμα αυτά μπορούν να μας προστατεύσουν σημαντικά, ειδικά την περίοδο που ταλαιπωρούμαστε από διάφορες ασθένειες όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και οι αλλεργίες.

Αν και σίγουρα τα παρακάτω δεν αποτελούν υποκατάστατα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, είναι χρήσιμο να λάβουμε υπόψη μας την αντιμικροβιακή και την αντισηπτική τους δράση που έχει συχνά αποδειχθεί και μέσα από εργαστηριακά πειράματα.

Τα 14 τρόφιμα – φάρμακα που έχουμε στην κουζίνα μας

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα 14 τρόφιμα που έχουν αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση.

1. Ανιθος

Φυσικό διουρητικό και αντιβακτηριακό που μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην κυστίτιδα και τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Τα αιθέρια συστατικά του έχουν ένα καταπραϋντικό, αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα στην πεπτική οδό, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως θεραπεία για το στομάχι και τον κολικό.

2. Ρίγανη

Περιέχει τα πτητικά έλαια θυμόλη και καρβακρόλη που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλουν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων. Το έλαιο ρίγανης μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά και εξωτερικά για θεραπεία τραυμάτων, αναπνευστικά προβλήματα, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, ακόμη και για το κοινό κρυολόγημα.

3. Κανέλα

Ενα πρώτης τάξης αντισηπτικό που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων, των ιών και των μυκητιασικών λοιμώξεων. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, που του προσδίδουν ήπιες αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ίσως γι’ αυτό παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην αποκατάσταση από κρυολογήματα, γρίπη, πονόλαιμο, πυρετό και πονοκεφάλους.

4. Γλυκάνισος

Παρόλο που παραδοσιακά χρησιμοποιείται για να διευκολύνει το λόξυγκα και την κατακράτηση, ο γλυκάνισος επιταχύνει την αποκατάσταση από ιικές μολύνσεις. Οι ισχυρές αντι-ιικές ιδιότητές του είναι αποτελεσματικές τόσο έναντι του έρπητα όσο και κατά της γρίπης.

5. Echinacea

Εχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αιώνες για τη θεραπεία μιας ποικιλίας λοιμώξεων αλλά και σε ανοιχτές πληγές, τη διφθερίτιδα και τη δηλητηρίαση του αίματος. Περιέχει δραστικές ουσίες που ενισχύουν τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, ανακουφίζουν τον πόνο, μειώνουν τη φλεγμονή και έχουν ορμονικές, αντι-ιικές και αντιοξειδωτικές επιδράσεις.

Σήμερα χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση των κρυολογημάτων και της γρίπης. Σε αντίθεση με το σκόρδο, χρησιμοποιείται γενικά στα πρώτα σημάδια της ασθένειας και δεν πρέπει να λαμβάνεται για περισσότερο από δέκα ημέρες.

Δείτε επίσης: Τέσσερα θαυματουργά μπαχαρικά κατά του καρκίνου

6. Μέλι

Οι αρχαίοι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν μέλι στο πεδίο της μάχης για να θεραπεύσουν τις πληγές και να αποτρέψουν τη μόλυνση. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιβιοτικά, αντιμικροβιακά, αντιφλεγμονώδη και αντισηπτικά.

Ενα ένζυμο που βρίσκεται στο μέλι απελευθερώνει υπεροξείδιο του υδρογόνου, βοηθώντας το σώμα να καταπολεμήσει τη μόλυνση και να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηριδίων. Καταπραϋντικό για το πεπτικό σύστημα, απομακρύνει τις τοξίνες από το αίμα και βοηθά το ήπαρ να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

7. Χυμός ροδιού

Εκτιμάται περισσότερο για τις αντι-ιικές και αντιβακτηριακές του ιδιότητες. Μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα του φρούτου είναι αποτελεσματικά κατά της οδοντικής πλάκας.

8. Σκόρδο

Ενα ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό, βοηθά στην διάνοιξη των ιγμορείων. Λόγω των υψηλών επιπέδων θείου και αλισίνης, έχει την ικανότητα να σκοτώνει διάφορες μορφές βακτηρίων.

9. Βασιλικός

Περιέχει πτητικά έλαια με αντιβακτηριακές ιδιότητες και μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη των βακτηρίων Ε. Coli, Listeria monocytogenes και Staphylococcus.

10. Τζίντζερ

Η τζιντζερόλη που περιέχει βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, ειδικά εκείνων του στόματος και του λαιμού.

11. Κουρκουμάς

Μερικές από τις πιο αξιόπιστες επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν την αντιμικροβιακή δύναμή του. Η κουρκουμίνη που περιέχει δεν του προσδίδει μόνο το λαμπερό πορτοκαλοκίτρινο χρώμα του αλλά και τις ξεχωριστές αντισηπτικές ιδιότητες που βοηθούν στην επούλωση των τραυμάτων και τη γενικότερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

12. Λεμόνι

Περιέχει δύο ενώσεις που ονομάζονται κουμαρίνη και τετραζίνη που συμβάλλουν στην καταπολέμηση πολλών παθογόνων παραγόντων. Καταπολεμά αποτελεσματικά τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και λόγω της βιταμίνης C, δρα ως αντιοξειδωτικό κατά των ασθενειών που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

13. Λάχανο

Καταπολεμά τα βακτηρίδια, ιδιαίτερα εκείνα του Η. Pylori, τα οποία προκαλούν έλκη στομάχου. Ο χυμός λάχανου χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως αναστολέας του καρκίνου και προστατευτικός παράγοντας κατά της έκθεσης σε ακτινοβολία. Εξαιτίας αυτού, το λάχανο είναι επίσης αποτελεσματικό στην αποτοξίνωση του ήπατος, της ουροδόχου κύστης και του παχέος εντέρου.

14. Δεντρολίβανο

Περιέχει καφεϊκά και ροσμαρινικά οξέα, ισχυρούς αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που έχουν επίσης ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες. Η αντιοξειδωτική του δράση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του κινδύνου άσθματος, ηπατικών νόσων και καρδιακών παθήσεων.

Εάν χρησιμοποιείται σε τσάι ή γαργάρες, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών των ούλων και να ανακουφίσει τον πονόλαιμο. Περιέχει επίσης διάφορα πτητικά έλαια, τα οποία συμβάλλουν στην ηρεμία των νεύρων και στην ανακούφιση του στομαχιού.

Πηγή: itrofi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *